Öppen Ridå

Alla inlägg under januari 2013

Av Malin wiper - 25 januari 2013 08:34

     


Vintern fortsätter att hålla sitt grepp och i morse var det 16 grader kallt. Jag kollade på nyheterna till mitt morgonkaffe och man blir verkligen ställd. I Härnösand skall dom testa nåt nytt på äldreboenden för att vårdtagarna skall må bättre. Visa gamla Svenska långfilmer...  Precis som om det var nåt nytt. Jag har själv arbetat ett antal år inom arbetsterapi på flera äldreboenden med att skicka efter och visa gamla Svenska långfilmer för dom äldre och även aktiverat dom med annat som gjorde att dom höll sig i form och mådde bättre. Nu lägger dom fram detta som nåt nytt efter att ha lagt ner dom flesta arbetsterapierna under 80-90-talet... 


           


 Det nya i detta är bara att dom även skall få sjunga karaoke.  När jag arbetade inom arbetsterapi så tog vi ut dom äldre på både Café, Restaurang, promenader, resor. Det fanns kök med personal som fixade till det man beställde till högtider för att kunna ha fest med både dans, artister som kom och spelade och sjöng. Ofta klädde vi ut oss på terapin för att roa dom äldre. Jag har till och med varit ute och pratat för 200 personer om hur viktig aktivering är för hälsan. Det fanns både snickeri, kök, keramik, vävning mm på terapierna. Det bästa arbete jag haft inom det yrket var i Gävle på Bergmästargården där jag arbetade i 5 år. Jag fick styra själv och vara kreativ hela tiden. Det var en enorm frihet men jag höll på att jobba ihjäl mig eftersom när jag kom var det 4 personal sen blev jag ensam och det fattar jag inte hur jag klarade av. Tyvärr blev jag sjuk och sen visade det sig att dom hade mögel i hela huset så golven las om men efter 5 ögonlocksinflammationer och avmagring på grund av möglet så fick jag för hög produktion i sköldkörten och det är så allvarligt så man kan bli galen av detta sa läkaren om man inte får medicin. När jag slutade blev jag helt bra men överkänslig mot mögel. Det blev en längre utläggning än jag tänkt mig detta.... 


  Jag har nog skrivit om detta förut i min förra blogg.


        


  


Klicka här för att läsa allt om mögel. Klicka här för att läsa vad effekten blir på hälsan i samband med mögel.


  

Så här ser Bergmästargården ut utifrån och längst ner där man ser en rad med fönster utefter hel huset fanns terapin där jag arbetade. Jag var dit och hälsade på en gång på 90-talet när jag var på genomresa och då var det helt dött på terapin men jag såg saker i skylten som gjordes av pensionärerna när jag arbetade där. Numera är Bergmästargården ett korttidsboende.   Jag har lite svårt att hinna med just nu för jag har en hel hög med kläder som skall strykas så jag kommer in på era bloggar lite senare i dag. Tack för att ni gissat så flitigt i min tävling. Kul att så många vill vara med....  

  


Hoppas ni kan höra musiken. Det tar 5 minuter innan jag kan höra den. Min man orkade inte fixa datan i går så han skall försöka i dag. Klicka här för att komma in på Neil Young:s hemsida

Av Malin wiper - 24 januari 2013 12:45

  

Nu är det dags för en gissningstävling  igen. Jag har hittat en sak på second hand som ni skall få gissa på. Tävlingen håller på tills på måndag  28 januari 10.00. Jag visar inte era kommentarer i bloggen förrens tävlingen är slut, har sett att andra gör så för annars ser ni vad andra svarat. Ni får gissa hur mycket ni vill så det är ingen begränsning.


  

Detta är ett häst eller åsnehuvud i mässing och ganska tungt. Vad har det för användningsområde?. Om ingen svarar rätt så får ni en ledtråd.


    

Klicka på bilderna så blir dom störreFörsta Pris  

Jag har köpt sakerna på Gretas Butik och här håller Helena upp en nyinkommen kökshandduk som är ett av första priserna. Jag tog inte med hela henne på bilden för jag misslyckades lite med fotot.


  

Första pristagaren får även denna ängel 14 cm hög.


    

Andra Pris


  

Här ser ni andra priset som kan hängas på en vägg eller dörr i form av ett hjärta där det står: Gör som havet...Våga. Nedtill och upptill hänger lite sten och drivvedsliknande saker som gör att man får en känsla av hav och strand.       

Klicka på bilderna så blir dom större.


Hoppas ni vill vara med och gissa och om ni vill, länka till mitt tävlingsinlägg

Jag testar med ett klipp från Youtube för att fråga om det laddas in på en gång så ni hör musiken?. Det tog 5 minuter innan det laddades in på Youtube. Tack på förhand...

Av Malin wiper - 24 januari 2013 11:23

  

Jag gick ner till samhället för att göra några ärenden och då såg jag att det varit inbrott på ICA Supermarket. Det var helt stängt i speldelen tills polisen gjort sina undersökningar. Rånet begicks 04.24 och rånarna fastnade på butikens övervakningskamera. När jag kom hem hade jag en kommentar från "SmålandsJenny" ang rånet så jag hade ändå fått reda på detta...  Det har varit så många rån och skadegörelser i samhället dom senaste åren och även beväpnade rån mot bank och post. Så här har det blivit efter att närpolisen tagits bort överallt så man undrar om det verkligen blir några besparingar...  När jag växte upp så patrullerade polisen på gatorna och höll koll, pratade även med folk så det var en vardaglig syn och jättebra. På den tiden fanns det även öppna polisstationer dit man kunde gå och anmäla brott mm. Känns som hela Sverige är stängt numera på dom flesta myndigheter. Först rustas samhället upp och sen rivs det ner och så kommer det tydligen att hålla på tills nåt görs. Sist när Swedbank hade rån här i samhället så kom jag gående på motsatta sida 30 sekunder efter att rånarna spungit in med rånarluvor och K-pistar.  


  

 


  

Klicka här för att komma in på Skillingaryd.nu och läsa lite om detta. Det står inte så mycket om det än men det kommer väl mer. Jag får börja läsa på Skillingaryd.nu oftare för jag missar vad som händer i samhället med dess omnejd. Jag blev lite sur när dom gjorde om nättidningen och tog bort alla bloggar från sidan där jag själv var med. Nu har dom bara några få utvalda och då tog jag bort länken till dom från min blogg.


  


Av Malin wiper - 24 januari 2013 08:40

  


Så här ser det ut från vår balkongsida nu. Det är full vinter och träden ser så där härligt spöklika ut, och det är 12 grader kallt. Tyvärr så är det ett helsike här sen vi ändrade till windows 8 så min man skall ändra tillbaka till windows 7 när han kommer hem men det kommer att ta tid för honom eftersom han inte kan sitta så länge på grund av ryggen. Jag kunde knappt ta mig in här i dag och fick starta om flera gånger. Det blev en massa konstiga fel. Dom som gör mycket genom mobilerna förstår nog detta bättre för allt är så annorlunda här nu när man startar upp och man får lära om. Jag fick en kommentar från en man som bor i Frankrike och han sa att han också hade problem med nya windows. Tack för att du talade om detta för mig. Min bloggvän Sanna hade hon även problem ute på Youtube och fick varken bild eller ljud. Jag tycker inte heller att det går nåt särskilt snabbare med 8:an för ibland så låser det sig helt och jag blir tvungen att starta om. Det blir mer och mer komplicerat så snart får man nog gå på en utbildning för att kunna ta sig vidare och hänga med.


   


Jag kan inte blogga på hans data  för då får jag sitta med huvudet uppåt och det är förödande för min nackskada så jag kommer tillbaka när han är klar med datan. Nu hade jag velat satt in lite musik men det är nu helt dött på Youtube så man undrar verkligen om det är nåt mer man måste göra när man graderar upp när det gäller Youtube.


   
Av Malin wiper - 23 januari 2013 17:52

  

Funny pictures


Min man har hållit på länge för att försöka hjälpa mig med datan. Det krånglar fortfarande med att jag inte får fram nån musik från Youtube så det är inget kul alls. När jag skall hämta musikklipp från Youtube  så går inte musiken igång och gör den det så tar det jättelång tid och kan helt plötsligt dö ut igen. Han har defragmenterat datan men det hjälper inte. Han skall fortsätta att felsöka i morgon men det tar tid när han har ont och har svårt att sitta länge.Jag har inte nåt att skriva om just nu för jag har inte varit utanför dörren i dag. Det har blivit lite städning i lådor, strykning och annat istället.  Tyvärr så blir det ingen musik förrens min man fixat detta eller tar mig tillbaka till windows 7 igen. För mig  känns inte kul att blogga när jag inte kan sätta in musikklipp. Kommer tillbaka så fort problemet är löst. Är det nån som vet om man måste göra nåt speciellt när man uppgraderat datan när det gäller musiken på Youtube? Nu startar inte musiken alls fast man väntar jättelänge. Ha en fin kväll.

Av Malin wiper - 23 januari 2013 12:00


  

Klicka här för att se vart jag hittade denna ungdomsbild på Gunnel Broström
                                        

    


På Guldbaggegalan så såg jag att Gunnel Broström avlidit, det har jag missat. Hon är en av dom jag minns från både radio- och tv-teatern med värme  hon var en jättebra skådespelerska. Snart är alla dom jag följt ända från min barndom borta och det känns konstigt men sånt är livet. Hon blev 90 år gammal. Min mamma fyller 90 år i år.


  

Klicka här för att se vart jag hittade denna bild. Jag tyckte hon var så fin och hade en härlig utstrålning.Hon föddes 1921 i Stockholm, och dog 28/7 2012, hon var en svensk skådespelerska och regissör. Broström studerade vid Dramatens elevskola och gjorde scendebut i Kungliga Teaterns upssättning av operetten Orfeus i underjorden och engagerades efter studierna vid Dramaten 1943-1949, där hon fick sitt genombrott i Alf Sjöbergs uppsättning av Sartres Stängda dörrar (1946). Hon gifte sig 1949 med en amerikansk pilot så hon lämnade Sverige och blev amerikansk medborgare.  År 1951 fick paret en son men sorgligt nog så avled maken bara ett år senare.  Hon återvände till Sverige i mitten av 1950-talet och engagerades en kort tid vid Helsingborgs stadsteater och därefter vid Göteborgs stadsteater 1955-1958. Hon blev sedan medlem i den första TV-teaterensemblen 1958 för att 1960-1967 åter engageras vid Dramaten.


  

Klicka här för att se vart jag hittade denna bild på hennes man Thorsten Olivecrona.

 


Hon tilldelades Teaterförbundets De Wahl-stipendium 1948, Teaterförbundets Gösta Ekman-stipendium 1959 och Svenska Dagblandets Thaliapris 1964. Hon var från 1958 gift med Gustaf Olivecrona som gick bort 2005. Med honom fick hon en son och en dotter.           


    


Klicka här för att se lite bilder på Gunnel Broström från Ingemar Bergman arkivet. Klicka här för att läsa hennes filmography. Klicka här för att komma in på lovefilm där det finns lite köpfilmer hon varit med i. Klicka här för att komma in på Dramatens rollbok (1941-1974)


 


Den här bilden hittade jag på Tradera. Gunnel på omslaget till tidningen Året Runt 1953/17. Utropspriset på denna är 76 kr. Tyvärr finns det inget klipp på Youtube där hon finns med.


   

OBS! Kan ni se och höra mina musikklipp sen  jag uppgraderat till windows 8?. För mig går dom igång ibland men sen krånglar det hela tiden.

Av Malin wiper - 23 januari 2013 09:00

  

Nu har jag sett filmen jag skickade efter som fick en "Guldbagge" i måndags på Guldbaggegalan. Det är en Dokumentär som är så bra så jag satt som fastklistrad och fick gåshud flera gånger. Den tar en oväntad vändning en bit in i filmen så jag kan absolut inte skriva nåt om handligen och sätter inte in nån trailer. Den blir mycket mer sevärd och spännande om man inte vet nåt om handlingen, denna skall överraska. Dessutom är fotot och färgen i  filmen otroligt bra. Denna dokumentär ger väldigt mycket och den sitter kvar långt efterråt. Både lite feelgood och inblick i politiska händelser längre tillbaka. Önskar jag kunde skriva mer men den måste ses utan för mycket beskrivning. Malik Bendjelloul som står för regin bad om hjälp med finansiering och annat av filminstitutet men dom tyckte manuset var dåligt....  Nu är den även Oscarsnominerad och har fått en massa andra priser. När man ser denna dokumentär så blir mycket man matas med på tv  trivialt. Det förstår ni om ni ser den.                                         


  

Klicka här för att se vad MovieZine skriver om filmen (rekommenderar att läsa efter att ha sett filmen). På bilden ser ni regissören Malik Bendjelloul. Han föddes 1977 och är en svensk dokumentärfilmare och tidigare barnskådespelare. Han gjorde sig känd som Philip i TV-serien "Ebba och Didrik"  


  

Jag kan skriva så mycket som att det handlar om denna sångare/songwriter Sixto Diaz Rodriguez som föddes 1942 i Detroit, Michigan. Hans föräldrar invandrade från Mexiko på 1920-talet. Se filmen för ni kommer då att förstå dess storhet.

Här är ett smakprov på hans musik. Klicka här för att även höra låten "Sugar man" med honom.


Min man har satt in window 8 och det har ställt till problem ute på Youtube för mig. Kunde inte höra musiken så min man har fått hålla på och fixa jättelänge. Det blir ofta problem när man skall uppgradera windows operativsystem. Han har svårt att sitta stilla längre stunder nu när han har besvär med ryggen. Det är inget ryggskott utan återfall på diskbråcket som han opererade sig för sent 70-tal. Han hade många återfall och besvär när jag träffade honom för 22 år sedan. Nu har han varit bra i flera år men nu är det dags igen.  Typiskt när vi hade saker på gång men vi får se hur han känner sig om några dagar.

 

 


 


Av Malin wiper - 22 januari 2013 17:00

  

Här kommer lite bilder från när vi var till Malmborgs Lilla för ett tag sen. Trots att vi inte gör så mycket just nu så hinner jag inte med att få in alla inlägg eftersom jag bara skriver tre/dag.

 

Jag blev så förvånad när jag såg en av mina nåldynekoppar på en av bröddiskarna...  Dom fick lite nåldynor av mig och det blev nån över, och då sa jag att dom kunde göra vad dom ville med dom. Kul att dom satt den på disken...  


    

Vi åt lunch där den gången som bestod av varma surdegssmörgåsar. Här ser ni min mans som innehöll ost, kyckling, grönsaker och annat. Han gillade den till tusen, och  desstom får man  en sallad med god dressing till smörgåsen. 


 


Jag tog också en grillad surdegssmörgås men den innehöll getost, varma valnötter och annat gott. Jag har aldrig ätit getost och gillar inte lukten så bra men det smakade helt annorlunda än det luktade, och dom varma valnötterna var himelskt goda. 

 

Lite frestande kakor i form


 


En hög med chokladtryfflar som smakar toppen till olika slags kaffe. Äter inte så ofta såna numera men denna gång kunde vi inte låta bli att ta varsin till kaffet efter maten. Fast vi tog såna med hög cacaohalt.


        

Dom hade även wienersemlor som är mina favoriter när det gäller semlor. 


  


Presentation

Vaggerydstorget

   

Hallstahems elbilspool

 

friday for future

 

Klappafton Hallstahammar 19/12 17.00

 

Strömsholms Kanals Historiska förening

     

Haga Vintage Bernshammar

 

Arkiv

Hallstaparkens höstprogram 2019

 

Vinylcafeét Västerås Saluhallen Slakteriet

 

Juegopadel.se

 

Supernova Sightseeing (sonens video)

 

Mitt bildspel 3/9 2019

 

Hallstas Café & Restaurang Hallstahammar

 

Mitt bildspel Hallsta Café & Restaurang

 

Thore Skogmans Museum Hallstahammar

 

Konstnär Kerstin Wiklund

 

Mel's Garage Enköping bildspel

 

Bildspel Hallsta Cruising del 3

 

Filmklipp Hallsta Cruising Malin

 

Hallstaparken Hallstahammar

     

Sagabiografen i Hallstahammar

   

Hammarteatern Hallstahammar

   

Gunnar Höglund JP skrev om oss

 

Vaggerydstorget intervjuade mig

                     

Onedotzero promo

 

Moliden nostalgimack

 

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7
8
9
10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
<<< Januari 2013 >>>

Mitt inlägg om Vaggerydstorget.se

 

Fråga mig

107 besvarade frågor

Nostalgi

Kultursajter

Jag rekommenderar

Hälsobloggar

Inredningssajter

Frisering

Medialänkar

Second hand

Café & Restaurang

Animeringar och bakgrunder

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Länkar

RSS

Wipers Gästbok

Följ bloggen

Följ Öppen Ridå med Blogkeen
Följ Öppen Ridå med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se