Öppen Ridå

Alla inlägg under oktober 2013

Av Malin wiper - 11 oktober 2013 16:00

    

Jag kom ut en sväng i dag också men när jag kom hem så var jag helt genomsvettig och jag känner att halsen inte är bra men så så fungerar denna förkylning. Det är nog bra att komma ut lite varje dag ändå och jag känner att förkylningen är så sakta  på upphällningen, men vad seg den är. Jag pratade med min väninna A-G i morse och hon har samma förkylning och blir inte heller helt bra. Sen träffade jag Helena i samhället och frågade om hon kunde komma på "Tjejkväll" nästa onsdag och det trodde hon skulle gå bra så jag satt tiden 17.00 Nu skall jag ringa till dom andra och höra om dan och tiden funkar för dom också.

 

   

 

 

 

Jag gick in på Ritz Konditori och där blev jag testpilot för denna nya sockerfria kaka. Jag blev lite förvånad för den såg ut som en hård kaka men var rätt mjuk och hade bland annat mandelmassa som ingrediens. Den är dubbel och överröst med god mörk choklad. Jag tyckte den var jättegod som sammet mot tungan. Den är helt ny och jag har fått äran att hitta på ett namn till kakan. 

 

 

Mördröm

 

Chokladwip

 

Dubbeltop

 

Rinnkaka

 

Gallerkaka


Dubbelritz

 

Drömbit

 

Zorrokaka

 

Knappkaka

 

Lyxbit 

   

 

Ritz har nu fått en lista på mina namnförslag och ev i morgon så får jag veta om dom valt nåt av dom. Vilket namn tror ni att dom väljer av dessa förslag?. Om dom tar nåt av mina förslag så kan ni vinna ett hemligt pris av mig om ni skriver en kommentar på vad ni tror. Den som kommer först med rätt svar får priset. 

 

    

Klicka här för att se vart jag hittade denna bild på kakor i form av knappar 

 

 

Så här ser den ut i genomskärning. Att det är mörk choklad gör att den inte framkallar sötsug och det passar mig. 

   

 

 

 

               

 

 

     

När det gäller sockerfritt har dom även dessa stora godsaker som heter "skarpskyttar". Den har jag också provsmkat och det är en fluffig uppblåst winerbrödsliknande bakverk. Inuti är det vaniljkräm och det frasar härligt när man tugger den. Jättegod smak av smördeg fast man bör ha någr servetter till hands för den smular en del och man bör se sig i spegeln efterråt...  . Klicka här för att se ett recept på skarpskytt.  

 

     

Inte nog med det utan dom har även "Milanostång"  dom har jag smakat några gånger och är också jättegoda, möra och smakfulla. Milanopinne eller milanostång är en medelstor småkaka av mördeg, med en fyllning av mandelmassa. I likhet med den finska pinnen dekoreras den vanligen med pärlsocker och hackad mandel. Kakan är även känd under namn som Italienstång, Venerisk pinne och stor finnepinne. Milanostång fanns med i Sju sorters kakor redan i början av 1950-talet, men försvann i den stora kakrevideringen i 1965 års upplaga. Sedan 1975 är den ett stående inslag i den klassiska kakboken. 

 

    

Dom har även sockerfria hallongrottor som ser ut som till vänster på bilden. Högre i formen än dom vanliga och med ett smörpapper runt om så den ser jättesnygg ut och är även en höjdare vad gäller smak. Klicka här för recept på sockerfria hallongrottor 

 

      

Denna glutenfria variant är rätt ny och jag har själv testat den och den var njutbar. 

 

 

  

   

Nere vid järnvägstunneln sprakar det av färg just nu. Det är ett vackert blickfång.

Av Malin wiper - 11 oktober 2013 08:30

 

    

Veckans biografi handlar om Edward Norton som är en favorit. Han föddes 1969 i Columbia, Maryland och är en amerikansk skådespelare och filmregissör. För sin debutfilm Primal Fear (1996) fick han en Golden Globe, han Oscarsnominerades också för rollen. I filmen American History X (1998) spelar han en obehaglig typ så bra så man ryser och det gav honom en Oscarsnominering. Han gör alltid bra ifrån sig i dom roller han åtar sig.  

 

 

 

                                           

    

  

 

Klicka här för att se vilka filmer han varit med i.  

 

 

Edward Nortons far, Edward Mower Norton Jr var en miljöjurist och hans mor Lydia Robinson lärare i Engelska, hon dog av en hjärttumör 1997. Edward Norton har två yngre syskon Molly och Jim med vilken han har professionellt samarbetat med. Från 1981 tillsammans med sin bror deltog Norton  i Camp Pasquaney vid stranden Newfound Lake i Hebron, New Hampshire. Han tog examen från Columbia Wilde Lake High School 1987. Han har även deltagit i Yale University där han var en konkurrenskraftig roddare. Han kan tala lite japanska.

  


Edward Norton har använt sitt kändisskap då han har ett väldigt stort engagemang i sociala frågor och är aktivt med i olika föreningar i USA som främjar såväl välfärd som miljö.


Några exempel på detta är en aktiv plats i styrelsen för Enterprise Community Partners, en non-profit utvecklare av billigare hus. Edward Norton har visat stort stöd för att kunna påverka miljön på ett bra sätt inför framtiden genom förnyelsebar energi och detta då med engagemang för Enterprise’s Green Communities Initiative samt BP’s Solar Neighbors program. 

 

     

En bild från filmen "Primal fear" Edward Norton och Richard Gere. Den filmen har jag också sett. Klicka här för att se trailern

  

 

Norton flyttade till New York och började sin skådespelarkarriär i Off-Broadway teater. Han slog igenom 1993 i inblandningen i Edward Albee:s Fragment, på Signature Theatre Company. Hans första film var Primal Fear från 1996. 

 

   

Edward Norton med sin fru Shauna Robertson  

 

Norton förlovade sig efter 6 år av dating med kanadensiska filmproducenten Shauna Robertson under 2011 och de gifte sig 2012 och har nu en son född i mars 2013. Edward Norton är allmänt känd för sin ovilja mot kändisskapet. Han har privat flygcertifikat. 

 

  

Klicka här för att se vart jag hittade denna bild från inspelningen  

 

The Grand Budapest Hotel är en kommande film som Edward Norton är med i. Det är en drama komedi som är skriven och regisserad av Wes Anderson. Releasedatum nån gång under 2014 

 


  

Klicka här för att komma in på CDON.COM där filmen just nu säljs för endast 39 kr. Klicka här för att se vad MovieZine skriver om filmen. Det är en magisk film men överraskningsmoment. Jag har själv filmen i min hylla och har sett om den ett antal gånger. Klicka här för att se trailern till filmen.  

 

Klicka här för att se Edward Norton presentera fem av sina favoritfilmer. 

 

   

Av Malin wiper - 10 oktober 2013 16:30

     

Jag har börjat kolla på ett nytt program som sänds på Tv 5 och heter "Dessertmästarna" Klicka här för att komma in på hemsidan. Jag tycker det är jättespännande och jag är ju förtjust i godsaker...  . Det är så kul när deltagarnas desserter blir som vackra konstverk. Det kan inte vara lätt att göra desserter under tidspress och man blir alldeles svettig själv när man ser stressen. Det finns ju många liknande program i andra länder som jag också kollat på lite. Sen är det lite fånigt när dom hänger ut en del som pratar lite för mycket och gör bort sig  fast det är väl det som är sk bra tv numera. Tv världen har verkligen förändrat sig och sånt som inte hade varit tänkbart för 20 år sedan är nu helt "normalt" så gränserna flyttas ständigt framåt. Det som inte är så roligt heller i programmet är att juryn har en påklistrad trist attityd, men det är väl det som är meningen att dom skall framställas som "skrämmande"...      

