Öppen Ridå

Alla inlägg under februari 2014

Av Malin wiper - 25 februari 2014 08:00

  

Jag har sett en svensk film på filmsajten Sweflix och det gratis. Filmen heter Den nya människan och är ett drama från 2007 i regi av Klaus Härö. Filmen är baserad på verkliga händesler och det gör att man blir väldigt berörd. 

 

Det här är historien om en skamfläck i den svenska historien. Att fullt friska människor internerades på anstalter för “sinnesslöa”, i bland under arbetslägerliknande förhållanden, och tvångssteriliserades. Det är – och ska vara – jobbigt att se den här filmen. Källa Film.nu Tvångssterilisering pågick från 1930-talet fram till 1970-talet. Klicka här för att läsa mer om detta. Klicka här för att se vilka skådespelare som är med i filmen 

 

 

Projektor från 1950-talet på Tradera  

 

Det är en scen i filmen där skådespelerskan Lo Kauppi spelar så bra så jag grät. Hon får träffa sin lille son en stund men sen dras dom ifrån varandra på ett brutalt sätt och då brast det.Även slutet var var otroligt gripande och tankeväckande. Skådespelet var bra och dom tidstypiska miljöerna kändes äkta. 

 

Jag ger filmen 4 sköterskeklänningar av 5 möjliga i betyg  

 

         

   

Vi blev inte kvar på Minimässan till slutet för vi var för trötta, så vi missade två föredrag men vad gör man. Det tar sån tid att göra iordning bilderna och leta länkar och fakta så jag får skriva om mässan i morgon och ta till lite förskrivna inlägg i dag. 

 

 

#Människan #Lo 

 

Av Malin wiper - 24 februari 2014 17:00

  

Sist vi var till Sam Hjälp så träffade vi på denna tjusiga kvinnan som jag förut fotat till min blogg. Det känns som man vandrar in i 40-talet och hon lyser upp hela stället. Hon är dessutom jättetrevlig. Denna gång hade hon en jättsöt liten flicka med sig och jag antar att det är hennes dotter. Glömde fråga, flickan hade också jättefina kläder på sig 

 

   

Klicka här för att se vart jag hittade denna bild på en väska som är från 40-talet 

 

Klicka här för att se vad jag skrev sist jag träffade henne.  Hon heter Åsa och har en fantastisk hemsida. Klicka här för att komma in på den.

  

  

Hon hade en jättesnygg basker på sig denna gång som satt på huvudet precis som på 40-talet.  

 


Ett bord som såg ut lite 50-60-talet ut, det var redan sålt och varje gång man kommer dit så är det nya saker så det är full ruljans. Vi har själva köpt massor av saker där till otroliga priser. Dom som ställer upp och arbetar frivilligt där är jättetrevliga och duktiga, sen är dom jättemånga både män och kvinnor. Man känner sig omhuldad där för man kan alltid fråga nån som går omkring där till kundens glädje och hjälp 

 

     

Klicka här för att se vart jag hittade bilden på dessa lampor från 50-60-talet  


  

Vad sägs om en tigerfäll? som låg så fint i soffan 

 

     

Vi köpte en äggklocka i form av en snigel för endast 20 kr. Vi har även två digitala men det är roligt att ha en analog också. Vår förra analoga har gått ur tiden. 

 

  

 


Jag har stor nytta och nöje av Vaggerydstorgets informativa och lättlästa hemsida. Klicka här för att komma in för att se vad Filmklubben bjuder på i morgon 25 februari 18.00 


 


    

 

 

#Tjusig #nostalgi #Basker #Sam #Tiger #Vaggerydstorget #Filmklubb


Av Malin wiper - 24 februari 2014 11:30

  

Bob Dylan kommer till Sverige i sommar och han ställer ut sin konst på Nationalhistoriska Museum i Danmark. Han ger också två konserter (läs nedan) Klicka här för att läsa lite ang detta. Klicka här för att läsa ännu mer om hans konst 

  

