Öppen Ridå

Direktlänk till inlägg 18 februari 2015

Magnetröntgen! en klaustrofobisk upplevelse

Av Malin wiper - 18 februari 2015 08:00



  

Klicka här för att se vart jag hittade denna bild på en typisk magnetröntgenkamera. Där finns det mycket att läsa vad gäller rädslor, klaustrofobi och annat när det gäller dessa kameror. Jag har själv försökt åka in i såna tre gånger men misslyckats när jag kommer in så pass långt så det inte finns nåt att fokusera på upptill, då tänker man kanske att det bara är att blunda men alla fungerar olika och jag vet ju själv hur det kommer att kännas. Dessutom vill många av oss ha kontroll och är inga raka streck, vi människor måste få vara olika och inte stöpta i samma mall. Jag har upplevelser från att ha varit sommarbarn när jag var 6 år gammal som gör att jag har fått klaustrofobi men jag har utmanat mina rädslor många gånger genom att åka hiss och göra annat men när vi kommer just till denna röntgenundersökning så är det totalstopp. Nu är det många som ändå har svårt för att åka in i denna tunnel och så tajt som det är i vården nu så finns det inte tid för den psykologiska biten och då är det kört direkt. 

 

   

Klicka här för att se vart jag hittade denna bild på en mer öppen och mänskligare magnetröntgen. Fick länken från syrran och hennes man. Det är den enda öppna magnetkamera i landet och finns på Sabbatsberg i Stockholm. Sist min syster åkte in i en magnetkamera så hade dom en i Falköping som inte var fullt så här öppen men bättre än dom vanliga så hon klarade av det då. Jag själv var dit också men det gick inte alls, nu har dom tagit bort denna mer öppna modell från Falköping. Nu skulle syrran sövas och åka in i en vanlig trång på Borås sjukhus. Syrran hade sagt före att hon mått dåligt efter sövning när det gäller operationer så det blev ingen sövning för dom kollade i journalen. Istället skulle hon få lugnande fast hon talat om att hon får allérgisk reaktion men ingen verkar tro på det som man vet själv. Hon fick ändå lugnande och det visade sig få konsekvenser så dom fick ge henne adrenalin och ingen undersökning kunde göras. Hon blev bevakad hela dan på sjukhuset och det hade kunnat sluta riktigt illa. Eftersom hon måste in i en magnetröntgen för att kolla vad som felas i ryggen så har hon nu fått en remiss till Stockholm och in i den öppna kameran. Fast det är en väntetid på minst en månad. 

 

Klicka här för att se en annan öppen magnetkamera på Norrlandskliniken. Visste inte att det fanns en till men det verkar vara en privat klinik och det får man ju då bekosta själv 

 

Det jag inte kan förstå är att det inte finns fler av dom öppna kamerorna utplacerade på olika sjukhus i hela landet för nu är det en lång kö med folk som skall bli sövda och det måste ju kosta pengar också. Förstår att dessa öppna kameror är dyra men eftersom det är ett sånt stort problem för mig och många andra så tycker jag att en är alldeles för lite och det blir dyrare om folk från hela landet skall åka ända till Stockholm för att få detta gjort. Går inte detta bort i min rygg inom några veckor så måste jag också in i en sån och det skrämmer livet ur mig. Det finns ju en anledning till att det nu finns öppna kameror. Det sker en nedmontering av vården framför våra ögon medans politikerna väljer att blunda

 

 

 


 

 

#Magnetröntgen #Klaustrofobi #Stockholm #Sabbatsberg #Norrlandskliniken  

 
 
Anna-Karin

Anna-Karin

18 februari 2015 17:06

Jag förstår din känsla av olust inför att åka in i en sådan där magnetkamera. Det är nog många människor som tycker att det är obehagligt.

När man undersökte mig i magnetkamera på sjukhuset i Jönköping var det som en öppen rund stor platta både över och under mig. Jag minns att jag mådde väldigt dåligt i situationen när jag låg där. Det kändes som att jag skulle klämmas fast mellan plattan ovanför och under mig. Fast tack vare personalens lugna bemötande och att min man kunde hålla mig i handen under tiden, så klarade jag av det trots att man fick ta om bilder flera gånger innan de blev tillräckligt bra. Då röntgade man hela överkroppen och hjärnan på mig, fast inte benen.

Hoppas att det kommer fler öppna magnetkameror till sjukhusen så småningom.

Kram
Anna-Karin

http://wwwmaskroskvinnan.blogspot.com

Malin wiper

18 februari 2015 18:45

Skönt att du fick ha med din man in dit men jobbigt att ta om bilderna. Hoppas verkligen att det kommer fler kameror för dom används mycket och det går att se så mycket i dom

kram

 
Ingen bild

Keiju

18 februari 2015 18:16

Du kan ju säga att du är klaustrofobisk och får åka in med fötterna föst *tipsar*

Malin wiper

18 februari 2015 18:43

Tack för tipset men hela kroppen måste vara inne när det gäller ryggen. Hade det varit knäna så hade nog huvudet kunnat vara utanför ;)

Ha en fin kväll
Malin

 
Ingen bild

Björn

17 mars 2018 07:45

Mycket bra att du tar upp det här ämnet. Jag avbröt genast MR efter det att åkt in i röret och lagts på plats. Jag hade redan ett år före bett om en remiss till en öppen kamera som jag hade läst om fanns på Sabbatsberg eller i Danmark. Läkaren skrev då att det inte var någon skillnad på kamerorna. Antingen ljög han eller så var han direkt okunnig. Det ser man ju att Sabbatsbergs MR är en helt annan typ och jag tror att jag skulle klara av den. Jag är också beredd att betala själv bara jag får en öppen kamera. Sköterskan antog att inte ens lugnandeslkulle hjälpa på mig. Bara blotta tanken på undersökningen gjorde att jag hade svåra ångestkänslor flera veckor före. Och jag hade också symptom efter den korta inåkningen.. jag hoppas verkligen att man utvecklar apparaturen i hela landet. Det känns lite föråldrat med de här långa rören. Själva upplevelsen är mer skrämmande för mig än själva cancersjukdomen. "Jag dör hellre" är helt uppriktigt hos mig.

Malin wiper

17 mars 2018 08:14

Vad kul att du hittat detta inlägg. Då är jag inte ensam om att tycka detta med MR röntgen är jobbigt. Jag fick panik direkt då jag bara hade huvudet innanför. Har fått testa i Falköping men det gick inte heller. Jag hade också velat åka till Sabbatsberg eller Danmark. Nu kan man bli nersövd men då är det sån lång kö så man kommer så det dröjer för länge. Jag får panik bara jag tänker på detta med MR röntgen. Jag sitter med en nackskada men det gick aldrig att få reda på hur den ser ut på grund av min klaustrofobi. Lugnande hjälper inte så det är därför folk sövs ner. Bra skrivet och jag känner igen mig fullständigt i det du berättar. Det finns kameror som är helt öppna men dom är dyra och har bara köpts in på vissa ställen. Det känns verkligen som du säger föråldrat med dessa rör. Vad tråkigt att du fått en cancersjukdom. Förstår vad du menar när du skriver att du hellre dör och så kände jag sist då jag rymde från MR rummet och sköterskorna inte förstod nåt av min vånda. Min man fick vara kvar och förklara.

Tack för din kommentar. Hoppas att du får rätt hjälp och blir frisk från din sjukdom. Ha en fin lördag

Med vänlig hälsning
Malin

 
Ingen bild

Hans Lundström

4 januari 2020 23:27

Hispigt så det förslår. Pröva kronans hinderbana med nedgrävda betongrör under mark, 25 meter plus, vattenfyllda för att öka svårigheten.

Malin wiper

5 januari 2020 08:47

Denna kommentar säger mer om dig än mig

 
Ingen bild

Björn Rosenlund

27 oktober 2021 11:23

Hans L Jag har gjort hinderbanan på gamla amf4 , utan problem , scary javisst men MR har jag problem med ibland går det bara inte , ett tips är att ex rabbla en dikt eller något annat ex ritual kanske då går det plötsligt mycket bättre , men somliga dagar är det bara stopp på MAS i Malmö har de en helt fantastisk personal, som vet detta och har full förståelse med. skall in i kväll hoppas det funkar

Malin wiper

27 oktober 2021 15:14

Det var ett bra tips jag fick av dig detta med dikten mm. Jag har än aldrig lyckats komma in i en MR men händer det nåt så kanske man måste och numera kan man även bli sövd. Fast det är lång kö för detta så dom tar då bara akutfall.

Det är som du säger viktigt att personal har förståelse för denna rädsla som man inte kan rå för. Härligt att dom har sån fantastisk personal i Malmö

Tack för din kommentar
Ha en fin onsdag
Hälsning från Malin

 
Ingen bild

Susanna

29 mars 2023 19:35

Hej! Så skönt att läsa att man inte är ensam om denna hemska känsla av klaustrofobi. Jag fick panik häromdagen och kunde inte åka in i röret, jättejobbig känsla. Fattar inte att 2023 har så ”omoderna” apparater. Det kan ju inte vara helt ovanligt att folk tycker att det är obehagligt att åka in i ett 2 meter smalt rör en lång stund och med det höga klickande ljudet som låter utan att ens få röra på sig!
Nu ska läkaren skicka remiss till den öppna magnetröntgen på Sabbatsberg. Kunde han gjort redan från början kan tyckas eftersom jag påtalade att jag tyckte det var obehagligt.
Ha en fin kväll☺️

Malin wiper

29 mars 2023 20:21

Hej Susanne! Du är verkligen inte ensam om den känslan. Numera kan man få bli sövd då man åker in i en magnetröntgen.

Jag tycker som dig att dom verkligen ligger efter i utvecklingen vad gäller såna rör. Jag har misslyckats 3 gånger så jag gav upp till slut

Vad bra att du fått remiss till den öppna magnetröntgen. En sån borde finnas överallt

Dom verkar inte ta på allvar när man lider av klaustrofobi.

Tack för din kommentar och så bra att du tog upp detta problem också

Ha en fin kväll själv

 
Ingen bild

tomas reigo

3 juli 2023 11:04

Finns tydligen ingen öppen MR kamera kvar i sverige sedan Sabbatsberg lagt ner eller vet ngn om det finns????

Malin wiper

3 juli 2023 11:10

Kul att du hittade det inlägget. Vad tråkigt att det inte finns några öppna magnetkameror längre. Det borde bara tillverkas såna för det är många som far illa i dessa. Det blir dyrare att söva folk som har klaustrofobi.

Jag skall kolla upp lite själv också. Tack för din kommentar

Ha en fin början på veckan
Hälsning från Malin

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Malin wiper - Torsdag 25 april 09:15

  I tisdags så fotade jag några ringduvor igen och jag gillar verkligen fåglar för dom livar upp vår miljö och vi har nåt vackert att titta på. När jag stöter på fåglar på trottoarer så brukar jag prata med dom i en låg vänlig ton. Då stannar d...

Av Malin wiper - Onsdag 24 april 15:45

                    Lasse Åberg & Lazy Joe Lasse Åberg kommer till Kvarteret Igor fredag 26 april 17.00. Klicka här för att läsa om detta i Västerås Tidning. Vi hade ingen aning om detta men blev varse när vi besökte Kvarteret Igor i förmiddags ...

Av Malin wiper - Onsdag 24 april 07:45

  Jag har sett serien UFO mysteriet på tv4 play. Det var min son som tipsade mig om denna serie. Felix har även med sig ufologen Clas Svahn                                             Det är Felix Herngren som gett sig ut på en svindlande ...

Av Malin wiper - Tisdag 23 april 09:00

    I går åkte vi till Citypraktiken i Tillberga som är en filial till den i Västerås. Det var en bra bit att åka med bussen. Jag hade tid hos min läkare som heter Johan Thunander och det är samma läkare som min man går hos. Det är en ung läkare...

Av Malin wiper - Måndag 22 april 05:45

    Lunchen som kom av sig. Vi skulle ha haft min mans bror på lunch i lördags men jag blev dålig. Nu har jag lärt mig en läxa att aldrig skriva om nåt innan det hänt. Min mage blev dålig igen så vi fick ställa in och det känns både som magkatar...

Presentation

Vaggerydstorget

   

GoMore Biluthyrning

 

OKQ8 Bilpool Västerås

 

Vårmarknad Röda Korset 27/4 11-15

 

Röda Korset Västerås Instagram

 

Min sons Youtubekanal

 

Vintagemannen

 

helpii App Store

 

Direkten Västerås centrum

 

friday for future

 

Arkiv

Mitt bildspel från Bread & Sweets by Jennie

 

Tandläkare Reza Razifar

 

Jonny Cutz

 

Konstnär Kerstin Wiklund

 

Vaggerydstorget intervjuade mig

     

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2
3
4
5
6
7 8
9
10
11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21
22
23
24
25
26 27 28
<<< Februari 2015 >>>

Fråga mig

108 besvarade frågor

Nostalgi

Kultursajter

Jag rekommenderar

Hälsobloggar

Inredningssajter

Medialänkar

Second hand

Café & Restaurang

Animeringar och bakgrunder

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Länkar

RSS

Wipers Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards