Öppen Ridå

Alla inlägg under april 2014

Av Malin wiper - 3 april 2014 12:15

     

Jag har sett en stark och rörande film som heter The Butler från 2013. För regin står Lee Daniels. I rollerna ser vi Forest Whittaker, Oprah Winfrey, Liam Nesson, John Cusack, Vanessa Redgrave, Cuba Gooding Jr, Liev Schreiber, Terrence Howard, Alan Rickman, Jane Fonda, David Oyelowa, Lenny Kravitz, Mariah Carey mfl

 

 

Det var min bloggvän Annelie som tipsade mig om filmen... . Jag såg filmen gratis på filmsajten Sweflix. Då är dom inte textade men det är bra att kunna koncentrera sig på bilden istället och slippa svensk text för man förstår det mesta ändå. Alla filmer är inte gratis där men rätt många  

   

 

En verklighetsinspirerad historia av Oscarsnominerade Lee Daniels (Precious) med en stjärnspäckad skådespelarensemble. Du ser ingenting, du hör ingenting, du ska bara tjäna. Med de ledorden började Eugene Allen (Forest Whitaker) sin långa trogna bana i Vita Huset. Mellan åren 1952-1986 arbetade han som butler för inte mindre än 8 presidenter. Från maktens innersta rum bevittnade han många av de stora och dramatiska historiska händelserna i världs- och segregationspolitiken. Han blev vittne till både goda och onda gärningar, men förblev lojal mot Vita Husets presidenter ända fram till sin pension. För många inom politiken var han inte "bara" en butler, utan en sann vän och förtrogen.


Klicka här för att se vilket usel betyg MovieZine ger filmen. Jag håller inte med dom till fullo för jag tycker filmen är värd bättre betyg men jag håller med om att den stressas iväg för man skulle vilja ha lite mer inblick i varje tidsera. Jag fällde många tårar av starka scener där den andra delen av befolkningen blev fruktansvärt illa behandlade och man funderar på hur dom som gör så fungerar och man undrar över hur allt uppstod, detta hat. Alla tider har sina grymmheter och lider av okunnighet. Huvudpersonen gjorde allt för att överleva och det kändes som han hade ögonbindel på sig. Däremot blev hans ena son en kämpe och försökte ändra på saker men det ensam trots noll stöd från fadern under många år men det kom att ändra sig. Jag tycker att skådespelet i denna film är på topp och väldigt trovärdigt så jag fattar inte att den har fått sånt dåligt betyg av vissa men vad jag kan se så har den fått mellan 2-4 av fem i betyg. Inledningen på filmen var stark och otäck men det var ju verkligheten då så den var ju realistisk. 

 

  

Här ser ni huvudpersonerna Forest Whitaker  som Butlern och Oprah Winfrey som spelar hans fru. Dom är båda två otrolig bra skådespelare och med små medel får dom fram ansiktsuttryck och känslor som verkligen tar i hjärteroten. Dom påverkade då mig med sina inlevelsefulla rolltolkningar som träffade mitt i prick.   

 

Av mig får filmen 3,5 butler av 5 möjliga i betyg 

 

 Klicka här för att komma in på Vaggerydstorget.se och se vad som händer på Hammargården i Gnosjö 4 april.

 

 

 

#Butler #Vaggerydstorget #Gnosjö #Sweflix

Av Malin wiper - 3 april 2014 08:00

  

Här följer lite bilder jag tog på vägen hem från Värnamo i går. Vi tog en mindre väg som har vacker omgivning så man har nåt att titta på och fota. 


  

  

  

  

  

               


             

  

     

    


  

Det blev inga ord till bilderna men att åka omkring på små vägar ger väldigt mycket det känns som "Mindfulness" att leva i nuet, man glömmer sig själv och fokuserar på annat och när man får vila sin blick på vacker natur så mår man bra.    

 

 

 I kväll skall min man på "Grabbkväll" hos City Skor Det finns fortfarande platser kvar om nån vill gå dit. Grabbkvällen börjar 18.30 klicka här för att komma in på City Skor facebook och läsa lite


 

 

#Värnamo #Grabbkväll #City #Hästar

Av Malin wiper - 2 april 2014 13:40

  

I förmiddags hade jag tid på Värnamo Sjukhus Kirurgmottagningen. Jag hade en remiss dit för ett tag sen  för en knölliknande sak i hårbotten som jag ville ta bort. Läkaren visste inte om det var en systa eller nåt annat. Själv gissade jag på talgkörtel. Här var jag på väg genom korridorerna för det är rätt långt till Kirurgmottagningen. Jag blev lite orolig när jag fick tid bara ca 2 veckor efter att jag varit till hudmottagningen för läkaren där sa att det inte var nåt som dom prioriterade så väntetiden skulle vara flera månader. Jag är nog lite hypokondriker för då gick min hjärna på högvarv och jag trodde jag hade fått nåt värre. Jag har gått med denna ett år och blev så arg på mig själv att jag inte gått tidigare. 

 

        


Här sitter vi i väntrummet och jag passar på att fota när det blev tomt, vi var ute i god tid för ibland får man komma in tidigare. Tjejen som satt i receptionen var så vänlig, glad och trevlig så jag slappnade av helt. Sånt betyder jättemycket. Detta är andra gången jag får en överläkare och han bedövade stället först och sen blev det till att vänta en stund tills bedövningen tagit. Sköterskan kom in och dom la ett steril duk över huvudet. Sen började han skära och jag kände lite och även när han tog bort knölen för han var tvungen att dra jättemycket för den var inkapslad och satt som berg. Dom frågade om jag ville ha mer bedövning men jag är smärttålig när det gäller huvudet och även i munnen. Det var nästan bättre att det kändes lite än att man skulle vänta på att det stack till...  


  


Tänk att jag fick rätt, det var en talgkörtel och det är det lindrigaste och ofarligt så dom tog nog inget prov som man måste vänta på. Jag fotade talgkörteln på kul, hoppas ni inte spyr...  . Det gick jättesnabbt och både läkaren och sköterskan var effektiva och duktiga. Min man som var med sa att det tog ca 10 minuter. Sköterskan tyckte jag hade ett tjockt och kraftigt hår så dom måste klippa bort lite runtom. När min son tog bort talgkörtlar så blev han inlindad med gasbinda och knytning under hakan men jag fick ingenting ovanpå stygnen som var tre i antal. Nu skall stygnen tas bort av en distriktssköterska om 10 dagar. 

 

Klicka här för att läsa om talgkörtlar 

 

  

Innan vi åkte hem så gick vi ner på Caféterian som nu drivs av Stigs Café men förut var det privat har jag för mig. Det är helt omändrat där.  

 

   

Min man var lite hungrigare för han hade arbetat och tog en kycklingkryddad tackorätt som han sa var jättegod. Maten var snyggt upplagd också

 

  

 

Av Malin wiper - 2 april 2014 08:00

 

Min bloggvän "Tant Glad" Skrev ett sånt bra inlägg i går ang mobbning. Det var en påhittad (fiction) historia som blev som en liten novell och debattinlägg på samma gång, hon skrev den själv. Klicka här för att komma in och läsa i hennes blogg. Många tankar dök upp i mitt huvud  för jag blev själv mobbad av en kille i skolan men inte av nån annan och han hade siktat in sig speciellt på mig 

 

  

Här ser ni mig som komfirmand  

 

Jag hade det mörkaste håret i skolan och han skrek ofta "Digerdöden" och svarta döden efter mig och jag kom ihåg att jag var lite rädd för honom. En gång skrek han efter mig "Svarta Malin" och det är nog det enda jag är tacksam för när det gäller honom för namnet gillade jag och när jag var 15 år så döpte jag mig till Malin i och med att jag konfirmerade mig. Det roliga var ju också att jag blev ensam med det namnet som var ovanligt då. På den tiden hade man tuperat hår och massor av spray så när prästen skulle hälla vatten över håret så rann det bara av...  det var som impregnerat. 

 

     

Utanför Sundsvalla Kyrka 

 

Jag kom ihåg att prästen hette Önedahl men inte förnamnet och vi höll till i Sundsvalls kyrka. Jag blev inte av med mitt vanliga namn Margareta så det fick bli mitt andra namn och hette man så blev man oftast kallad för Maggan. Jag blev aldrig påhoppad och slagen av killen utan det var mer psykiskt och lite hotfullt. Klicka här för att komma in på en sida och läsa vad en person skriver om mobbing 

 

   

Här ser ni mig längst till höger. Jag gick på dansskola ett tag och då fick man uppträda på högtider och här ser det ut som jul.  

 

 

Han som mobbade mig hade sett mig en gång på gymnastiken då jag hade gympadräkt som man hade då och den var blå och på fötterna sockiplast...  Då ropade han att jag hade tjocka lår och det trodde man naturligtvis på då så jag fick lite komplex. När jag i dag kollar på bilder så var dom inte alls speciellt tjocka än om jag hade lite mer formade ben än flera andra i klassen utan att för den delen vara tjock. Det är synd att det fotades så mycket mindre på den tiden och man har inget filmklipp på sig själv som skulle vara så roligt att se nu.      

 

 

Han retade mig även för att jag hade frågat en lärare om jag kunde få ha både syslöjd och träslöjd för det var ovanligt på den tiden så han skrek ofta "Tjejen som vill ha träslöjd" och skrattade rått men jag förstod redan då hur galet det var att inte både tjejer och killar fick pröva på lite av varje. Så när min son gick i skolan så var det så roligt när han hade sytt både en kimonomorgonrock och en ryggsäck. 

 

 

När jag sen slutade skolan så trodde jag att jag blivit av med min plågoande men han dök upp på Sporthallen i Sundsvall där jag och några tjejer och killar skulle gå mannekänger för min mammas ena väninna hade garnbutik och vi skulle då få visa stickade kläder. Jag var nervös redan sen förut för jag var otroligt blyg och nu kom detta orosmomentet också men jag bet ihop och gick ut. Då såg jag honom i ögonvrån och han hånlog så jag vände på kortsidan istället för långsidan. Då skrek han "Mannekängen som vände på kortsidan" så alla hörde. Jag skämdes och jag tror jag grät efterråt och kände mig misslyckad som gjort ett sånt fel. Jag kan tillägga att jag tänker aldrig på skolan som nån givande och rolig tid och det beror inte bara på denna kille utan även lärarna. Jag hade en enda lärare som jag tänker på med glädje, då lärde jag mig mer än under hela skoltiden.

 

 

 

     

 

 

 

Jag tänker ändå på honom lite då och då och undrar vad det blev av honom. Jag kom inte ens ihåg vad han hette men jag har nu sett honom på en bild i ett album där jag har ett klassfoto och jag kände igen honom direkt, det slog mig att han var lika mörkhårig som mig.  Detta var ju ingenting motför vad andra får stå ut med och det blir så våldsamt ibland så ungdomar tar livet av sig. Det borde göras mer och ha bättre uppsikt över barnen i skolan så det stoppas i porten. Klicka här för att läsa om mobbning. Tyvärr så existerar det även vuxenmobbing som jag själv var utsatt för på ett arbete men det är en annan historia.

 

 

 

Du fick igång min hjärna fru Glad...  

 

   

Jag äter antagligen frukost här och det var när vi bodde i ett modernt nybyggt hyreshus som var 3 våningar högt och området hette Vinkeltået. Vi går på minnenas allé nu när vi rensar och det är tur att bilderna varit i album så dom inte är helt förstörda. Dom är bättre i verkligheten än dom blev inscannade. Kolla in mjölkflaskan till höger...  det känns som det var 100 år sedan och rätt overkligt. 

 

 

Nu önskar jag er en härlig onsdag och hoppas ni har en fin dag att se fram emot.  

 

 

 

 

#Mannekäng #Mobbing #Glad #Sporthall #Sundsvall #Träslöjd 

 

Av Malin wiper - 2 april 2014 06:00


     

 


   

 Nedan ser ni mitt aprilskämt i går men jag fick inga kommentarer så jag antar att ingen gick på detta...  ICA kommer att förbli detsamma vad jag vet i alla fall. Det var ju inte länge sen dom byggde ut och rustade upp.

 
                         

 

 


Det är inte bara Coop Kosum som försvinner tills dom byggt upp 6-våningshusen utan nu skall ICA huset också rivas och där skall också byggas ett högre hus för att det inte skall se så haltande ut. Då kommer ICA Supermarket precis som Coop att få nya fräscha och större lokaler samtidigt som vi får fler bostäder i Vaggeryd 

 

 

 

     

 

Så här ser vårt ICA ut nu

 

 

 

 


 

Hittade denna bild på mig själv när jag rensade i källaren och det är nog första och enda gången jag har haft pagefrisyr (passar inte mig) och kolla in glasögonen som var högsta mode då.  Jag och syrran köpte varsitt par i olika färger för vi tyckte dom var så häftiga. Jag hade inte glasögon då utan det fick jag börja med på allvar en liten bit in på 90-talet så jag ville bara ha dom på kul och när jag själv kände för det. Dom var inte så tunga som dom ser ut. Jag tror att bilden på mig är från slutet av 1970-talet.

 

 

 

 

 

Etsy

 

 

 

#Skämt #Glasögon #ICA

Av Malin wiper - 1 april 2014 14:46

 


  En bild jag tog på Simone Kamm  vid sin arbetsplats

 

         

 


Klicka här för att komma in på Vaggerydstorget.se och läsa deras senaste krönika som Simone Kamm har skrivit så bra. Henne träffade jag när jag var dit och intervjuade dom alla och fotade lite. Klicka här för att komma in på det inlägget. Klicka här för att komma in på Vaggerydstorgets facebook

 

 

 

 

Hon skriver så inlevelsefullt i sin krönika om sin uppväxtstad Karlskrona och hur hon upplever sin nya ort Vaggeryd. Man kan riktigt förnimma hur det är att komma ny till en liten ort och, själv kan leva mig in i detta eftersom jag flyttat så mycket. Dom har nu två nya krönikörer på Vaggerydstorget.se och man kan se hur sajten växer hela tiden och det sjuder av liv och framåtanda. Kul att Simone tycks trivas i Vaggeryd. Tack för din läsvärda krönika

 

 

 

   

 

 

 

 


Tuesday Afternoon med The Moody Blues. Jag tog denna låt för att det är tisdag och det är en vacker video. Jag hade bråttomt och hittade inget som kunde passa. Musiken är kanske lite tjatig..    

 

 

     

 

 

 

 

#Simone #Vaggerydstorget #Krönika #Moody

Av Malin wiper - 1 april 2014 13:00

 

Klicka här för att se vart jag hittade denna bild på Birgitta Valberg


Då har ännu en skådespelare i det gamla gardet gått ur tiden. Skådespelerskan Birgitta Valberg som blev hela 97 år gammal. Jag tycker hon var jättebra i alla roller hon spelade och jag som lyssnade mycket på radioteater när jag var barn och tonåring känner till alla dom gamla skådespelarna. 

 

  

Klicka här för att se vart jag hittade denna bild

Hon föddes i Adolf Fredriks församling i Stockholm och dog på Lidingö. Birgitta Valberg studerade vid Dramatens Elevskola 1940-1943 och var sedan engagerad vid Dramaten under 56 år, helt otroligt. Det var mellan 1940-1996.  Hon gjorde 137 roller under sina aktiva år vid Dramaten. Valberg filmdebuterade 1934 i Per-Axel Branners Unga hjärtan. Hon har också tilldelats O´Neill-Stipendiet 1970 samt en Guldbagge 1977 i kategorin bästa skådespelerska för sin medverkan i Paradistorg. Hon gjorde även rösterna till "Rumpnissarna" i Tage Danielssons filmatisering av Astrid Lindgrens Ronja Rövardotter 1984 hade inte en aning om att hon var rösten till dom som lät så härliga så man blev tagen. 

 


En scen från Ronja Rövardotter där man kan höra Birgitta Valberg som en av rumpnissarna 

 

 

Jag kan se henne framför mig för jag såg även mycket tv teater när det begav sig. Klicka här för att se Birgitta Valberg i en scen från Ingmar Bergmans film Jungfrukällan. Man ser även Gudrun Brost som är mamma till Johannes Brost 

 

   


Klicka här för att se hennes filmografi. Hon var gift med Hans Hansson sen 1939. Klicka här för att se vart jag hittade bilden ovan. Den är från en pjäs som heter Idlaflickorna som skapats av Kristina Lugn På bilden ser man Birgitta Valberg och i stolen Inga Langré som min mamma pratade om ibland för hon var förut gift med Nils Poppe från 1949-1959. Inga Langré lever fortfarande och är 89 år gammal. Hon är fortfarande aktiv och hon har en liten roll i The Girl With The Dragon Tattoo från 2011

  

   

Hon var även med i denna film som heter Kvinnohuset från 1953 

 

    

 

 

  

  

 

   

#Birgitta #Inga #Idlaflickorna #Ronja #Marsvin

Av Malin wiper - 1 april 2014 08:00

                                                                                                        

Här ser ni min man april 2010 när han röjde upp nere vid ån så vi kunde sitta där och mysa när vi bodde i vårt egna hus. Jag har lite minnesbilder i detta inlägg eftersom jag nu har sparat ner alla mina bildmappar på två externa hårddiskar för jag vill börja om med nya foton. Jag hade så många mappar till slut så jag hittade ingenting. Jag har rensat bort massor men måste ta bort fler bilder. Nu har jag nästan helt tomt i bildarkivet och det känns skönt. Vi saknar ändå inte huset för vi var mentalt förberedda på att flytta till lägenhet eftersom vi inte orkade med trädgården. Minnena finns ändå kvar och huset står ju också kvar så vi kan åka förbi och kolla. Eftersom jag är rädd för att mista bilder igen som jag gjorde för nåt år sedan så sparar vi ner på flera ställen. Det känns hemskt att inte ha några bilder kvar från min första blogg och även filmklipp jag tagit i flera år. 

     

Animatedimage  

 

   

En av blomkrukorna som vi hade på yttertrappen, den köpte vi på second hand och trappen byggde min man själv, förut var det en betongkonstruktion. Under dom 12 år vi bodde i huset så hann vi byta krukor och annan utsmycknad många gånger.

 

 

 

                     

 

 

Den här blomskulpturen stod inom denna inhägnad på torget 2010. 

 

 

Jag själv sittandes på en bänk i parken "Pumpen" medans min man fotade i april 2010. Vi var ute och promenerade.  Jackan jag hade på mig på denna bild har jag fortfarande kvar så den är av det hållbara slaget och rätt tidlös.  

 

  

Jag gillade att fota änder och svanar och vi hade massor nedanför huset i hjortsjöån. Bilderna är inte så bra för dom ändrade format på bloggplatsen senare så dom flesta bilderna bakåt i bloggen är lite otydliga. När jag brände ut mig och försökte komma tillbaka så hjälpte det mycket att promenera, fota och mata änder och svanar. Fast till slut var jag tvungen att sluta för vi fick problem med svanarna som kom ända upp till huset och hackade på både källarfönster och till och med öppnade brevlådan. Jag har filmklipp på detta men vet inte riktigt vart det är så jag får leta när jag får tid. Just nu städar och rensar vi för fullt och det känns lättande att bli av med saker som ändå bara ligger i källaren och skräpar.  

   

En ko jag fotade i april 2010 måste ju också få vara med i inlägget. I år skall vi inte missa "Kosläpp" för det har jag missat varje år och det kan man se på många ställen i kommunen. 

Här kommer datum och platser för kosläpp i Småland: 

 


1 maj i Nennesholm-Reftele, Naturbruksgymnasiet i Tenhult 


3 maj Stora Hallebo-Habo


4 maj Rickelstorp- Eksjö. Vallsjö Storm-Sävsjö, Råshult-Vimmerby. Dalsjö Gård-Alvesta. Ingelstagymnasiet


5 maj Grönlid-Forsheda

 

 

   

Kelen vit katt som jag fotade april 2010 på vår Handelsträdgård där vi köpte dom flesta blommor till vår trädgård. Det är deras huskatt som man kan träffa på där ibland.    

 

  

Denna tandemcykel har jag inte sett sen 2010 och då stod den utanför Museiföreningen Magnisa Stuga 

 

   

Uppsättning av fjädrar i träden på torget inför påsken 2010  


Det är inte bara Coop Kosum som försvinner tills dom byggt upp 6-våningshusen utan nu skall ICA huset också rivas och där skall också byggas ett högre hus för att det inte skall se så haltande ut. Då kommer ICA Supermarket precis som Coop att få nya fräscha och större lokaler samtidigt som vi får fler bostäder i Vaggeryd  

 

     

Så här ser vårt ICA ut nu 

 

 

 

      

 

#Nostalgi #Kosläpp  #ICA #Tandem #Magnisa  

Presentation

Vaggerydstorget

   

Jonathan Hammarteatern 8/11 premiär

 

Mitt senaste bildspel djurliv 12/10

 

Arkiv

Hallstaparkens höstprogram 2019

 

Vinylcafeét Västerås Saluhallen Slakteriet

 

Juegopadel.se

 

Supernova Sightseeing (sonens video)

 

Mitt senaste bildspel 3/9 2019

 

Hallstas Café & Restaurang Hallstahammar

 

Mitt bildspel Hallsta Café & Restaurang

 

Thore Skogmans Museum Hallstahammar

 

Konstnär Kerstin Wiklund

 

Mel's Garage Enköping bildspel

 

Bildspel Hallsta Cruising del 3

 

Filmklipp Hallsta Cruising Malin

 

Hallstaparken Hallstahammar

     

Sagabiografen i Hallstahammar

   

Hammarteatern Hallstahammar

   

Kulturhuset Hallstahammar

 

Gunnar Höglund JP skrev om oss

 

Vaggerydstorget intervjuade mig

                     

Tematrädgårdar Enköping

 

Westerlunds Praktalbum. App från sonens arbet

 

Onedotzero promo

 

Moliden nostalgimack

 

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4
5
6
7 8 9 10 11
12
13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30
<<< April 2014 >>>

Mitt inlägg om Vaggerydstorget.se

 

Fråga mig

107 besvarade frågor

Nostalgi

Kultursajter

Jag rekommenderar

Hälsobloggar

Inredningssajter

Frisering

Medialänkar

Second hand

Café & Restaurang

Animeringar och bakgrunder

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Länkar

RSS

Wipers Gästbok

Följ bloggen

Följ Öppen Ridå med Blogkeen
Följ Öppen Ridå med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se