Smakprov på hans konst. Klicka här för att se mer. Jag som gillar tåg och järnvägar föll som en fura för detta verk och jag gilla även hans färgstarka stil i denna tavla  


Han kommer att ge två konserter under bar himmel och den första  14 juli på Sofiero Slott i Helsingborg och den andra 15 juli på Trädgårdsföreningen i Göteborg. Jag har sett honom en gång live på Scandinavium i Göteborg för jättelänge sen men skulle vilja se honom live igen. Tyvärr så är det jättedyrt för enbart ståplatserna kostar 1295 kr/person och det har inte vi råd med numera. Allt har blivit så dyrt när man tänker på att för ett antal år sedan så kunde man resa bort och uppleva saker och dessutom bo på hotell utan att bli barskrapad. biljetterna släpps 25 februari. Klicka här för att komma in på en sida och kolla.  

 

     

Klicka här för att komma in på Bob dylan facebook. Klicka här för att komma in på hans hemsida 

 

Hittade denna låt med honom som jag inte hört förut och han är rätt hes. Jag gillar låten som låter lite skiffleaktig

 


#Dylan #Konst #Danmark #Konsert 

Av Malin wiper - 24 februari 2014 08:00

                                                  


Seven Oaks  

Klicka här för att läsa om en manifestation som skedde i Kinna i lördags ang homosexuella som blivit trakasserade, det finns även präster i kommunen som vägrar viga personer av samma kön. Hade vi orkat åka 26 mil fram och tillbaka till mamma så hade vi även gått på manifestationen, det var min syster som tipsade och hon arbetar på Markbladet. Tyvärr har samhällsklimatet gått bakåt i utvecklingen och människor som inte vet bättre förföljer människor som är annorlunda. Dom som förföljer måste må dåligt själva och ger sig då på andra och det är helt oacceptabelt. Härligt att så många ställde upp på manifestationen som är så viktig. Det är många folkgrupper som förföljs och man mår dåligt av att se hur det bara fortsätter och hatet växer. Alla är vi människor och skall behandlas lika, det är allas vår värld men det ser dystert ut och det behövs protester. 

 

Klicka här för att komma in på Markbladets E-tidning, där kan ni läsa på sidan 16 om gayparet som fick sin bil förstörd genom att nån rispade homofobiska skällsord och symboler på den. Det är så otäckt så man ryser när man läser artikeln. Klicka här för att läsa ännu en artikel ang detta  


     

Det känns så fantastiskt att kunna äta äpplen för det har jag inte kunnat på många år men sen jag opererade gallan så kan jag njuta av dessa frukter. Vi köpte massor av äpplen på Rudenstams sist och dom var supergoda. Vi kommer att åka dit med jämna mellanrum för dom har inte bara frukt utan grönsaker och annat också. Klicka här för att se vad jag skrev om dom sist vi var dit. Jag kan även äta sill och fullkornsbröd. Jag fick diagnosen IBS efter många undersökningar där dom inte hittade nåt fel på varken mage eller tarmar. Fast nu förstår jag att det var gallsten som var banditen därför tipsar jag er som har besvär att gå och få ett ultraljud på magen som går jättesnabbt och det visar direkt om man har gallsten. Om det då är gallan så slipper ni gå igenom gastroskopi, rektoskopi och coloskopi (begär lugnande) som inte är nån höjdare.  


I dag skall vi på Minimässa på Folkets Hus och man fick ansöka om biljett för det fanns bara ett begränsat antal. Jag kommer att fota på mässan och njuta av föredrag och annat. Det är både gratis inträde och förtäring. Klicka  här för att komma in på Vaggerydstorget och läsa om detta. 

 

Klicka här för att komma in på Folkets Hus facebook som jag hittade till i dag. Tänkte inte på att dom kanske hade en fb sida, ibland funkar det inte i hjärnkontoret...  Tyvärr orkade vi inte gå på dom två toppenfilmerna som gick i går.     

 

  

 

 

#Minimässa #Äpplen #Manifestation #Bananer

   

Av Malin wiper - 23 februari 2014 13:30

  

Vi vaknade 09.00 i går och vi hade ju ställt in besöket hos mamma och skulle åka i dag istället men syrra sa till mig att vänta tills nästa helg då du säkert är piggare. Jag kände att det är lika bra att inte ge sig ut så långt när man inte är i form. Sen gick min man in i duschen och jag satt kvar i soffan i morgonrocken och tänkte: detta blir också en slö innedag. När han kom ut så sa han att han kom ihåg en sak och ville att vi ändå skulle åka ut en sväng. Jag tog en alvedon och smorde in mig med icegél på nacken och sa till honom att då får du köra och vi kan inte vara borta så länge och vi tar det lugnt.  


  

Vi hamnade i Jönköping och  på  Rosenlundstorget där Konditori Drömtårtan ligger. Nu skall vi fira en sak sa han, vad då? undrade jag. Då sa min man att vi hade 23 årig förlovningsdag och det hade jag helt glömt bort men inte har vi firat sånt förut utan bara bröllopsdag....  . Han ville bjuda mig på en fika och det tackade jag inte nej till....  Detta är nog första gången vi firar en förlovningsdag...  Vi har varit gifta i 23 år så snart firar vi silverbröllop.  

 

    

Detta är våra förlovnings och vigselringar. Andra och fjärde är förlovningsringarna som har lite mönsterslipade. Vigselringarna har vitt guld i mitten som är pressat i ett mönster så det ser ut som brillianter.  Tyvärr så kan vi numera bara ha dom på lillfingrarna för vi var jättesmala då men hoppas nu att vi till sommaren kan få på oss dom på ringfingrarna igen


  

Här sitter vi på Café King Creole och var på väg att förlova oss men tyvärr är bilden blivit så dålig med åren så nu håller vi på att söka efter negativet som säkert ligger nånstans. Vi skall rensa upp i källaren och då hoppas jag vi hittar alla negativ. Mr T ser så mörk ut i håret men han var blond. Jag hade en mörk lång hårman.  

 

       

När vi förlovade oss bodde vi i Hällefors och själva förlovningen gick av stapeln på ett café i Karlstad som hette King Creole och där hade dom udda möbler av olika slag och det var lite annorlunda. I stearinljusets sken så förlovade vi oss till häftig musik. King Creole finns tydligen kvar men i annan form klicka här för att komma in på deras facebook 

 

     

Så här såg det ut hemma hos oss på den tiden och Mr T hade satt upp ett stativ så vi kunde bli fotade tillsammans. Vi hade kommit hem från Karlstad där vi förlovade oss och jag hade tagit på mig stickade sockar som min svärmor skapat för jag frös mer på den tiden. Det ser lite typiskt 90-talet ut. På den tiden sydde jag kuddfodral själv till alla våra kuddar så vi bytte ofta. Vi hade det så mysigt och romantiskt. 


  

Det är ett gift trevligt par som driver Cafét och nu var det mannen som stod i kassan och frun inne i deras bageri. Det kändes så mysigt, lugnt och skönt och jag gillar mindre fik.


  

Eftersom vi inte äter sött så tog vi varsin sån här jättefin smörgås och brödet var så gott och smakrikt. Dessutom  är det prima råvaror även på skinka och ost. 

 

Nostalgiklipp från 1960  


  

Det finns även många sorter av småkakor om man vill ha såna  


När vi satt där så kom det en strid ström av folk som handlade upp alla deras semlor så frun kom ut från bageriet för att fylla på flera gånger.  Det kom även in andra som köpte av deras andra bröd som är hur fint som helst och dom gör allt i sitt bageri.  


    

En frestande tårta stod och pockade på uppmärksamhet....  

  

Det syns på mig att jag inte är på hugget  men det var ändå skönt att komma ut och vi ansträngde oss inte nåt utan tog det bara lugnt 

  

Vi köpte med oss hem såna här bröd med lite russin och dom har vi smakat förut och jag gillar dom till tusen    


  

I ena fönstret hade dom gjort en formation av fejksemor från liten storlek till större, det såg så häftigt ut


 

Dean Martin med låten That´s Amore  

  

 

I dag sitter jag här i morgonrocken igen...  men vad gör väl det om 100 år. Detta blev ett väldigt långt inlägg...  Det blåser här för fullt så det känns skönt att vara inomhus. Ha det fint kära bloggläsare.

  

   


#Drömtårtan #Semlor #Förlovningsdag  #Dean #Creole

Av Malin wiper - 23 februari 2014 08:00

  

Jag fick ett paket av min blogg och fb vän Berith i oktober 2009 och det innehöll ett skott på en "Svärmors Tunga" och ett gulligt kort. Jag hade många såna växter i början av 1970-talet som jag då fick av min dåvarande svärmor, så jag tänker alltid på henne när jag ser Svärmorstunga. Nu har detta lilla skott blivit många skott och jag har även fått flera höga fina Svärmors tunga av Beriths skott.  

   

Klicka här för att se vart jag hittade denna bild på en tungformad fotölj  

 

Jag hamnade på en sida där man kunde läsa att Svärmorstunga är en perfekt växt när det gäller hälsa för den renar luften från bensen, formaldehyd och trikloretylen, och blir nästan aldrig angripen av sjukdomar.  Klicka här för att komma in på sidan och få mer information om växten 

 

Ett roligt passande klipp med en grupp jag inte hört talas om. Dom heter The Blossoms och bildades 1954. Klicka här för att läsa mer om gruppen. Jag har själv ingen erfarenhet av varken barnbarn eller att vara svärmor.  

 

 

Här ser ni en av dom som kommit från Beriths lilla skott och det kommer fler skott runtom så jag måste plantera om och även sätta den stora i en större kruka. Jag har till och med kunnat ge bort massor av skott. Denna står i ett av vardagsrumsfönstren. Tack igen för din gest som glädjer mig mycket.  

 

Svärmorstunga eller bajonettlilja är en mycket tålig och populär krukväxt. Den tillhör familjen stickmyrten växter och kommer ursprungligen från Sydafrika, Kongo och Tanzania. Klicka här för att läsa mer om växten  

 

   

Klicka här för att se vart jag hittade denna bild på en fotölj i form av en tunga 

 

   

Här har vi en annan som växer så det knakar och den står på kontoret fast jag tog in den i rummet för det går inte att fota mot ljuset. Det kommer fler i denna kruka också. Det har tagit några år för att få några så här höga och jag har skött dom med lagomt med vatten, näring och torkat av bladen.  Sen har jag krukor med skott som inte blivit så här höga än.  

 

Vad passar väl inte bättre när det gäller tunga än att ta ett klipp med The Rolling Stones. Här med låten Like a rolling stone live från 1998 

 

 

   

 

 

Vi har en ny ung granne som har egen ingång vid en utbyggnad på huset. Hon kom in till oss häromdan och talade om att hon skulle ha inflyttningsfest och det kunde bli lite livat. Det var otroligt fint och gulligt av henne att säga till. Vi har inget alls emot detta och har varit i samma situation för ett antal år sedan. Musik är inget störande för min del och att folk har fest emellanåt. Det som är störande är spring på golv dag ut och dag in men till vår förvåning så har det blivit lite bättre. 


 

#Svärmorstunga #Stones #Tunga #Eero

Av Malin wiper - 22 februari 2014 19:15

  

Jag läste i en tidning att skådespelaren Richard Bull hade gått ur tiden i en ålder av 89 år. Jag kom så väl ihåg honom i rollen som Niels Olesen i den populära TV-serien Lilla Huset på Prärien och även andra filmer för han har en lång meritlista. Jag såg hela serien och det är så trist när man levt så länge så alla man följt försvinner och jag fällde en tår än om jag vet att man inte kan leva för evigt så blir man ändå ledsen. Han fick ju ändå ett jättelångt liv och skulle fylla 90 år i år.  

 

 

 

     

 

 

Han spelade kuvad man så bra i serien "Lilla huset på prärien" för hans fru skådespelerskan , Katherine MacGregor i serien som Harriet Olesen var den som styrde på ett rätt komiskt sätt. Serien sändes från 1974 till 1983. Richard Bull inledde sin artistkarriär på den berömda Goodman Theatre i Chicago. Han lämnade Los Angeles 1994 med sin fru Barbara "Bobbi" Collentine för att leva i Chicago. Barbara har också en gedigen meritlista inom film, teater och tv-serier 

 

   

Klicka här för att se hans filmografi på IMDb.  

 

 

    

Klicka här för att se vart jag hittade denna bild på honom och  Alison Arngrim som spelade hans dotter i "Lilla Huset på Prärien". Hon spelade Nellie Olesen och det var en rätt osympatisk roll men hon gjorde den suveränt bra. Richard gick under namnet Niels Olesen i serien.

 

 

    


Rest in peace skådespelaren Richard Bull. Dina rollprestationer lever vidare  

 

 

#Bull #Prärien #Patrizia


Av Malin wiper - 20 februari 2014 13:45


Downliners Sect med Little Egypt en grupp jag lyssnade på som mycket ung och denna låt var en långkörare på min resegrammofon i hårdplast   . Tänk att man tyckte det var så bra ljud i en enda högtalare för då fanns ingen stereo. Är jag från stenåldern? eller....

  


Jag blev påmind om denna grupp när jag var in på Eva "Plommon" Soelbergs facebook. Hon har mycket nostalgi där och hon var med i den första pop-tjejgrummen "Plommons" som jag lyssnade på jättemycket för det behövdes tjejgrupper också. 

 

 

Downliner Sect var ett brittiskt R&B-band som kom ut med sin första skiva samma år som gruppen bildade, 1963 medCadillac, och Roll Over Beethoven, men det var först 1964 de fick sin första stora hit med låten Little Egypt. Gruppen bestod av Don Craine, Keith Grant (bas), Johnny Sutton (trummor), Ray Sone och Terry Gibson (gitarr). 1965 fick Ray Sone sparken från bandet, och ersattes av Pip Harvey (munspel).

 

 

1967 ombildades bandet, och kvar från den gamla sättningen blev Don Craine och Keith Grant, och de nya medlemmarna var Bob Taylor, Kevin Flanagan och Barry Cooper. Det har förekommit flera medlemsbyten och dagen uppsättning består av Don Craine, Keith Grant, Paul tiller, Del Dwyer och Alan Brooks. Gruppen splittrades 1968 men gjorde comback under 1970-talet. De största framgångarna fick de i Sverige under mitten av 1960-talet. Källa Wikipedia

  

Klicka här för att komma in på deras hemsida 

  

 

 

                                 

  

 

 

Jag har fått en hemsk huvudvärk och det var länge sen sist, tar en bloggpaus tills detta går över. Har ett tidsinställt inlägg som kommer in i morgon. Ha en skön dag...  


  

#Downliner 

 

Presentation

Vaggerydstorget

   

GoMore Biluthyrning

 

Move About Västerås

 

Röda Korset modevisning 13 april 11-16

 

Röda Korset Västerås Instagram

 

Min sons Youtubekanal

 

Vintagemannen

 

helpii App Store

 

Direkten Västerås centrum

 

friday for future

 

Arkiv

Mitt bildspel från Bread & Sweets by Jennie

 

Tandläkare Reza Razifar

 

Jonny Cutz

 

Konstnär Kerstin Wiklund

 

Vaggerydstorget intervjuade mig

     

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20
21
22 23
24 25 26 27 28
<<< Februari 2014 >>>

Fråga mig

108 besvarade frågor

Nostalgi

Kultursajter

Jag rekommenderar

Hälsobloggar

Inredningssajter

Medialänkar

Second hand

Café & Restaurang

Animeringar och bakgrunder

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Länkar

RSS

Wipers Gästbok


Skapa flashcards