Öppen Ridå

Direktlänk till inlägg 16 december 2013

Demensboende!

Av Malin wiper - 16 december 2013 07:15

  

Hej kära bloggläsare! Hoppas ni haft en fin helg. Tack för alla era kommentarer som gladde mig.

Vi har varit bortresta några dagar  och kom hem i går eftermiddag. Min syster fick ett samtal från mammas serviceboende i torsdags, mamma skulle flyttas dan efter, på fredag. Vi blev helt ställda för det kom så plötsligt. Vi var inte förberedda på detta, för vi skulle egentligen få titta på det nya boendet den 20 december och om vi samtyckte kunde hon flyttas efter jul och nyårs-helgerna.

Nu var det tydligen bråttom för personalen på gamla boendet skulle dras bort på fredagen. Eftersom vi inte fick någon tid att förbereda oss blev vi tvugna att boka hotellrum i 2 nätter för att tillsammans med min syster och svåger kunna göra flytten så smidig som möjligt.


  

Sista bilden på mammas dörr på  gamla boendet 


Syrran tog hand om torsdagen och möbler flyttades över till nya boendet av personalen för vi klarar inte tunga lyft od. Vi måste ändå vara där för att tala om vad som skulle till nya boendet. Mamma hade en tvåa förut men nu blev det ett stort rum med klädkammare och ett jättestort badrum.  

 

   

Så här ser det ut utanför det nya boendet där man kan slå sig ner och det var väldigt ombonat. Sen måste man ha en kod för att komma in på själva boendet.    

 

     

Nu ser det ut så här hos mamma på fönstersidan. Vi fick fixa kontakter och handla in lite saker som fattades.  

 

     

Det får bara plats med en bokhyllesektion, fotölj och en tavla på andra sidan mot utgången.

Det är alldeles lagom.  

 

     

Sen köpte vi en lampa ovanför sängen i rosa färg för det gillar hon skarpt. Den lyser så lagom mysigt och blir inte varm. Ovanför satte vi collaget hon fick när hon fyllde 90 år.  

 

     

Sen åkte vi ner till "Skroten" i Skene som är känd för sina billiga men bra tyger. Vi behövde köpa en gardinkappa till fönstret. Klicka här för att komma in på Skrotens hemsida.  

 

    

Den går i rosa också eftersom vi vill att det skall se ut som hon vill ha det på ett ungefär. Dom gamla gardinerna tog vi hem för tvätt och anpassning av längd så hon har ombyten. 

 

   

Sen kom personalen in med kaffe och pepparkakor till oss...  Det visade sig vara fantastisk personal som man tyckte om direkt. På demensboendet är dom fler personal så det kändes att det inte var stressat där. Dom boende  verkar må bra  och det finns alltid nån till hands. Vid maten så tog dom tid på sig med dom som behövde hjälp med matning. Jag var rätt skör när jag kom dit och fällde många tårar eftersom det är en omställning för både oss och mamma men efter två dagar så kände vi att detta kommer förhoppningsvis kommer att bli tryggt för mamma.  

 

     

Detta var det enda till kök som fanns men hon behöver ju inget sånt längre men i det lilla kylskåpet så skall vi sätta in lite saft och i dom andra har vi satt kaffekoppar och det blir kanske ett inköp av vattenkokare.  

 

     

Vi fick även plats för denna byrå. Ute i korridorerna är det pyntat med julsaker och fina skåp och lampor, mycket fint och hemtrevligt.  I går hjälptes vi alla åt att rensa i mammas gamla lägenhet så nu har vi bara 3 kartonger kvar att kolla igenom och sen är det möbler som skall forslas bort.

 

   

Vi fick även upp lite tavlor och foton över mammas säng. Det var sån hård vägg så det var tur att svågern hade en slagborr. längst till  vänster foton på min mammas föräldrar, sen en tavla som pappas bror målat och sen en bild på min far.  

 

     

Personalen arbetar pedagogiskt. En sån här docka som känns i vikten som en baby och huvudet åker lite runt och följer den som håller i den med blicken. Den blev satt framför mamma och då började hon prata med dockan och smekte den på kinden och sa helt plötsligt att den var söt...  Personalen skall på kurs och lära sig Taktil massage och tillämpa det för att få ner mängden lugnade medicin. Klicka här för att komma in på en sida där det finns såna dockor och andra produkter för demenssjuka och dom med Alzheimer.  

 

   

Dom har till och med denna katt på avdelningen som heter Sune och är 11 år gammal. Han är född där och han går runt till dom boende till deras förtjusning.

 

Jag skriver lite mer en annan dag om vårt hotell och vad vi upplevt mer. Jag kommer in på era bloggar så fort jag hinner och orkar. Tävlingsresultatet på skyltfönstertävlingen får ni under dagen.

 

 

   

 


 
 
Ingen bild

skrivmoster

16 december 2013 07:59

Ja du Malin, det är en sorg i den glädje man ändå kan känna över, att det finns ställen där man känner trygghet att ha sina anhöriga. Det är viktigt att ens gamla ska ha det bra. Hur ska man annars kunna må bra själv ... Sorg över att det inte är lätt att bli gammal och dessutom dement. Alla är inte så lyckligt lottade att de har anhöriga som bryr sig och bryr sig om. Nu får vi hoppas att din mamma får ha en tid av lugn och ro, precis som ni behöver. Ni har ordnat det så fint för henne och trivsamt. Ta hand om dig själv nu. Kramar från ett regnigt Ölmstad.

Malin wiper

16 december 2013 08:33

Tack för din fina, omtänksamma och insiktsfulla kommentar, som värmer. Det är inte lätt med alla dessa omställningar och allt som händer runtom mamma. Hoppas man slipper bli dement och får några fler år att förhoppningsvis njuta av. Det såg ut att gå bra och med en sån lugn och fin personal så skall det nog gå bra.

Det ryms inte så mycket där hon bor nu bara hon får lite ombonat för sånt känner dom ändå trots demens.

Tack goa du. Här har vi också regn och milt

Ha en fin dag du och din man
Stor varm kram

 
Ingen bild

-Nena-

16 december 2013 08:42

Tråkigt att det blev så plötsligt med flytt för din mamma, men skönt att fet känns bra med nya personalen.
Jag förstår din känsla en fel för jagbhat gått igenom deyta med min morfar.
Min mamma är ensambarn så jag fick stötta och hjälpa en hel del.

Vad fint din mamma fått det och så söta gardinerna är.

Ha en fin måndag och kram

Malin wiper

16 december 2013 11:49

Ja du från en dag till en annan, kämpigt värre men nu är det gjort och vi har inte så mycket kvar att göra. Ja men då förstår du när du haft samma med din morfar. Gulligt av dig att stötta din mamma och det betyder mycket.

Det är alldeles lagomt stort nu när hon är så pass dement och inte kan gå omkring själv. Kul att du gillar gardinen.

Ha en fin måndag själv goa du
kramar

 
Pisan

Pisan

16 december 2013 09:33

Vad fint ni gjort det åt henne. Det kommer gå bra det här Malin. Men jag förstår hur du känner, jag kände likadant när min mormor skulle flyttas till ett liknande boende från sin servicelägenhet. Det var en jättejobbig tid. Kan tänka mig att du är rätt slut just nu, det är förståeligt. Försök tänka på dig själv nu och låt Mr T pyssla om dig vännen. Massor av kramar från mig till dig! ♥ ♥ ♥

http://pisansblogg.bloggplatsen.se

Malin wiper

16 december 2013 11:47

Tack snälla Pisan för dina värmande och peppande ord. Ja du man förstår sånt när man varit med om liknande. Ja du vi är rätt slut alla fyra men nu är det i alla fall gjort och då kan man koppla av lite i jul.

Mr T är bra på att pyssla om mig så jag är bortskämd ;))

Massor av kramar till dig också kära vän

 
Ingen bild

Lambergsfrua

16 december 2013 11:18

Så fint och trevligt ni har ordnat till din mamma. Det nya boenden verkar ju vara riktigt bra med engagerad personal. Synd bara att flytten kom så hastigt på. Det måste ha varit jobbigt för din mamma också.
Nu kan ni känna er lugna med att hon har det tryggt - och ni får vila upp er lite, så ni orkar med att glädjas år den kommande julhelgen.
Varm kram.
Lambergsfrua

Malin wiper

16 december 2013 11:45

Vad kul att du tycker det. Vi fick till det bra med små medel och det går inte in fler saker. Ja du det verkar inte finnas nån organisation och ordning längre bland dom som sitter högre upp och bestämmer. Vi får se hur mamma känner sig längre fram men än så länge går det bra. Syrran tittar till.

Det känns lugnt ändå att det nu är klart och jag hoppas hon får bo kvar tills sista stunden är kommen, men numera kan man inte vara säker på nåt

Tack för dina fina och värmande ord och din omtanke, det värmer. I dag är jag trött så det blir varken promenad eller nåt annat.

Jag kommer in på din blogg under dagen

ha en fin början på veckan
kramar

 
Annelie

Annelie

16 december 2013 11:39

Förstår det måste kännas sorgligt att flytta på din mamma, men är det inom samma kommun hon flyttade..??
Vilket stort och fint rum hon fick nu..
Ni köpte en jättefin gardin till henne.

Härligt att de har djur hos de äldre,,, tror jag livar upp många av de.

Ha det allra bäst goa du.. // Kramen Annelie

http://minegen65.blogspot.com

Malin wiper

16 december 2013 11:41

Hon har fått flytta förut på grund av reparation och hon blev sämre av den flytten. Hon flyttade bara en trappa upp i samma hus tack och lov. Ja du rummet var luftigt och stort. Kul att du gillade gardinen. Det borde finnas djur överallt bland dom äldre för dom mår mycket bättre då.

Ha det bäst själv goa vän
kramar

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Malin wiper - Fredag 19 april 08:30

                      Vi har sålt vår förra bäddsoffa (ovan) som vi aldrig satt i utan bara hade till gäster som sov över. Vi köpte ju en ny på Jysk som vi har i tv-rummet och den större och bättre att sitta i när man är fler och skall sitta i d...

Av Malin wiper - Torsdag 18 april 09:00

    I går när min man var till sin tandläkare i Hallstahammar så promenerad jag omkring i vårt bostadsområde. Här ser man att nåt är på gång så det dröjer inte länge nu innan folk kan sitta ute och njuta     Nu har skottkärran fått lite ...

Av Malin wiper - Onsdag 17 april 07:30

   I går hade jag tid på Citypraktiken för att undersöka mina öron. För ca 1,5 år sedan så hörde jag ett litet brus i öronen på kvällarna. Sen eskalerade det men jag har inte hört bruset när jag varit utomhus utan mest när jag skall sova. Tyvärr ha...

Av Malin wiper - Tisdag 16 april 08:45

    I går hade vi en riktig vårdag och jag såg detta andpar som låg i solen vid svartån och hade det bra     En ringduva dök upp på en gräsmatta och brydde sig inte om oss     Ytterligare en bild på den fina ringduvan. Jag är så fö...

Av Malin wiper - Måndag 15 april 15:15

    Efter all musikunderhållning i lördags på Röda Korset så var det dags för dans. Det är en tjejdansgrupp från Fryx dance company. Dom väldigt duktiga, smidiga och hade en väldigt bra rytm och enérgi. Dom går på Fryxellska skolan          ...

Presentation

Vaggerydstorget

   

GoMore Biluthyrning

 

OKQ8 Bilpool Västerås

 

Röda Korset Västerås Instagram

 

Min sons Youtubekanal

 

Vintagemannen

 

helpii App Store

 

Direkten Västerås centrum

 

friday for future

 

Arkiv

Mitt bildspel från Bread & Sweets by Jennie

 

Tandläkare Reza Razifar

 

Jonny Cutz

 

Konstnär Kerstin Wiklund

 

Vaggerydstorget intervjuade mig

     

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13
14
15
16 17 18 19
20
21 22
23
24
25
26
27
28 29
30 31
<<< December 2013 >>>

Fråga mig

108 besvarade frågor

Nostalgi

Kultursajter

Jag rekommenderar

Hälsobloggar

Inredningssajter

Medialänkar

Second hand

Café & Restaurang

Animeringar och bakgrunder

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Länkar

RSS

Wipers Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards