Öppen Ridå

Alla inlägg under november 2014

Av Malin wiper - 14 november 2014 13:15

   




    

Jag såg en fantastisk film på Netflix som påverkade mig mycket på alla vis. Den heter Like Water for Chocolate och är en romantisk gripande berättelse baserat på den populära romanen som publicerades 1989 av den mexikanska författaren Laura Esquivel. Den fick 11 Ariel utmärkelser i mexikanska Academy of Motion Pictures, inklusive en Ariel Award för bästa film. Den blev den mest inkomstbringande spanskspråkiga film någonsin som släppts i USA vid den tiden. Jag är inte förvånad för filmen var helt fantastiskt och då kan boken vara ännu bättre. Fattar inte att jag missat denna film som är från 1992 och för regin står Alfonso Arau. I rollerna ser vi Marco Leonardi, Lumi Cavazos, Regina Torné, Mario Iván, Ada Carrasco, Yareli Arizmendi. Klicka här för att se vilka fler som är med i filmen 

 

   

Klicka här för att se vart jag hittade bilden på boken som filmen bygger på. Laura Esquivel

 

 

 

     

 


Tita, som den yngsta dottern i en traditionell mexikansk familj, är förbjudet att gifta sig. Därför, när Pedro, pojken som hon har förälskat sig i, och hans far kommer att be om Tita hand i äktenskap, Tita mor, mamma Elena, vägrar. Mama Elena erbjuder hennes andra dotter, Rosaura och Pedro accepterar för att vara närmare Tita. Tita bakar bröllopstårta med tårar som orsakar kräkningar, gråt, och en längtan efter sin sanna kärlek i alla dem som äter det.


Ett år senare, och Tita känslor åter ingjuta en måltid som hon kockar. Hennes värme och passionen överföringar till sin syster Gertrudis, som övervinnas med lust, försök att kyla ner genom att ta en dusch, bara för att öste upp av en förbipasserande revolutionär soldat

 

 

Kärleksparet som står i centrum av filmen Marco Leonardi och Lumi Cavazos 


Filmen är en jordnära, magisk och fullständigt charmig i sin utformning och jag kunde inte slita mig ett ögonblick från filmen. Detta är nog det närmaste man kan komma en bok i sin berättelse och jag blir påverkad bara av att skriva om filmen. Den är både rolig, romantisk, tragisk, ja den har allt. Det är en annorlunda upplevelse att se denna film och jag kan inte förmedla riktigt vad jag vill ha sagt för jag hittar inte dom rätta orden. Dessutom var skådespelarna helt fantastiska så dom hade valt helt rätt rollbesättning och sånt tycker jag är väldigt viktigt för att en film skall bli trovärdig. Filmen var inte förutsägbar så man fick sig några rejäla överraskningar och speciellt på slutet. Det var lite av en släktkrönika och vad som händer om man har en tradition som skall följas generation efter generation och vad det kan ställa till.  

 

Av mig får filmen full pott, 5 mexiko-flaggor av 5 möjliga i betyg 

         

             

 

 

Trailern är lite andefattig och det är verkligen inte filmen

 

#Water #Ariel #Laura

Av Malin wiper - 14 november 2014 08:45

  

Ja då har man tagit influensasprutan men jag fick vänta rätt länge på vårdcentralen i går, jag har ju inte bråttomt utan all tid i världen på mig. Min man följde med för han hade slutat arbeta för dan. I väntrummet höll dom på  med att göra om så tv:n var borttagen och det verkade som belysningen i taket skulle förnyas

 

   

Sen blev vi sugna på fika för vi hade knappt ätit nåt och lunchen blev middag istället i går. Vi åkte iväg till Ritz Konditori för att sitta och mysa en stund.

 

   

det var så mysigt och stämningsfullt med ljus och blomma på varje bord så man kände mysfaktorn tränga sig in i kroppen

 

   

Här har vi då den nya soffgruppen längst in i lokalen och där satt vi senare för Min väninnan A-G:s dotter dök upp med sin ena son. Hon skulle på utvecklingssamtal i hans skola. Först skulle dom fika och då gjorde vi sällskap med dom i soffdelen. Hon är så fin och trevlig och vi gillar även hennes söner som  är två toppenkillar. 

 

  

   

Kolla in vilken häftig bild min man tog på sonen som hade en rolig mössa på sig "Angry Bird" som hans mormor stickat till honom. Hon är så skicklig på att både sticka och virka. Det blev väldigt färgstarkt med både mössan och vantarna. Vi ville att han drog ner den så vi fick se den i sin helhet. Klicka här för att se när dom var hos oss förra "Halloween". Klicka här för att se Angry bird trailer. Klicka här för att komma in på Angry Birds hemsida. När man inte har barnbarn så hänger man inte riktigt med i svängarna. 

 

   

Så här ser den fina killen ut när han dragit upp mössan.

 

   

Han hade även en rolig tröja på sig som hade luva, var svart med vitt blixlås som gick ända upp till toppen av luvan så här ser ni honom dold igen...   Tack till er båda för att ni förgyllde vår fikastund 

 

När vi sen kom hem så fick jag ett samtal från Värnamo sjukhus. Dom ringde upp igen och undrade naturligtvis varför jag inte svarade i mobilen när dom ringde upp på förmiddagen. Fick förklara att jag kommit åt volymknappen och bad om ursäkt. Fick i alla fall svar på att det inte blir nån operation före jul utan nån gång i januari. Jag frågade om det inte kunde eskalera och bli för sent men det var ingen fara sa sköterskan. Om det skulle hända nåt och förvärras så skulle jag höra av mig. Nu vet jag i alla fall läget så jag slipper tänka på detta före jul. 

 

Angry Birds Theme by London Philharmonic Orchestra

 

 

 

 

  

Italienska blir på svenska önskar er en härlig fredag    

 

 

 

#Ritz #Vårdcentralen #Luva #Angry #Väninna #Dotter #Operation #London

Av Malin wiper - 13 november 2014 15:00

                           

                                


Jag ringde till Värnamo sjukhus kirurgen för att få reda på vart jag befinner mig i operationskön men det var stört omöjligt på mobilen att få till det. Man måste knappa in så mycket i två omgångar så allt bara snurrade i huvudet. På den vanliga trådlösa telefon vi har över nätet fungerar det bättre men den är ju ur funktion, leve nätet.....  . Vi har ju även vårdkontakter men där gick jag bet också för jag visste inte vilket lösenord eftersom min man fixade en länk dit. I dagens samhälle är det en evig väntan och allt tar orimlig lång tid. Jag har inte haft samma ork att sätta mig in i saker som förr så därför har jag fastnat lite. Jag ringde min man och han sa att han kunde komma hem som hastigast och när han som är cool och lugn för det mesta började knappa in då såg jag ju hur lätt det var men det gäller att inte hetsa upp sig. Tyvärr så får man ju vänta sen i flera timmar på att dom skall ringa upp. Phu! säger jag bara...   Min man är en pärla..I dagsläget har det gått över 5 månader (nästan 6) sen jag var till läkaren första gången vad gäller sköldkörteln. Det känns oroligt att måsta vänta så länge.. 

 

 

                                                       

 

 

Några timmar senare då dom skulle ringa upp så kollade jag mobilen och såg att det stod missat samtal... Jag hade helt enkelt kommit emot en knapp som sitter så dumt på utsidan som gäller volymen. Den var på noll så jag hörde inte när dom ringde...  Vad less man blir. Så nu vet jag inget ändå och får ringa upp igen. Dessutom är jag ingen tidsoptimist utan är alltid på plats långt före utsatt tid. Det värsta jag vet är att komma för sent eller precis på utsatt tid. Det har ju även varit bra ibland för jag har fått komma in tidigare när jag haft en läkartid eller till röntgen.             

 

Jeff  Lynne med en aukustisk version av Thelephone line. Jeff Lynne föddes 1947 i Birmingham, West Midlands och är en brittisk amerikansk rockmusiker och producent. Han har spelat en framträdande roll i flera band som The Idle Race, The Move men framförallt i Electric Light Orchestra (ELO). Electric Light Orchestra är ett av de mest kommersiellt framgångsrika banden någonsin med över 80 miljoner sålda skivor. Lynne var även med i supergruppen Traveling Wilburys tillsammans med George Harrison, Bob Dylan, Roy Orbison och Tom Petty. Det som slog mig var att folk som lyssnade på denna låt var förvånad över att han kunde sjunga och uppträda så bra nu vid 66 års ålder....  Det är ingen som funderar över The Rolling Stones som fortfarande turnerar och några av dom är över 70 år. Bluesgubbarna/gummorna höll på tills dom ramlade av pin och var helt fantastiska.

 

 

#Operation #Kirurgen #Nätet #Jeff #Mobilen

Av Malin wiper - 13 november 2014 08:45

I måndags åkte vi även till Rudenstams Gårdsbutik för att fylla på våra lager som började att tunnas ut. Det är väldigt fin väg dit och på ett ställe liksom möts motorvägen med den mindre vägen. Klicka här för att komma in på deras facebook. Man vet att man får kvalitet och mycket är närodlat och ekologiskt vad gäller ägg och grönsaker mm. 


  

Här ser man lite av deras äppelodlingar som nu går i höstskrud.  


  

På torgbordet utanför var det dekorerat


  

I en vit plåthink kunde man finna såna här godisstrutar från "Tant Rut" dom görs på Malmö Chokladfabrik och är "Fairtrade". I struten kan man finna hallon & lakrits och praliner av vit choklad...  


  

Här tornar upp sig massor av julkaffe i alla dess former. Det kommer från Bergstrands Kafferosteri i Göteborg. Klicka här för att komma in på deras hemsida

 

   

Vi köpte med oss en vit äppelgögg som vi fick provsmaka och den var så god så man kan dricka den både varm och kall. Klicka här för att läsa om glöggen som även finns i rött.

 

   

Sen köpte vi dessa lådor som innehåller två mousserande drycker med vita och röda vinbär. Den tredje drycken är äppelcider. En sån låda kostar 85 kr och man kan sen fylla på den med nya drycker. Dessa mousserande drycker smakar ypperligt kalla med massor av is. det känns som man dricker en drink och jag tror nog man kan tillsätta sprit om man så önskar. Vi har en låda själva hemma och några till på sidan om. Dom är verkligen bra när man får gäster. Vi skall ge bort några lådor när vi åker bort i jul.

 

   

Sen köpte vi tre påsar med kvalitetschips från Larssons från Larsviken. Klicka här för att läsa om chipsen. Den svarta påsen till vänster har smak av lakrits, den i mitten gräslök ditt och gräddfil, den till höger rotfrukter 100%. Vi smakade en av varje och dom var verkligen supergoda. Bra att sätta fram som tilltugg till Rudenstams mousserande drycker eller vin. Sen köpte vi med oss grönsaker och en flaska med tomatdressing stark (Karintorps) som vi brukar marinera kyckling i och det är min mans påhitt och det blir jättegott.

  

När man så åker tillbaka in till Huskvarna så är det så vackert förbi alla deras äppel och bärodlingar


  

 


  

Ett litet uthus som hade en härlig lutning...


  

På den här lilla slingrande vägen skall vi åka in och kolla vad som dyker upp nästa gång vi är i krokarna 

 

Min man jobbade jättemycket i hallen i går men det tar tid ändå för han vill ha så bra underlag som möjligt. Jag skall till vårdcentralen i dag och ta influensavaccin, dom har slutat med att annonsera om detta så jag ringde och hade tur att dom hade några doser kvar, har bara tagit sån en gång förut efter att jag fick en tillfällig nedsatt lungfunktion som nu är normal igen, tror det berodde på en jobbig förkylning förra hösten. Jag kanske tar en bloggvila resten av dan för jag skall vara min man behjälplig vad gäller tapetseringen.  

 

 



Lite sensuell balett, och varför inte på en torsdag...  

  

 

 

#Rudenstams #Huskvarna #Kafferosteri #Glad #Malmö #Balett

Av Malin wiper - 12 november 2014 13:30

  

Jag var även in till Acleja Blomsterhandel i måndags för att köpa en bukett blommor som jag skulle dela upp i två små vaser. Det var byggnadsställningar där så jag frågade vad som komma skulle. Dom kommer att få ett tak och nu ser jag det på bilden. Allt som dom ställer ut då kommer att vara skyddat. 


Jag skall gå in och kolla på Wahlbergs Ur & Guld nån dag också, det är dom som äger huset och dom håller till på höger sida. Det har hänt lite där för den unga killen som driver stället har även öppnat en ny butik i Jönköping 


 

Häftig blomma som ser ut som ett konstverk


  

Det finns många sorters fina kraftfulla påsar med fint godis i som man kan ta med sig som present när man går bort. Det brukar vara rätt hög kvalitet på sånt godis. I dom flesta såna här påsar är det antingen kola eller choklad


  

En sån här ask med nåt gott i köpte jag för att ha hemma för kommande tillfällen. Det ser nästan ut som en flott vit läderask vid första anblicken. Det är hårt fint melerat papp


  

Ytterligare en påse i lite elegant svart och silver med firarmotiv. Jag kom att tänka på "Champagnefrukost" när jag såg påsen. Jag har testat en gång i livet och då med jordgubbar till i sällskap med min man, vi bodde då i Katrineholm. I Sverige serveras den mest på möhippor, studenten, valborgsmässoafton inom studentkulturen, efter bröllopet eller andra tillfällen. Jag tycker man kan fira bara på två man hand nån gång och riktigt mysa med nåt gott till. Frukosten skall då vara tidig på morgonen så det gäller att se till att man har ledigt dan efter...    . Jag har ju en yngre man som arbetar fortfarande. Jag skulle vilja arbeta några timmar i veckan men just nu går det inte. Förutom champagnen kan det vara gröt, smörgåstårta, scones, våfflor, jordgubbar, fruktsallade, croissanter, färskost med olika smaker, snittar på rostat bröd med rökt lax, gräddfil eller löjrom. Klicka här för att komma in på en sida som heter Champagne.se


  

Där snittblommorna finns så hittar man alltid motiv på fina uppsättningar                   


  


  

Dessa kaktusliknande växter glänste som guld och skarpt grönt från sina krukor

 

Det dök upp en gammal goding i huvudet när jag tänkte på guld. Silence Is Golden med The Tremeloes. Det är ett gammalt klipp så det är lite svajigt. Klicka här för att läsa om gruppen som nu har 50 år på nacken men i olika konstellationer   

 

   

Eller varför inte en blomma med en go nalle som present


  

Lite lyktor är aldrig fel och nu håller dom på att förbereda sig inför julen på Acleja. Jag fotade Christian och en av hans medarbetare men bilden blev suddig så jag får ta en ny bild vid senare tillfälle   

 

 

   


 

Klicka här för att läsa intressanta och varierande krönikor på Vaggerydstorget


#Acleja #Dekorationsäpplen #Firarmotiv #Uppsättningar #Ask

Av Malin wiper - 12 november 2014 09:00

  

I måndags när jag var ute och promenerade så hamnade jag i cetrum till slut och jag gick in till Selma för att kolla på kläder. Det finns nåt för alla där och Ulrika som driver butiken är en bra inköpare också. Även underkläder och jag är jättenöjd med allt jag köpt där  


Klicka här för att se vad jag skrev när jag var dit 4 september då jag fotade deras nya märke. Jag fick bättre bilder då

 

  

Dom har fått in jättefina handskar och vantar. Kul att handskar med lite hög vågig kant kommer tillbaka, såna fanns när jag var ung också men sen har dom lyst med sin frånvaro, nu i ny tappning

 

   

Denna tygvante finns även i beige färg. Det fanns även jättehäftiga tumvantar med en rosett fram men den bilden blev otydlig så jag kunde inte ta med den 

 

  


  

Här ser ni Ulrika  som driver Selmas med den äran. Hon är klädd i det nya märket "Desigual" som har annorlunda kläder och färgstarka. Hon är jättesnygg i dessa kläder men tyvärr blev bilden lite otydlig för jag är ovan vid kameran och har för bråttomt att knäppa av

 

  

Här ser ni en hängande färgstark tröja och en annan som ligger bredvid från samma märke


  

Jag hittade denna top som efter 50% avdrag kostade 125 kr, det var jättebilligt och den kan jag ha under koftor och kavajer.  

  

     

En häftig jacka för den modige 


  

En sån här täckjacka har jag nästan likadan på vinden som efter många år fortfarande är tidlös, men tyvärr så är det storkelen 38 och jag börjar tvivla på att jag kommer i den igen. Min man träffade härliga Helena i centrum, hon arbetade förut på Mimmis Magasin, hon sa att hon kände folk som haft tumörer i sköldkörteln och efter operationen hade dom blivit så pigga och mådde så bra, och det känns hoppfullt. Helena läser nu till Undersköterska och tycker det är jätteroligt. Det är tydligen även svårt att gå ner i vikt när man har detta för än om hormonerna ligger bra i blodet så är ändå sköldkörteln påverkad. Helena var även med på mina "Tjejkvällar" och det var så kul att ha nån yngre med också så det blev olika åldrar. 


  

En av dom fina morgonrockarna som hängde på denna ställning 

 

En soft finstämd version av "Morning Has Broken" med Art Garfunkel Diana Krall 

 

   

Hon har rätt mycket med smycken också av alla de slag. Här lite armband för bara 50 kr/st


  

Här blir det inte många knop gjorda för både min man och jag är så trötta så vi vill bara slöa utan krav men han måste få tapeseringen gjord innan denna vecka är över så vi får städa till och man kan ta hem lite folk så småningom. Vi har levt som i en bubbla nu bara Mr T och jag. Sen är det dags för julsakerna...  det går så fort nu så jag hinner då inte med.  I går kom solen fram flera gånger och det var vindstilla och bara 10 grader varmt, inte får man nån vinter och julkänsla av detta väder. Dessutom fungerar inte vår nya telefon och det är nätet det blivit nåt krångel på och detta har hänt 4 gånger nu och vi har fått sitta i telefon med nätverksbolaget. Därför är det mobilen som gäller tills detta är fixat igen. 

 

 

Jag ringde min ungdomsväninna Anki (Sundsvall) i går för hon hade varit till sjukhuset för att få svar på sina prover, hon har drabbats av samma som mig och nu skulle hon få reda på om hon hade en tumör, cysta eller bara förstorad sköldkörtel. Hon blev så besviken för hon fick ta om biopsin för dom såg inte riktigt hur det såg ut så nu får hon vänta 3-4 veckor till, det är ingen höjdare. Biopsin var ju inte nåt man vill ta om så jag tyckte så synd om henne.


  

#Selmas #Desigul #Art #Diana

Av Malin wiper - 11 november 2014 09:00

             

  

Efter att min man kom hem från informationsträffen i Eksjö så åkte vi iväg tillsammans till Jönköping för att uträtta ett ärende. Sen åkte vi omkring lite och såg att "Kaffehörnan" hade bytt ägare och heter nu "Kafé Moorsans". Vi blev så nyfikna för vi var även kaffesugna och det såg spännande ut utifrån.  


  

Här ser ni kvinnan som driver Kafét sen 3 veckor tillbaka. Hon visade sig vara en varm och fin person och det smittade av sig på stämningen på Kafét. Hon heter Haimi Negussie. Det såg så läckert ut med skåpet som hon hade till kassan. Det var så personligt och snyggt. Klicka här för att läsa en artikel som handlar om henne i Jönköpings Posten 


    

Ett vackert fat med cupcakes och andra kakor  

 

  

Här ser ni vårt fika bestod av ett windsorbröd och en kaka med massor av nötter. Det smakade helt underbart. Porslinet var så fint också 

 

      

Här ser man en annan möbelgrupp och längst in mot väggen ytterligare en. Ägarinnan har fixat och målat några bord och även fixat med lite annat. Jag gillar när caféer ser olika ut så inte allt blir så likriktat. 

  

  

Det spred sig en sån värme av väggarnas färg och även möblerna som var av äldre modell men hon hade fått till en sån härlig blandning så det blev så mysigt. Det märktes att folk trivdes där och många kom in för att köpa bröd.


  

Bakom oss satt ett glatt gäng  som lät min man fota dom i den färgstarka möbelgruppen. Killen i sällskapet hade verkligen glimten i ögat var jättefin.

 

  

Hon hade även pyntat så fint i fönstren 


  

På dörren hade hon fått till en sån fin logga och jag gillar detta med "arbetar med hjärtat".  

 

Ur deras radio strömmade musik ut av Enya och det var så härligt rogivande och fint. Jag valde denna låt som jag inte hört förut "Amid The Falling snow" 

 

    


#Moorsans #Hindi #Enya

Av Malin wiper - 10 november 2014 18:07

  

I morse hade jag bara tänkt ta en promenad i närområdet men jag gick in på lite olika vägar och trodde jag skulle hamna mot Netto men befann mig till slut i centrum. Det var 8 grader vamt men disigt och grått ute. Det var i alla fall regnfritt och vindstilla så det var behagligt att gå omkring


  

Utanför hus så är det fortfarande lite pyntat men i höstskrud


  

En titt in mellan två hus. Denna senhöst är verkligen mild och jag bävar för att det inte skall bli nån snö i år för jag vill ha en vit jul. 

 

  

Två gamla symaskiners underdelar höll upp en betongskiva så det blev ett långt läckert utebord.

 

  

Höghusbygget fortskrider i sin vita glans


  

Till slut befann jag mig utanför Ritz Konditori där dom hade semlor i dag 

 

  

Jag lyckades inte få nån bra bild genom glaset på dom fina semlorna.


 

Jag är inte så förtjust i min nya kamera som skall vara bättre än min gamla. Jag tar nog tillbaka den röda bara min man bytt objektiv som han tar från reservdelskameran han köpte på nätet för 60 kr. Han har redan bytt ut skalet som var slitet på min och även lite annat. Kommer då att ha den nya svarta Canon till reservkamera. Min man har lyckats bjuda på en annan kamera som var värd ny 2.690 men fick  den för 175 kr och den är av märket "Canon powershot N" den också men med helt andra funktioner, den är lite annorlunda när man fotar och har en utfällbar skärm. Han är så nöjd med den så han har den med sig hela tiden

 

 

 

 

 

 

 


Så här ser den ut och den har även wifi men blixten är inte så bra. Nu har vi tre kameror men ingen systemkamera än.


  

Dom har ändrat om i ett av caférummen så nu finns det en soffgrupp också om man vill sitta några och mysa. En del av dom vanliga stolarna finns kvar också, plus barbordet vid fönstret där jag ofta sitter. Jag gick även in på Selmas kläder och Acleja blomsterhandel men det ryms inte i detta inlägg.... 

Hindi Zahra med sin egen tolkning av låten "The man I love". Jag har haft henne inne förut i min blogg och jag gillar lite annorlunda röster. Klicka här för att läsa om henne 

 

 

#Ritz #Promenad #Höghusbygget #Hindi

         

Presentation

Vaggerydstorget

   

GoMore Biluthyrning

 

OKQ8 Bilpool Västerås

 

Röda Korset Västerås Instagram

 

Min sons Youtubekanal

 

Vintagemannen

 

helpii App Store

 

Direkten Västerås centrum

 

friday for future

 

Arkiv

Mitt bildspel från Bread & Sweets by Jennie

 

Tandläkare Reza Razifar

 

Jonny Cutz

 

Konstnär Kerstin Wiklund

 

Vaggerydstorget intervjuade mig

     

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24
25
26 27 28 29 30
<<< November 2014 >>>

Fråga mig

108 besvarade frågor

Nostalgi

Kultursajter

Jag rekommenderar

Hälsobloggar

Inredningssajter

Medialänkar

Second hand

Café & Restaurang

Animeringar och bakgrunder

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Länkar

RSS

Wipers Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards