Öppen Ridå

Alla inlägg under december 2009

Av Malin wiper - 12 december 2009 15:13

     


Jag tittar in som hastigast. Har haft en hemsk frossa och är iskall och fryser, känner mig allmänt trött och orkeslös. Det blev inget städat utan jag har legat i sängen med dubbla filtar och bara sett lite på en film. Jag vet inte om det är psykiskt eller fysiskt. Intalar mig själv att jag måste ta mig i kragen men det är stört omöjligt. Har varit lite kymig ett tag och det kan vara nån virus i kroppen som inte bryter ut riktigt. Vet inte om jag orkar blogga nåt mer i dag. Vi får se hur jag känner senare. Jag skall kurera mig resten av dan och bara ta det lugnt.

 

Ha en fortsatt bra dag 

 

     

Av Malin wiper - 12 december 2009 09:06

           

Jag var mitt inne i en jättespännande dröm när min man väckte mig och sa att kaffet var klart... . Det var en katastroffilmdröm och just då var det som mest spännande. En kvinna som jobbade på ett stort varuhus i en världsstad gick ut för att röka och larmet i staden gick. Alla dörrar låstes automatiskt och hon hann inte in. Sen sprang hon omkring med fullt pådrag av FBI stora biffiga vakter i hattar och nåt slags rockar. När hon kommit en bit så ser hon att det är helt stopp och hon är den enda civilpersonen som inte hunnit ta skydd.

 

   

Framför henne på båda sidor om den stora autostradan står det biffiga män som ser helt overkliga ut. Dom ser ut att ha ett utmätt avstånd mellan sig. Så långt hon kan se så radar dom upp sig och hon blir stoppad och kommer ingenstans. Just då blir jag väckt och efter att jag fått i mig kaffet halvt sovande så känner jag en besvikelse skölja över mig att jag inte får reda på nåt mer vad som komma skulle i drömmen. Det var ohyggligt spännande och man kände i drömluften att nåt riktigt stort och märkligt var i görningen.

     

Av Malin wiper - 11 december 2009 19:07

  


Nu har jag bakat ett säkert kort men det är så mycket ingredienser i kakan så ibland blir jag helt förvirrad och får verkligen tänka mig för. Inget för en utmattad hjärna...

 

   

 

Så här ser den ut klar med topping på. Jag har gjort kakan i flera år och det är omöjligt att misslyckas. Den har alla julsmaker. Det är rena rama kaloribomben och man blir nöjd bara efter en bit. Den är otroligt god och saftig.

 

   

 

Tänk att det finns nån som gör träredskap till bak fortfarande och jag måste säga att jag tycker dom är bäst. Dessa är lite modernare med en ny design.

 

Klicka här för att kolla sidan    

 


Morotskaka med kardemumma och valnötter

 

 

Kaka:

 

3 ägg
3 1/2 dl socker
1 1/2 dl grovt hackade valnötter
1 1/2 tsk bikarbonat
1 1/2 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
1 1/2 msk mald kardemumma
1 msk mald kanel
4 dl mjöl
4 dl finrivna morötter
2 1/2 dl neutral olja
smör och ströbröd till formen


Gör så här: 

 

Sätt ugnen på 200 grader. Vispa ägg och socker till en vit smet.
Tillsätt valnötter, bikarbonat, bakpulver, salt, kardemumma, kanel, mjöl och vispa ihop alltsammans. Blanda i morötterna och oljan. Rör allt slätt med slev.

 
Häll smeten i en smörad form med löstagbar botten. Grädda kakan i ugnen ca 30-40 minuter tills den släpper från kanterna. Kolla kakan redan efter 30 minuter.

  

Kontrollera att kakan är färdig genom att göra ett stickprov med t ex en kniv. Låt kakan svalna.

Topping :


Vispa ihop florsockret, det smälta smöret och philadelphiaosten till
en kräm. Vispa hårt med en vanlig visp.

Tillsätt vaniljsockret och skalet och saften från citronen.

 
Vispa ytterligare och fördela sedan krämen på kakan.

Låt krämen sätta sig lite före serveringen.

 

Jag tog tyvärr fel form till kakan. Har en som är större och fyrkantig. Då blir kakan lägre och som en tårta inte så mastig.

 

   

Hittade en sida med exklusiva förkläden för den kräsne...  det ser mer ut som en klänning. Undrar hur det ser ut om man har sina vanliga kläder under förklädet...  

 

Klicka här för att gå in på sajten

 

Nu tänker då inte jag baka mer utan köper resten från vårt Café Ritz som bakar sitt bröd själv. Vi blir ju inte så många och kommer nån fler så har jag annat i frysen. Skall däremot göra pannacottan som jag fick ett recept av min svägerska men inte hunnit göra än. Nu i jul kommer den att passa bra.


 

 

Av Malin wiper - 11 december 2009 16:58

 


LITE JULFAKTA 


  • En konstgjord spindel med nät förekommer ofta i ukrainska julgransdekorationer. Ett spindelnät som hittas på julaftons morgon tros bringa lycka.

   

  • Julgranar är ätbara. Många delar av granar och tallar kan ätas. Barren innehåller mycket C-vitamin. Kottar innehåller också mycket näring.

 

  • Elektriska julgransljus användes första gången år 1895. Uppfinnaren var amerikanen Ralph E Morris.

 

  • Det finns två öar som heter Christmas Island. Den ena ligger i Stilla Havet och den andra i Indiska Oceanen.

   

  • Grekerna ger inte julklappar och använder inte julgranar.

 

  • Enligt en grekisk legend finns det illvilliga små väsen som kallas Kallikantzaroi eller Kallikantzari,  och dessa sägs ställa till med olika hyss under julen. För att bli av med dem ska man bränna antingen salt eller en gammal sko, vars stank sägs få dem på flykt. Andra metoder inkluderar att hänga en gris käkben vid dörren och elda mycket så att dem inte kommer in genom skorstenen.

 

  • 1996 förbjöds julkörer (Christmas caroling)  i två stora shoppingcenter i Florida efter att handlare och shoppare klagat på att julkörerna varit för högljudda och tagit för mycket plats.

 

  • I Armenien består en traditionell julaftonsmåltid av stekt fisk, sallad och spenat. Måltiden äts efter julaftonsgudstjänsten till åminnelse av Marias middagsmål dagen före Jesu födelse.

 

  • I Storbritannien har man ätit julpajer sedan 1700-talet. Att äta en paj på var och en av julens 12 dagar sägs bringa lycka under kommande års 12 månader.  

   

  • I Sverige och Finland var det dubbla böter på alla brott under julfriden.

 

  • I Guatemala firas Juldagen den 25 december, men de vuxna ger inte julklappar till varandra förrän på Nyårsdagen. Barnen får sina på Juldagens morgon.

 

  • I Nordamerika hänger barnen ut sina strumpor medan holländska barn hänger ut sina skor för att få julklappar i.

 

  • I Norge gömde man alla kvastarna efter att man ätit upp maten och delat ut julklapparna eftersom man trodde att häxor och onda andar stal dem för att åka på.

 

  • I Thomas Noons teckning som för första gången visade Jultomten med en släde och renar, levererade han julklappar till soldater i amerikanska inbördeskriget. Teckningen som heter "Santa Claus in Camp" publicerades i Harper´s Weekly den 3 januari 1863.

   

  • I Ukraina har man ett traditionellt julbröd kallat "kolach". Man lägger brödet i mitten av bordet. Brödet flätas till en ring och tre sådana bröd läggs ovanpå varandra med ett ljus i mitten på det översta brödet. De tre ringarna symboliserar treenigheten.

 

  • I viktorianska England var kalkon ett populärt inslag på julen. En del kalkoner föddes upp i Norfolk och togs till marknaden i London. För att skydda deras fötter från den frusna leran försåg man dom med stövlar av väv eller läder. Gässen fick inga stövlar utan deras fötter skyddades med ett lager tjära.

 

  • Det uppskattas att ungefär 400 000 människor varje år blir sjuka efter att ha ätit gammal julmat.

 

  • Julen är den tid på året då det köps mest diamanter.

 

  • New York Citys byggnad Empire State Buildings ljus släcks vid midnatt varje kväll undantaget Julafton, Juldagen, Nyårsafton, Nyårsdagen och St Patricks Day då dem släcks klockan 3 på natten.

 

  • Den kanadensiska provinsen Nova Scotia är världens största exportör av hummer, vilda blåbär och julgranar.

 

  • Julen börjar när solen går ner den 24 december och slutar när solen går ner den 5 januari. Därför har julen 12 dagar.

 

  • Det första julkortet skapades i England den 9 december 1842.

 

  •  
Av Malin wiper - 11 december 2009 14:24


   


Nu har jag gjort slutklämmen i baket. Jag rekommenderar Lindts choklad till att doppa kakorna i. Jag gjorde ett vattenbad och satt i en rostfri skål och det smäte rätt snabbt och chokladen blir så god.

 

 

   


Doppade halva kakorna i den smälta chokladen. Detta är hälften av kakorna som blev av receptet. Dom andra som blev lite brända får vara som dom är för då kan man välja vad man vill ha.

 

Här kommer receptet en gång till: 

 

JORDNÖTSKAKOR

 

De här jordnötskakorna är livsfarliga, det är helt omöjligt att sluta äta när man väl börjat! Vill man kan man lyxa till det kan man doppa halva kakan i smält choklad. 

 

  

 

ca 40 kakor

 

200 g smör (eller margarin)

 

2 dl socker

 

2 dl havregryn

 

2 dl hackade jordnötter

 

3 dl mjöl

 

1 tsk bakpulver

 

Gör så här: 


 

Blanda smör och socker poröst, blanda ner havregryn, hackade jordnötter, mjöl och bakpulver i smeten.

 

Forma detta till små bollar och grädda i 200 grader i ca 15 minuter. 


 

För mig var 15 minuter för lång tid och värmen varierar från ugn till ugn så sätt ner värmen om så behövs. Dom får bara bli bruna en bit upp på sidorna sen måste dom ur ugnen.

 

Lycka till!


Av Malin wiper - 10 december 2009 16:42


http://www.thetam.net/glitter


Naturligtvis slank vi in på vårt stamfik Café Lakatos där det var varmt, mysigt och julligt. Annica var där i dag också och det var jättekul för vi pratades vid en stund. Maria Lakatos gav alla sina stamgäster en kartong med hallontryfflar...  Tack snälla gulliga Maria. Det uppskattades verkligen.

 

  

 

Bilden blev lite suddig. Dessa tryfflar skall vara jättegoda.

 

  

 

Hon hade halva priset på dessa Valrhona kvalitetschoklad så vi köpte två stycken olika. Dessa hade hon med på sin chokladprovning som vi var på för nåt år sedan.

 

  

 

Jag tog cappuccino och en helt fantastisk kaka med chokladbitar i. Den var superfärsk. Hon tar bara hem lite av kakorna så dom är helt nygjorda varje dag.

 

  

 

Tyvärr har nån stulit all julpynt på toaletten så Maria var inte glad. Tänk att bara ta med sig det som är på toan och gå därifrån. Nu går det inte ens att ha en handdesinfektionsflaska stående på offentliga toaletter för dom försvinner direkt.

 

  

 

När man befinner sig på Lakatos så känns det som om man var med i filmen "Love actually" det är en riktig må brafilm som vi ser om varje jul. Här kommer en låt från filmen som jag satt och sjöng i bilen på väg hem från storstan...  

 

  

Filmen är en brittisk komedi från 2003 med idel toppenskådespelare.

 

Klicka här om ni vill läsa mer

Av Malin wiper - 10 december 2009 10:41

  


Nu har jag satt i ett nytt batteri i den stora kylskåpsmagneten  jag köpte på second hand i Bankeryd. Den har massor av låtar och det är bara att välja genom att trycka på olika tangentpar...  Det är en massa gamla låtar såsom:

 

Det var på bali vi mötte varandra

 

You are my sunshine mfl.

 

Hittills har jag upptäckt 5 låtar och jag känner igen alla melodier men kan inte lokalisera titeln på alla.

 

  

 

Det låter inte så illa heller utan tydligt och bra. Alla låtar som man kan lyssna på har jag själv växt upp med och nästan glömt bort tills jag köpte denna fyndmagnet för bara 10:-   

  

 

Här är en av låtarna som finns i dragspelet. Fast i dragspelet är det bara instrumentalt. 

 

Anne Murray är en Kanadensisk sångerska som är född 1945. 



Av Malin wiper - 9 december 2009 15:28


Vi fick avbryta och åka hem för jag blev så otroligt trött. Jag tror det beror på sprutan och även anspänningen före och sen slappnar man av. Vi hann i alla fall gå till biblioteket där dom har en rätt ny restaurang som är stor ljus och trivsam. Förut hade dom bara ett litet ynkligt café som såg ut att vara på undantag.

Vi tog varsin jultallrik och det smakade jättebra och var lagomt mycket. Jag fick i alla fall mina nya glasögon fixade och sen bytte dom ut plastplupparna som sitter mot näsan till silikon eftersom jag får så ont jämt. Min näsa upptill är så smal och skinnet så tunnt att jag får skavsår emellanåt hur lätta än glasögonen är.

 

 

   

Det ser lite rörigt ut på tallriken för det blev fel vinkel. Dom som hade caféet sköter om restaurangen nu och han berättade att det blivit en helt annan trivsel och folk sitter och fikar, äter och läser sin bok där också.


 

Här sitter vi i en orage lång skinnsoffa. Vi kör med budget nu före ju för pengarna börjar sina. Det blev inget fika eftersom jag inte känner mig i form.


   

Så här ser det ut vid ingången och det är flera hus ihopbyggda. Just nu går Jönköpingsrevyn.


   

Vi var in en sväng på "Servera" och där hade dom skålen som jag hade i bloggen häromdan. Det går att ha nötter i och sen lägga skalet ovanpå. Den är jättetung. Priset är 799:- och den som formgivit skålen heter Eva Solo. Den finns även i färgerna: vitt, svart, giftgrönt.


Klicka härom ni vill gå in på en sida där skålen finns och lite annat också 


  

Den här ljusstaken som är ihopfälld på bilden har funnits några år och vi har en röd sån i köket som vi fått i julklapp ett år från arbetet. Jag blev mörkrädd när jag såg priset som var 560:-. Dom fanns bara i vitt och svart. Den stora var ännu dyrare.

 

   

Dessa servettringar så väldigt exklusiva och glimmande ut. Som stora fingerringar. Glömde kolla priset.

 

Nu blev jag nästan medvetslöst trött så jag går och lägger mig nån timme eller två. Går in på era bloggar lite senare.

 

Ha en fin eftermiddag kära vänner och läsare   

 

 



Presentation

Vaggerydstorget

   

GoMore Biluthyrning

 

OKQ8 Bilpool Västerås

 

Röda Korset Västerås Instagram

 

Min sons Youtubekanal

 

Vintagemannen

 

helpii App Store

 

Direkten Västerås centrum

 

friday for future

 

Arkiv

Mitt bildspel från Bread & Sweets by Jennie

 

Tandläkare Reza Razifar

 

Jonny Cutz

 

Konstnär Kerstin Wiklund

 

Vaggerydstorget intervjuade mig

     

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
<<< December 2009 >>>

Fråga mig

108 besvarade frågor

Nostalgi

Kultursajter

Jag rekommenderar

Hälsobloggar

Inredningssajter

Medialänkar

Second hand

Café & Restaurang

Animeringar och bakgrunder

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Länkar

RSS

Wipers Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards