Öppen Ridå

Alla inlägg under november 2013

Av Malin wiper - 6 november 2013 16:00

  

Jag såg för ett tag sen denna film som jag lånade på vårt bibliotek. Den heter Café de Flore, det är ett drama från 2011 i regi av Jean-Marc Vallée. I rollerna ser vi Vanessa Paradis, Hélené Florent, Evelyn Brochu, Kevin Parent, Marin Gerrier, Alice Dubois mfl.   

  

Café de flore handlar om människor åtskilda av tid och rum men förenade på mystiska sätt. Filmen handlar om två parallella öden : Jacqueline, en ung mor med en son med Downs syndrom i 1960-talets Paris och Antoine, en nyligen frånskild, framgångsrik DJ i nutidens Montreal. Jacqueline och hennes sons historia visar sig i drömmarna hos Carole, Antiones nyblivna exfru. 

 

 

                                   

  

Filmen känns djup och lite andlig och skådespeleriet är övertygande. Om man skall se denna film så är det bäst att inte göra några uppehåll utan se hela filmen direkt och se till att ingen stör för annars blir det för rörigt. Filmen hoppar mellan olika tider och man får inga ledtrådar förrens rätt långt in i filmen. Jag läste inget om filmen innan utan ville bli överraskad. Den var annorlunda och rätt poetisk och bildspråket var konstnärligt.   

 

Av mig får filmen 3 stjärnor i betyg av 5 möjliga. Hade velat ge en 4:a men det står och väger mellan 3 och 3,5  

 

 

         

 


Klicka här för att se vart jag hittade bilden på denna häftiga lampa. Det enda jag inte gillar är skärmen som jag inte tycker passar till det övriga och priset...  

 

 

#Café de flore 

Av Malin wiper - 6 november 2013 08:00

  

Malmborgs Konditori har börjat med "Musikcafé" och nästa gång blir söndag 10 november mellan 14.00-16.00 men det gäller att komma tidigare för det brukar bli fullsatt. 

 

Bandet som spelar heter "Blå Bossa". Klicka här för att komma in på en sida och läsa om jazz kvintetten "Blå Bossa" Vi skall försöka ta oss dit men jag vet aldrig förrens i sista minuten. Det är mest Malmborgs Lilla jag brukar besöka men ibland blir det även Victorias och Gustafs stora café vid Hovrättstorget.

 

   

Animated gifs   

 

Klicka här för att komma in på Malmborgs Konditori:s hemsida. 

 

     

Klicka här för att se vart jag hittade denna bilden på Blå Bossa. Här är dom bara en trio men vad jag kan läsa så är dom en kvintett och då är dom  personer. Det är möjligt att dom på vissa spelningar är en trio. Mannen till höger på bilden känner jag sen förut för han var med i ett annat band och spelade ofta på fd Café Lakatos och bandet hette "The Odd Couple". Klicka här för att komma in på Blå Bossas facebook   

 

   

 

   Solo= 1 person 

  

 

   Duo= 2 personer

 

   Trio= 3 personer

 

   Kvartett= 4 personer

 

   Kvintett= 5 personer

 

   Sextett= 6 personer

 

   Septett= 7 personer

 

   Oktett= 8 personer

 

   Nonett= 9 personer  

 

Ett smakprov på Blå Bossa. Dom verkar spela olika musik från Bossa nova till jazz.

    

   

Av Malin wiper - 5 november 2013 15:00

  

Min son talade om att han köpt en Ipad och då ville jag ha skickat lite bilder på den. Märket är Retina 4:e generationen. Förstod att han skulle ha ett fodral som går åt rosa. Jag vill också ha en Ipad...  min son är jättenöjd med köpet. Jag själv är van vid pekdator för det hade vi när jag arbetade på ett ställe i Katrineholm och det var ju hela 14 år sedan. Det var en skärm där man ställde in maskinprogram genom att peka på olika menyer och jag kom ihåg att jag var salig över denna skärm. 

 

Klicka här för att komma in på en sida och läsa om denna Ipad  


  

Fodralet är så fiffigt så man kan vika ihop det till ett ställ för Ipoden. Utvecklingen går så fort nu så jag själv har svårt att hänga med. 


  

Det går även att ställa den upp i stället. Klicka här för att se lite andra Ipadfodral. Klicka här för att se ett annat som var lite billigare med 219 kr annars kostar dom från 199 och uppåt. Först skall man ha en Ipad och sen tillbehör så det är inte billigt att hänga med i svängarna. Det behövs dubbelt så mycket lön för att kunna följa sin tid och som det ser ut nu så är det lönedumpning som gäller. 


  

Min son hittade en gullig tomte på ICA Maxi i Enköping, det fanns bara en kvar. Han skall pynta lite extra i år...       

Detta är en livbåt som min son funderar på att köpa när han skall ut på långsegling ev 2014. Den heter Portland Pudgy. Klicka här för att komma in på båtens hemsida. Den går även att använda som eka eller liten segelbåt. 

 


#Livbåt #Ipad

Av Malin wiper - 5 november 2013 08:30

 

Nattlampa    


Inte undra på att jag känt mig konstig, trött, svettig och frusen om vartannat den sista tiden. Kom då på att  ta febern för säkerhets skull och den var över 37 grader och det är högt eftersom jag i vanliga fall har 35,9. Jag har inte känt mig förkyld annat än att jag får lite hosta emellanåt och är  deppig och orkeslös. Jag brukar inte ha feber så ofta inte ens när jag är förkyld men jag hade förhöjd feber sist jag var krasslig. Var in till samhället i går för att handla och var så slut när jag kom hem så jag var helt genomsvettig och anfådd.    

 

     

 

Jag känner att jag måste ta några bloggfria dagar men jag har några färdigskrivna inlägg som jag ställer in på tid. Sköt om er och ha en skön vecka.

 

Här sjunger Peggy Lee så passande låten "Fever". Klicka här för att komma in på hennes hemsida. Peggy Lee föddes 1920 i Jamestown i North Dakota, dog 2002 i Bel Air i Kalifornien. Hon var en amerikansk populärmusiksångerska framförallt inom jazzgenren. Hennes far- och morföräldrar var norska respektive svenska invandrare.

 

  

Inne i vårt samhälle så pågår en stor byggnation just nu för ovanpå Swedbank som endast har en våning nu skall det byggas till 6 våningar, lite väl mycket tycker jag. Det kommer att se konstigt ut för Konsum som ligger vägg i vägg är också en våning men där skall inte byggas. Ingen snygg balans. 

  

  

Det är så trångt så det kommer att vara trångt mellan ICA och Konsum.  

  

  

Nu är den vackra hösten borta och det grå sprider ut sig så jag hoppas det blir snö även i år. Det blir ljusare och stämningsfullare.  

   

      

Ritz Konditori har lämnat kvar ett bord utanför och satt en lykta med levande ljus och en vas med granris. Det ser faktiskt riktigt mysigt ut och är man påklädd ordentligt så är det bara att slå sig ner och mysa med en rykande varm kopp kaffe med nåt smaskigt till.  

Av Malin wiper - 4 november 2013 14:15


"Så mycket bättre" aktuella Ulf Dageby med låten "Barn". Jag  har alltid tyckt att han har en personlig röst som  griper tag i en och det är så kul att  hans röst fortfarande är hur bra som helst och han verkar så sympatisk och är i så bra form. Klicka här för att höra hur fint han tolkar Lill Lindfors låt "Du är den ende" 

 

   

Ulf Dageby föddes 1944 i Göteborg, och är en svensk kompositör och musiker. Hans skivor gick heta på min skivtallrik under 70-talet och jag gillade verkligen proggen som hade både bra tankeväckande texter och fina melodier. 1971 anslöt Dageby sig till teatergruppen Nationalteatern och han skrev flera av gruppens låtar, däribland "Vi äro tusenden" (huvudnumret för Tältprojektet), "Barn av vår tid", "Rövarkungens ö", "Livet är en fest", "Hanna från Arlöv" och "Men bara min äskade väntar"mfl. 1982 lämnade han Nationalteatern för att istället påbörja en solokarriär. Han solodebuterade 1983 med albumet "En dag på sjön". Året därpå kom "Lata rika" där låten "El Dorado" blev den mest kända. Ni kan höra alla låtar genom att klicka på länkarna i inlägget.

 

 

Nationalteatern 

 

Hans solokarriär har varit betydligt mindre politiskt inriktad än musiken han gjorde med Nationalteatern. Han har även gjort sig känd för sitt arbete med filmmusik, bland annat i samarbete med filmskaparen Stefan Jarl, med filmer som Ett anständigt liv och Hotet. 1993 påbörjade Ulf Dageby ytterligare en soloskiva som aldrig färdigställdes på grund av studier. Efter att ha studerat komposition i fyra år så arbetar han främst med filmmusik till bland annat Martin Beck-filmerna och det visste jag sen förut men annat har gått mig förbi tyvärr.  

 

 

                                     


   

 

En av Beck filmerna som Ulf Dageby komponerat musiken till är "Spår i mörker". Klicka här för att höra lite musik ur filmen

 

 

 

En lite yngre Ulf Dageby  

 

Klicka här för att läsa en intervju med Ulf Dageby 


Av Malin wiper - 4 november 2013 08:00

 


Detta har jag fått reda på av min man som arbetar på museiföreningen sen ca 1 år, före det så var han IT-ansvarig ideellt i föreningen. Vi hoppas kunna gå på denna föreläsning själva. 

 

 

 

 

   Lars Erik Joakimson presenterar ett urval av intressanta byggnader i Vaggeryd och Götafors. Materialet är hämtat från Museiföreningens nyligen genomförda byggnadsinventering.

 

 

 

 

Bäckalyckan

 

  

Bäckalyckan 13 november 19:00

Entré 50 kr inkl. fika

 

  

IOGT-NTO   NBV   Waggeryds Museiförening

 

 

 


Klicka här för att se vart jag hittade denna bild

 

  

 

Lars Erik Joakimsson är ordförande i Waggeryds Museiförening

 

 

 

 

                     

 

  

 

 


Klicka här för att komma in på Museiföreningens hemsida


 


Klicka här för att komma in på Bäckalyckans hemsida


 

 

 

 


  Olle Adolphson med låten "Nu kommer kvällen". Jag har aldrig hört denna låt med honom förut, och tycker den är jättevacker. Han föddes 1934 i Kungsholmens församling i Stockholm, död 10 mars 2004 i Engelbrekts församling i Stockholm. Han var en svensk visdiktare, vissångare och gitarrist. Adolphson var en av de viktigaste personerna i 60-70-talets svenska visa. Han var ofta på tv när jag växte upp och hans pappa var  skådespelaren Edvin Adolphson. Hans syster Kristina Adolphson är skådespelerska och finns i livet.

 

  

 

 

 

 

 

 

Av Malin wiper - 3 november 2013 14:00

  

I torsdags då vi var till Vätterbygdens Auktionskammare så fotade jag lite mer under väntetiden. Detta är baksidan av Restaurang Sjön som är kändiskocken Tommy Myllymäkis nya restaurang i Jönköping. Den ligger vid Vättern, Vätterstranden och från denna uteplats kan gästerna se ut över vattnet. Det är så dyrt att äta där så vi har inte råd numera så det är tur att vi har andra restauranger att äta på som också känns lyxiga men har mer humana priser. Fast att äta lunch där är inte så dyrt, det kostar 110 kr.  

 

Klicka här för att komma in på deras hemsida. Klicka här för att komma in och se en recension av restaurangen. Klicka här för att komma in på deras facebook. Klicka här för att läsa lite mer ang restaurangen. Klicka här för att se vilket betyg den fått på restaurangkartan 

 

       

  

Här ser man den långa böjda sidan på huset som är ultramodernt och stilrent men inte min typ av byggnad. Vissa moderna byggnader kan jag gilla men när det blir för kallt och oinbjudande så backar jag. Fast vi skall nog gå dit nångång och äta lunch för att se hur det ser ut inuti.

 

Klicka här för att komma in på Tommy Myllymäkis hemsida 

 

      

Sen kommer man då fram till framsidan som är jättelång så dörren ser lite liten ut i jämförelse  

 

Klicka här för att läsa vad det stod i Jnytt när restaurangen invigdes 

 

  

 Snygg logotyp  

 

   

Sen ser man vattnet i slutet av huset igen. 


  

Så här fint har syrran och svåger gjort på pappas grav i helgen. Tack för det...  Pappa var en gourmé så han passar in i detta inlägg. Han lagade fantastiskt god mat, även förrätter och efterrätter och vann en del tävlingar i tidningar. Han var ibland lite före sin tid så man blev bortskämd med lite nymodig mat, och han tog även ut hela familjen på fina restauranger emellanåt. På den tiden var det vanligt att dom hade musik till maten bestående av en trio för det mesta. 

 


Jag skrev in "Trio" på Youtube och detta klipp var det första som dök upp. Eftersom han bl.a gillade jazz så tar jag med detta. Oscar Peterson Live med blandad musik. Klicka här för att komma in på hans hemsida. Oscar Peterson föddes 1925 i Montréal, Québec, han dog 2007 i Mississauga, Ontario. Han var en kanadensisk jazzpianist och kompositör. Han fick sitt internationella genombrott 1949. Klicka här för att se ett häftigt monument över honom 


 

#Sjön #Oscar

Av Malin wiper - 3 november 2013 09:45

  

I dag vaknade vi 08.30 fast min man satt klockan på ringning 07.30 Vädret är lite regntungt och disigt men 5 grader varmt så nån vinter syns inte till än. Jag har inte kommit ut på 2 dagar för jag har varit så trött och haft besvär från min nackskada. Då är det bara att kapitulera och behandla sig lite extra mycket med icegelé, nackkrage, avslappning och lätta rörelser med nackstretsching. Nu är jag lite piggare igen och känner att i dag kommer jag i alla fall ut på en promenad. Inger ringde i går och ville ha med mig på en hantverksmässa men jag kände att det inte gick tyvärr. Hoppas ni alla haft en härlig helg vad ni än har hittat på. Tack för kommentarerna som alltid värmer och roar....   

 

    

I torsdags när vi åkte runt i Jönköping på området "Kolgården" så såg vi dessa fantastiska skulpturer i plåt i en trädgård, jag skulle gärna vilja träffa personen som tillverkat dessa. Dom är så roliga, fantasifulla och skickligt gjorda. Vi skall åka förbi där igen och se om vi kan fråga nån om dom vet nåt om dessa. Dom är i alla fall inte inräknade i Jönköpings skulpturer vad jag kan se på nätet.

 

  

Att det var lite lummigt runt skulpturerna gjorde inte saken sämre  

 

        

Klicka på bilderna så blir dom större 

 


Jag kom att tänka på Plåtniklas i Kalle Stropp och Grodan Boll när jag såg skulpturerna. Det var en saga som jag läste som barn, och jag kom ihåg att jag fick en av dom böckerna i julklapp en jul. Thomas Funck var pappa till Kalle Stropp och Grodan Boll som dök upp i radion 1954. Han gjorde själv alla röster till figurerna och detta så otroligt skickligt, han tillsatte även ljudeffekter som han bl.a skapade med sin gitarr. Plåt Niklas robotljud gjordes med hjälp av en nagelfil i plåt. Thomas Funck var långt före sin tid genom att experimenterande med olika inspelningstekniker på sätt som ingen hade gjort tidigare. Han framförde i programmet också små visor om och med figurerna, där han själv stod för text och musik. Den animerade filmen Kalle Stropp och Grodan Boll på svindlande äventyr, som byggde på Funcks berättelser, tilldelades 1992 ett hederspris i Cannesfestivalen. 

 

   

Thomas funck föddes 1919 i Linköping och dog 30/12 2010 så han blev 91 år gammal. Min mans svägerska är släkt med honom. Klicka här för att se vad som skrevs i en tidning i samband med att han gick bort

   

 

 

 

 

#Skulpturer  


Presentation

Vaggerydstorget

   

Hallstahems elbilspool

 

friday for future

 

Klappafton Hallstahammar 19/12 17.00

 

Strömsholms Kanals Historiska förening

     

Haga Vintage Bernshammar

 

Arkiv

Hallstaparkens höstprogram 2019

 

Vinylcafeét Västerås Saluhallen Slakteriet

 

Juegopadel.se

 

Supernova Sightseeing (sonens video)

 

Mitt bildspel 3/9 2019

 

Hallstas Café & Restaurang Hallstahammar

 

Mitt bildspel Hallsta Café & Restaurang

 

Thore Skogmans Museum Hallstahammar

 

Konstnär Kerstin Wiklund

 

Mel's Garage Enköping bildspel

 

Bildspel Hallsta Cruising del 3

 

Filmklipp Hallsta Cruising Malin

 

Hallstaparken Hallstahammar

     

Sagabiografen i Hallstahammar

   

Hammarteatern Hallstahammar

   

Gunnar Höglund JP skrev om oss

 

Vaggerydstorget intervjuade mig

                     

Onedotzero promo

 

Moliden nostalgimack

 

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6
7
8 9 10
11
12
13 14 15 16 17
18
19 20 21 22 23
24
25 26 27 28 29 30
<<< November 2013 >>>

Mitt inlägg om Vaggerydstorget.se

 

Fråga mig

107 besvarade frågor

Nostalgi

Kultursajter

Jag rekommenderar

Hälsobloggar

Inredningssajter

Frisering

Medialänkar

Second hand

Café & Restaurang

Animeringar och bakgrunder

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Länkar

RSS

Wipers Gästbok

Följ bloggen

Följ Öppen Ridå med Blogkeen
Följ Öppen Ridå med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se