 

 

Animated gifs 

 

Klicka här för att se lite ur programmet. Klicka här för att se vad en av dom medverkande skriver i sin blogg. Klicka här för att se vad som står i Aftonbladet ang detta.  

 

 

Animated gifs   

 

Jag brukar också kolla  på "Hela Sverige Bakar" och tycker det är bra och sevärt. Jag gillar även juryns mjuka och mänskliga framtoning och att Birgitta Rasmusson är med gör inte saken sämre. Hon är mest känd som författaren till bakbibeln "Sju sorters kakor" Jag har själv 3 böcker i serien och har bakat en del och allt har blivit lyckat. 

 

 

Det var lite för otydliga bilder i detta klipp så jag skall nog göra ett bildspel själv med godsaker. Har inte gjort bildspel på länge men längtar nu efter att göra några. Var med i en sajt förut som jag gick ur eftersom man fick betala en summa varje månad för bidspelet och om man inte gjorde nåt så drogs det ändå. Skall kolla om jag hittar nån bättre sajt. När jag gick ur så försvanna alla mina bildspel i bloggen....   

 

    

Detta är våra tre böcker ur serien "Sju sorters kakor". En av dom har vi fått av svärmor. 

 

I detta klipp tillverkas en vinylskiva av choklad

  

 

Hoppas ni får en njutningsfull fredagskväll... . Själv har jag inte kommit ur morgonrocken i dag... så det händer inte mycket just nu.   

 

 

 

Av Malin wiper - 10 oktober 2013 08:30

 

Foto som jag tog på båten när vi var till Enköping. Den står under presenning. Gräset runtom är nu bortrensat.Min sons far började bygga en segelbåt för ett antal år sedan efter egen ritning men blev inte klar med båten för han fick andra intressen. När min sons pappa dog så ärvde min son båten. Nu är den till försäljning på blocket och det är lite kvar att göra på båten bland annat inredning.

 

 

 

 

 

  


Klicka här för att komma in på sidan och se båten "One Off/segelbåtsprojekt".

 

  

 

 

 

 


  

En bild på min son då han hjälpte sin pappa med båten. 

 

  

 

 


  


David Gray med "Sail Away". Klicka här för att komma in på hans hemsida. Han är en engelsk, brittisk singer/songwriter som föddes 1968.

 

  

 

 

 

 

  

 

Mina veckans "Glasögonmodell" och "veckans biografi" har fått legat vilande av förklarliga skäl. Jag tar upp dom punkterna några gånger till lite senare.

 

 

 

 

Av Malin wiper - 9 oktober 2013 15:30

  

Detta är första dagen sen i fredags som jag känner att jag längtar efter att komma utanför dörren. Tog bilen för säkerhets skull. Tråkigt att vi inte satt på navkapslar när vi bytte till sommardäcken, det ser inte snyggt ut. Hostan är värst och jag är rätt hes men jag har fått tips av fb vänner som jag skall testa. Det är inte så kallt ute och är vindstilla så det kändes behagligt. Jag parkerade bilden i närheten av min mans arbete och han kom ut och pratade lite. Han tyckte det var bra att jag tog bilen för han tyckte jag såg lite tagen ut. 

 

     

På torget var det verkligen höstlikt och vackert med alla färger. Det kändes som ett stort lugn och löven svävade omkring på vissa ställen.                                                        

 

  

Det är i alla fall ingen som sitter ute nu varken i parken eller på uteserveringen.  

 

     

Jag undrar om dom håller på med att frakta bort bänkarna i parkdelen eftersom dom står som i en klunga. Hösten är min bästa årstid så vackert och luften är så lätt att andas. 

 

Violinisten David Garrett med "New Day". Vackert stycke till höstbilder. Han är en av mina favoritviolinister.    

  

  

  

Jag kände att jag behövde lite tröst...  så när jag såg en tårta som var översållad av vit hyvlad choklad och fantastisk fyllning så kapitulerade jag...  Den var otroligt god...  och jag satt där och njöt i min skröplighet. Det känns ändå som att jag håller på att bli bättre men nån tjejkväll blir det inte denna vecka heller men förhoppningsvis nästa vecka för nu längtar jag efter att tjejerna kommer och vi har lite kul. 

 

    

Jag köpte med mig lite matbröd i form av två fyrkantiga surdegsbröd och en fiberpaulin med tranbär.  

 

    

Det blev inte mer gjort men jag kom i alla fall ut och det kändes jätteskönt.  

  
 
Av Malin wiper - 9 oktober 2013 08:30

  

Detta är en av mina första bloggplatser när vi hade hus. Jag köpte ett sängbord på IKEA:s fyndhörna som vi satt i vardagsrummet i ett hörn, serien heter "Malm" och vi har både en byrå och ett nattdugsbord i serien. Det  var även min första laptop. Jag hade två små högtalare på väggen och ett par lurar som hängde i en röd krok. Upptill cd skivor och en anteckningsbok. Under bordet en papperskorg i stål som egentligen var en stor blomkruka. På höger sida ett pennställ som jag köpte på IKEA:s badrumsavdelning så det är ett tandborstställ. Det känns lite compakt living...  . Jag tror bilden är från ca 2007-2009. Jag har för mig att jag startade min första blogg 2007, får fråga min första bloggvän Cattis. Min man hade sitt datorrum i gästrummet precis som vi har det nu i lägenheten. Efter det har jag haft flera stationära datorer och olika bord men i längden så har det funkat bättre med laptop på grund av min nackskada. 


  

Detta är verkligen en nostalgisk minnesbild som jag hittade när jag rensade bort bilder men denna skall vara kvar. När jag ser bilden så vill jag bara öppna dörren och gå in och känna den härliga känslan. Torget var mer levande när Spelbutiken fanns och jag vet inte nån som inte saknar Spelbutiken. Kvinnorna som drev spelbutiken finns tack och lov kvar men arbetar nu på ICA:s spebutik. Spelbutiken låg på vänster sida om Ritz Konditori. Nu ligger ett försäkringsbolag där och det känns helt fel. Läste att dom planerar att göra torget levande igen så vi får se hur det kommer att se ut i framtiden. Det var alltid fart och fläkt när spelbutiken som hette "Konfekthörnan" var igång. Klicka här för att läsa om deras scrapcafé som dom ordnade emellanåt. 

 

    

Här ser man hur det såg ut. 

           

 

             

Spelbutiken Konfekthörnan hade sin sista dag 20 maj 2012. Klicka här för att läsa om vad dom skriver ang detta i Skillingaryd.nu. Där får man sig lite historia också hur allt började. Det känns sorgligt för det var så personligt och trevligt att gå in där. Dom sålde även lite presentartiklar och annat. 

 

  

Här ser ni  Susann och Lena som drev spelbutiken "Konfekthörnan", ni var/är toppen. Detta är deras nya arbetsplats på ICA. 

 

        

  

Njutningstullt nedanför Kulturhuset Spira i Jönköping. Jag saknar dom små teatrarna på Tändsticksområdet, det var billigare och lite intimare och mysigare. Tyvärr har det byggts för mycket runt Munksjön så stan har blivit mörk och rörig. Dessutom finns det snart igen utsikt kvar om man inte går ut och sätter sig på såna här ställen. Jag tycker ändå det blivit för mycket exploaterat under dom snart 14 åren vi bott i Småland. Trots fler rondeller så är det rörigare och svårare att ta sig fram med bil än någonsin. Tråkigt att det inte byggs lite billigare bostäder så ungdomar kan flytta hemifrån och även bostäder för studenter som har rimlig hyra. 

 

     

En bild jag hittade när jag letade i mappar. Det föreställer förarplatsen på en gammal "Rälsbuss" . Bilden är från 5 juni 2010 då vi hade vår "Hjulafton" i Vaggeryd och Skillingaryd som var ett evenemang som återkom varje år. Man fick sig en tur med rälsbussen gratis vid detta tillfälle. Då hade dom tryckt upp egen valuta "Hjulo" som man fick en viss summa av för att handla för. Sen blev det tydligen för dyrt så butikerna satt ner priserna lite istället.                    

                  
Animated Fall scraps, glitter graphics, Autumn myspace comments
GoodLightscraps.com
  
  
Av Malin wiper - 8 oktober 2013 15:30

  

Klicka här för att komma in på Svt play och se ett program från KSpecial som berör oss alla. Det var min son som tipsade om detta. Klippet är kvar 12 dagar till och det heter Microtopia. Det handlar om personer som tagit compact living till en helt annan nivå. Jag är själv intresserad av detta ämne så det var intressant.  Dokumentärens skapare är Jesper Wachtmeisters och klippet är 55 minuter långt. 

 

     

Klicka här för att se vart jag hittade denna bild på ett litet boende och se fler. Det verkar inte som vi blir lyckligare av fler prylar och större boende. Jag skulle mycket väl kunna tänka mig att flytta till en mindre lägenhet och ha lite compact living med smarta möbler. Jag känner mig fångad och ofri om jag har för mycket omkring mig. Vi kommer i vinter att sortera bort det mesta i källaren och det som är kvar skall vi stoppa in i en gammal byrå och ett skåp vi köpt förut på second hand. Förvaring för kläder har vi redan på en ställning och i tygförvaring. Denna dokumentär är intressant men det är inte lätt att lära gamla hundar sitta. Jag skulle inte kunna bo  så det känns instängt för då skulle det bli lite för klaustofobiskt och det var det i några av förslagen i filmen, men det skulle vara bra med fler valmöjligheter.

   

 

Vi bor i en trerummare nu men både jag och min man skulle mycket väl kunna bo i en tvårummare men då får den vara billigare än denna men dom vi kollat på kostar lika mycket som vår trerummare. Det är egentligen upplevelser i livet som är det viktiga. Synd att det blivit så dyrt att bo. 

 

 

 

 

 När vi flyttade in här så frågade familjen ovanpå hur många vi bodde i lägenheten...  och när dom fick höra att vi bara var två stycken i en trerummare så blev dom förvånade eftersom dom hade en fyrarummare och var 7 st i familjen, så där ser man...  . I vår lägenhet hade det bott 4 barn och två vuxna före oss. Man får sig en tankeställare.  

 

     

Jag har varit husägare 4 gånger och detta är det första huset och det låg på södra sidan om Sundsvall.  Min son föddes när vi bodde i detta hus. Vi hade hyresgäster ovanpå och högst upp en liten vindsvåning som vi också hyrde ut. Numera är huset rosa och minnena bara strömmar upp. Då arbetade jag som kontorist i dåvarande Folkets Hus, numera har dom byggt ett nytt på en annan plats i stan och det är mer ett höghus. Där har dom även biopalats, restaurang mm. Mycket har hunnit hända under alla dessa år.   

 

 

Intressant klipp ang compact living. Tur att jag har bloggen och lite filmer så jag inte blir helt uttråkad av att gå inne. Det går ju alltid att pausa och vila. Ha en skön höstkväll. 


Av Malin wiper - 8 oktober 2013 08:30

  

Klicka här för att se vart jag hittade denna bild på en rolig boklampa och se fler. Min man säger att vi kan göra en sån själva av en bok.  Det är så roligt med återanvändning istället för att köpa allt nytt. Det blir även lite personligare.  

  

 

Jag hittade en sida där man kan lära sig hur man gör en sån lampa. Klicka här för att komma in på sidan. 

 

 

   

       

Nu har jag hittat en bok på second hand som jag vill ha till min lampa. Den är tillräckligt tjock och stor för att kunna göra en sån lampa av. Boken heter "Nancy" och är skriven av Elsie Johansson. Det är en av en triologi. Klicka här för att läsa en recension av boken. Det känns som ett helgerån att borra i den...  men vill man läsa den så finns den att köpa eller låna, eller att den finns på ljudbok för den är så tjock så det kommer att ta flera år för mig att läsa annars. Klicka här för att se vart man kan köpa denna bok och många andra som hon skrivit. Jag köpte den för 30 kr och den ser oläst ut, den kostar ca 169 kr att köpa på nätet.  Jag visar den när den blivit en lampa. 

 

Klicka här för att se vart jag hittade denna bild på henne. 

  

 

Elsie Johansson föddes 1931 i Vendels socken i Uppland. Hon är en svensk författare , ibland räknad till proletärförfattarna. Jag har sett henne på tv ett antal gånger och tycker hon är en skön person. Boken jag köpte har rätt stor bra text och nu börjar jag fundera om jag verkligen skall förstöra boken...  Använder jag mig inte av denna så får jag kolla efter nån annan. 

 

 

          

Nu har jag läst 2 böcker och den tredje blir "Flickan med Änglahåret" som är skriven av min vän författaren Signhild Hortberg "Skrivmoster". Klicka här för att se vart man kan få tag på den boken. Där kan man även jämföra priser. Klicka här för att komma in på Bokus där boken kostar 158 kr. Klicka här för att komma in på en sida och läsa ett kapitel ur boken. Klicka här för att komma in på skrivmosters blogg. Klicka här för att läsa ett kapitel ur en av hennes diktböcker. 

 

     

Klicka här för att se vart jag hittade denna bild 

 

Iris DeMent med Our town. Hon är en amerikansk sångerska och låtskrivare som föddes 1961. Hennes stil är folkmusikgenren. Hon föddes nära staden Paragould, Arkansas. Hon influerades av gospel under sin uppväxt. Hennes familj flyttade från Arkansas till Los Angeles när hon var tre år. Klicka här för att komma in på hennes facebook  

  

 

 

   

Presentation

Vaggerydstorget

   

Hallstahems elbilspool

 

Gammaldags Julmarknad Skantzen 7-8/12

 

friday for future

 

Arkiv

Shop Esmeralda firar 25 år

 

Hallstaparkens höstprogram 2019

 

Vinylcafeét Västerås Saluhallen Slakteriet

 

Juegopadel.se

 

Supernova Sightseeing (sonens video)

 

Mitt bildspel 3/9 2019

 

Hallstas Café & Restaurang Hallstahammar

 

Mitt bildspel Hallsta Café & Restaurang

 

Thore Skogmans Museum Hallstahammar

 

Konstnär Kerstin Wiklund

 

Mel's Garage Enköping bildspel

 

Bildspel Hallsta Cruising del 3

 

Filmklipp Hallsta Cruising Malin

 

Hallstaparken Hallstahammar

     

Sagabiografen i Hallstahammar

   

Hammarteatern Hallstahammar

   

Gunnar Höglund JP skrev om oss

 

Vaggerydstorget intervjuade mig

                     

Onedotzero promo

 

Moliden nostalgimack

 

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23
24
25 26
27
28 29 30 31
<<< Oktober 2013 >>>

Mitt inlägg om Vaggerydstorget.se

 

Fråga mig

107 besvarade frågor

Nostalgi

Kultursajter

Jag rekommenderar

Hälsobloggar

Inredningssajter

Frisering

Medialänkar

Second hand

Café & Restaurang

Animeringar och bakgrunder

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Länkar

RSS

Wipers Gästbok

Följ bloggen

Följ Öppen Ridå med Blogkeen
Följ Öppen Ridå med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se