Öppen Ridå

Alla inlägg under september 2013

Av Malin wiper - 13 september 2013 13:00

  

Bara genom att gå runt ett kvarter och hålla ögonen öppna kan göra att man får många bra motiv när man är ute och fotar. Här har jag hamnat i Huskvarna, min man och jag stod och tittade på ett vackert hus som var uppdelat i två tvåvåningshus med egna ingångar och gigantiskt inomhus med högt i tak. En trevlig man kom ut och jag fick lov att fota lite men jag höll mig utanför grinden.     


  

På tomten stod ett jättevackert lusthus som jag tyvärr inte kunde ge rättvisa på bilden. 


  

Huset hade även en ingång från sidan och allt var så smakfullt runt trappen och passande till huset     

  

  

På ett staket var denna häst med ryttare upphängd till allas glädje som går förbi 

Sen hamnade blickfånget på denna utsmyckning i form av en häst på ett gammalt stenuthus 


  

Balkonger kan man gå runt och fota hur många som helst.  


Fortsättning följer........................

Av Malin wiper - 13 september 2013 08:00

 




    

Biografin denna veckan blir över Jack Nicholson eftersom han skall sluta spela in film på grund av dåligt minne efter 50 år inom filmvärlden, han har svårt att komma ihåg sina repliker. Jag får ta en kvinnlig skådespelare nästa vecka för nu har jag bara haft manliga. Han har hunnit bli 76 år gammal och han är förutom skådespelare även regissör, producent och författare. Under hela sin karriär  har han haft unika och utmanande roller, av vilka många har mörka skildringar av neurotiska och/eller psykopatiska tecken. Det är ju inte säkert att det stämmer detta med att han skall sluta för jag tror inte på tidningarna längre så tiden får utvisa.

 

     

Nicholson har tolv Oscarsnomineringar som gör honom till den mest nominerade manliga skådespelaren. Han har vunnit Oscar 2 gånger för bästa manliga huvudroll och det är i mina favoritfilmer "Gökboet" och As Good As It Gets". Han har även vunnit Oscar för bästa manliga biroll 1983 för filmen "Ömhetsbeviset". Klicka här för att läsa en utförligare biografi över honom. Han har varit gift en gång och det med Sandra Knight (1962-1968). Han har fyra barn och ett av dom fick han med Sandra Knight. Tråkigt att man inte får se honom i några nya filmer men allt har ett slut tyvärr. Det känns som jag vill se om många av hans filmer för det var ett tag sen.

  

 

 

   

 

   

Vem minns honom inte i Gökboet  från 1975, och en av dom senaste "Livet på den ljusa sidan"från 1997. Jag tycker han är en fantastisk skådespelare som tar sig an sina roller med stor proffesionalitet. 

    

Att inte förglömma är filmerna Chinatown  , och The Shining där han också gör bra ifrån sig. Jag har nog sett dom flesta filmerna han varit med i. The Shining är en amerikansk skräckfilm från 1980 i regi av Stanley Kubick efter romanen varsel av Stephen King

 

 

Filmen Chinatown är från 1974 i regi av Roman Polanski från ett manus av Robert Towne. I rollerna ser man förutom Jack Nicholson, Faye Dunaway och John Houston. Filmen är ett politiskt drama. Det känns lite ofattbart att det är så länge sen filmen kom ut, att tiden rullar på med sån fart. En scen har satt sig fast då han fick sin näsa sönderslagen på ett brutalt sätt och sen gick han med ett bandage långt in i filmen. Det gjorde riktigt ont i en själv så bra var det gjort. Klicka här för att läsa lite mer om filmen. Sen har vi hans tolkning av Joker i Batman från 1989,  och även kultfilmen "Easy Rider" från 1969.

  

 

Klicka här för att komma in på en sajt för att se vilka filmer han medverkat i. Han är född i Neptuna, New Jersey men växte upp i manasquan, New Jersey, cirka 50 mil söder om staden Jersey Shore. De människor han trodde var hans föräldrar hette John och Ethel May Nicholson. Hans syster June Nicholson var egentligen hans mamma och det upptäcktes efter hennes död i cancer 1963, så dom han trodde var hans föräldrar var hans mormor och morfar. Det blev så eftersom June blev med barn när hon var 17 år gammal och det var osäkert vem som var fadern. 

 

 

Nicholson tog examen ett år tidigare vid en ålder av 16 år vid Manasquan High School. Han hade bra betyg men han var inte intresserad av att gå på college utan  brann av önskan att göra något av sig själv och han tyckte att han var så ung så han kunde ev gå på college senare. Istället tjänade han lite pengar på travet och att vara livräddare på stranden en sommar. 

 

  

Klicka här för att se trailern till filmen   

 

År 1954 flyttade han till Los Angeles, kalifornien, där June bodde som han då fortfarande trodde var hans äldre syster. Han arbetade där deltid i en leksaksaffär och fick även ett jobb som gopher för animeringar i MGM Studios. Han hade mognat till en attraktiv ung man och såg ut som dom typiska männen i dåvarande Hollywoodfilmerna så han fick en plats i Jeff Coreys berömda actors klasser, liksom en lärlingsplats på The Players ring teater. 1958 gjorde han filmdebut i lågbudgetfilmen Cry Baby Killer, där han spelar en tonåring som av misstag tror han begått ett mord. Resten är historia. 

 

 

             

  

 

 

      

Av Malin wiper - 12 september 2013 07:00

 

Syrran ringde och sa att nu vill dom tvångsförflytta pensionärerna på mammas boende, dom som blivit för dåliga eftersom  det kommit in nya piggare pensionärer som bara behöver hemtjänst, dom som behöver hjälp dygnet runt kommer inte att få nån. Däribland mamma som har bott där i 13 år och pappa i 7 år innan han gick bort. Hon har hyreskontrakt och besittningsrätt men det verkar inte hjälpa. Jag har själv arbetat inom vården ett antal år och vet att man inte skall flytta äldre för det klarar dom inte. Mamma har nyss flyttat två gånger på grund av reparation av lägenheter i det hus hon bor i, och då blev hon så orolig så dom fick ge henne extra lugnade. Det finns ingen trygghet längre utan Sverige har blivit känslokallt och obehagligt. Det är så vidrigt så jag mår illa... . 

 

   

Det var inte länge sen jag satt i ett möte ang detta och då sa den ansvariga att vårdtagarna inte behövde flytta för man kan inte tvinga nån utan då var dom tvungna att ha personal till dom som inte kunde klara sig själva utan dygnet runthjälp, där ser man vad det blev av det löftet. Nu blir det ett möte igen nästa vecka. Känns som detta aldrig tar slut, och man måste kämpa med näbbar och klor för att inte ens föräldrar skall fara illa. Sånt som var självklart förut är inte det längre och gränserna för vad man kan göra med en människa har flyttats fram. Hela samhällsapparaten håller på att krackelera. Det som byggts upp rivs ner med rasande fart både inom skola, vård och omsorg. 

 

 

Tack för ordet

     

Av Malin wiper - 11 september 2013 16:00


 


Nu skall jag fortsätta att läsa  Kim Anderssons och Sandra Sandbackas bok. Jag återkommer ang detta när jag läst färdigt boken.   

 

Klicka här för att komma in på hans hemsida. Klicka här för att komma in på inlägget där jag skrev om hans bokrelease. Just nu är jag så uppe i varv så jag har svårt att sitta still...  , så jag får ta några kapitel i taget.  

 

      

När jag var på Kim Anderssons bokrelease i Magnisastugan (museiföreningen) så fanns även hans bror där som också han har konstnärliga anlag. Jag beställde ett sånt här notställ av honom som han tillverkat i smide och svetsat ihop. Nu har jag fått notstället så nu står det i vardagsrummet mellan våra två fönster som en jättesnygg inredningsdetalj. Det går inte att fälla ihop så det passar bäst som prydnad men går även att använda som ett fast notställ hemma för dom som muciserar. Jag satt två böcker på stället tillfälligt för jag skall leta efter en passande notbok som skall vara uppslagen på stället. Jag har själv spelat saxofon under några år på 80-talet, och  då lärde jag mig noter också på grund av att jag fick tag på två jättepedagogiska notböcker som jag sen gav bort när jag slutade spela. Saxofonen gav jag sen till min son. Jag önskar nu att jag fortsatt spela men jag flyttade från hus till en liten vindsvåning, och hade inga möjligheter längre.   

 

    

Så här ser det ut utan böcker. Jättefin design han har fått till. Sen vi flyttade så har vi inte fått nån ordning på alla sladdar. Det är ett virrvarr på många ställen så nu skall mannen ta tag i detta.      

 

 

Machito & Charlie Parker 

 

        

   

   

Av Malin wiper - 11 september 2013 08:00

  

Tidigt i går tog jag en promenad in till samhället för att handla. Inget hade kommit igång än så det var tyst och folktomt. Gick även in och hälsade på min man på hans arbete. I parkdelen är växterna så höga så vissa lutar sig ner mot marken. Allt sjunger på sista versen men jag känner på mig att det blir en varm höst.

  

Dom brukar göra en tårta som ser ut som dessa bakelser.

 

  

Smaskig tårta med godiskulor på toppen  


  

Detta är små mörka chokladrundlar som var nåt nytt som jag inte sett hos dom förut. På toppen pumpafrön, frukt och lite flingsalt. Det är mörk choklad helt igenom så jag kunde ta två stycken till kaffe,  dom var jättegoda och gav inget sötsug.  

 

  

Jag var så tidigt ute i går så det var tomt på uteserveringen.    


  

Surdegslimpa med lingon. Den såg så fin och nybakad ut så jag kunde inte låta bli att köpa den. 

 

    

Här är det dags att provsmaka brödet till vårt eftermiddagskaffe. Vi hade tyvärr slut på tomater så smörgåsarna ser lite fattiga ut...  Surdegsbrödet var emellertid jättegott och hade spröd fin kant och härliga smaker som spred sig i munnen. Brödet var så mättande så vi höll oss hungerfria i flera timmar...  



Ett av soundtracken till filmen PS I love you. Låten heter så passande Kisses and Cake. Lagomt lugn musik så här på morgonkvisten (ett gammalt uttryck)   

 

 

 

   

Av Malin wiper - 10 september 2013 13:30

  

Här följer lite bilder efter gårdagens promenad. Både min man och jag känner oss i bättre form redan nu, och då kommer orken tillbaka och man känner livsglädje. Jag är en person som går mycket upp och ner så jag behöver rörelse för att bli lite jämnare. Innan min utbrändhet så var jag övervägande uppåt men nu får jag arbeta med mig själv för att hålla mig på rimlig nivå.  Jag saknar så otroligt mycket att kunna cykla men det funkar inte längre på grund av nackskadan. Jag blev så yr och uppspänd så det funkade inte längre. 

 

   

  

 

   

 

   

Såg denna Volkswagen bubbla utefter en väg 

 

   

Man ser verkligen att det är en av dom nyare modellerna av bubblan. Det är en Volkswagen 1971 1302 Lim.  

  

 

Dom hade  satt på extra breda däck 

 

   

Det duggregnade i dag när jag tog en promenad in till samhället för att handla.  

 

   

Skilfinger med låten "Den gule paraply". Dom är en grupp från Danmark som var aktuella på 1970-talet. Jag letade på "Paraplyer" och då kom denna grupp upp. Jag kan inte hitta nåt mer om gruppen.

  

 

Av Malin wiper - 10 september 2013 08:00

    

Nu har jag läst färdigt min sons bok, och jag tycker han har ett bra språkbruk, stort ordförråd och den började spännande och kändes som en Mickey Spillane deckare, lite mystiskt rökigt på en nattklubb. Denna bok skall egentligen sträckläsas eftersom det är så många tillbakablickar, och handlingen svänger rätt ofta. Jag kan inte sträckläsa en bok så den blev för komplicerad för mig som inte är en van bokläsare. Jag hade svårt att hålla reda på alla trådarna i historien men fick ihop så pass mycket att jag fick ut mycket av boken.  jag är så stolt över att han kunnat skriva en sån omfattande bok...     Jag förstod inte riktigt slutet så jag antar att han hade tänkt göra en uppföljare. Gillar även hans fantasifulla bokomslag. Det är en sience fiction med en touch av fantasy. Figuren Bianca är huvudkaraktären. 

 

   

Klicka här för att komma in på min sons facebook om ni är intresserade av boken.  Han sålde den förut på en boksajt men jag kan inte hitta den där nu så jag skall fråga honom och återkommer. 

 

    

I går startade vi våra dagliga promenader i den sköna sensommarvärmen. Vi orkade inte gå så långt första dan för jag har tappat kondisen helt. Det tar nån vecka innan man börjar komma i form igen. Nu blev det endast 35 minuter.  Vi fick rätt mycket gjort i går också här hemma både tvättat, dammtorkat och rengöring av gästtoaletten. Dessutom hann jag även stryka en rätt stor tvätt. Vi gick förbi en gård där det ligger en gammal smedja bakom som ni ser ovan. Det kändes lockande mystiskt att titta in i den lyriska naturliga trädgården. I dag vaknade vi till regnväder, och det behövs verkligen.   

 

   

 


Av Malin wiper - 9 september 2013 16:00

 



Jag har sett denna brittiska action/thriller från 2013 i regi av Eran Creevy. I rollerna ser vi Mark Strong, James McAvoy, David Morrissey, Peter Mullan, Daniel Mays, Lee Nicholas Harris,  Andrea Riseborough mfl. Harry Escott är en brittisk kompositör, och han har gjort den fantastiska musiken till denna film. Den passar otroligt bra till filmen. Han har komponerat musik till många filmer

  

Här ser ni James McAvoy som spelar en av huvudrollerna och med den äran. Jag har sett honom i flera filmer och han lever sig alltid in i sina roller. Han föddes 1979 i Glasgow, Skottland, och är en brittisk (skotsk) skådespelare. Han är tydligen mest känd för sina roller som Mr. Tumnus i Berättelserna om Narnia: Häxan och lejonet, och Robbie Turner i Försoning. Mark Strong i den andra huvudrollen gillar jag också. Dessutom spelade han den coola mer behärskade karaktären. Klicka här för att komma in på Mark Strongs hemsida 

 

    

Mark Strong. Han har jag sett i många filmkaraktärer och han brukar göra bra ifrån sig.  

 

      

Tidigare kriminella Jacob Sternwood tvingas återvända till London från hans isländska gömställe när hans son är inblandad i en kupp gått fel.Detta ger detektiv Max Lewinsky en sista chans att fånga den man han har alltid varit efter. När de möts, börjar de att avslöja en djupare konspiration de båda måste lösa för att kunna överleva. Jag läste inte handlingen innan jag kollade på filmen för jag ville bli överraskad.  

 

   

Klicka här för att se vart jag hittade denna bild 



Skall man se en riktig Polisfilm så varför inte en som denna som har bra engagerade skådespelare, bra filmad, spännande till tusen utan att ha en massa biljaktsscener, sofistikerad och realistisk. Filmmusiken tillförde mycket av stämning och spänning. Jag satt som på nålar och man märker verkligen skillnad när man ser en film i denna genre som är välgjord och kommer med lite överraskningar och inte är så förutsägbar. Dessutom har vi riktigt filmljud nu så det känns som man sitter på en bio. 

 

 

Jag kommer att ge filmen 4 poliser i betyg av 5 möjliga.  

 

 

        

 

 

  

 

Presentation

Vaggerydstorget

   

GoMore Biluthyrning

 

Move About Västerås

 

Röda Korset modevisning 13 april 11-16

 

Röda Korset Västerås Instagram

 

Min sons Youtubekanal

 

Vintagemannen

 

helpii App Store

 

Direkten Västerås centrum

 

friday for future

 

Arkiv

Mitt bildspel från Bread & Sweets by Jennie

 

Tandläkare Reza Razifar

 

Jonny Cutz

 

Konstnär Kerstin Wiklund

 

Vaggerydstorget intervjuade mig

     

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6
7
8
9 10 11 12 13 14 15
16 17
18
19 20 21 22
23 24 25 26 27
28
29
30
<<< September 2013 >>>

Fråga mig

108 besvarade frågor

Nostalgi

Kultursajter

Jag rekommenderar

Hälsobloggar

Inredningssajter

Medialänkar

Second hand

Café & Restaurang

Animeringar och bakgrunder

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Länkar

RSS

Wipers Gästbok


Skapa flashcards