Direktlänk till inlägg 4 januari 2013
Vi har varit in till Jönköping i dag igen för i går hade inte IKEA fått hem bordsskivan vi skall ha i köket som barbord. När vi kom hem så blev vi så sugna på Chailatte som vi drack mycket förut på vintrarna. Det värmer och är jättegott, man kan ha en liten chokladtryffel till om man vill men det går lika bra att dricka utan nåt till. Denna lärde jag mig av Maria Lakatos som gjorde den på bara mjölk. Annars görs den på vatten och mjölken används enbart till skummet. Hon gjorde den så god så vi tog den ofta när vi var på hennes Café "Lakatos chokladbutik & Café) där vi var stammisar i 5 år. Nu är vi stammisar på Malmborgs Lilla som ligger i samma lokaler och vi är så glada att det blev så bra så vi kunde fortsätta att gå dit och förlusta oss.
För två personer behöver man två höga latteglas och långa skedar. Dessa glas finns för 9 kr/st på IKEA.
I botten på glasen lägger man en bit råsocker.
Sen behöver man tesil och Chaite av en bra sort med kraftfull smak, och en av dom bästa är "Kashmir Chai" Kusmi eller annan fin sort.
Så här ser burken ut på det tet jag rekommenderar än om det är dyrt. Kashmir Tchai. Klicka här för att se vart jag hittade bilden. Det finns billigare sorter också som är bra som man kan köpa på lös vikt på en te och kaffebutik.
Klicka här för att komma in på Kusmi Tea hemsida
Koka sen upp mjölk. Vi hade köpt fel mjölk denna gång i form av laktosfri och då blir det svårt att få upp skummet när man använder mjölkskummaren. Tål man mjölk med laktos så kan man ta den eller lattemjölk. Det går även med låglaktos mjölk.
Sen häller man i den varma mjölken i glasen med tesilarna i och ställer klockan på 5 minuter.
Vi köpte en sån här Bodum mjölkskummare för några år sedan efter att ha haft små vispar men det går också bra. En sån här mjölkskummare får upp skummet mer gräddigt och jättegott. Konstigt nog så skall det hällas i kall mjölk till skumningen. Har man en liten mjölkskummarvisp så brukar det finnas en ställning till och en burk där man häller i mjölken. Denna från Bodum vispar och skummar på ett mer proffsigt sätt och går upp och ner med olika vispar. Den kostade egentligen över 400 kr men vi köpte den på rea för drygt 150 kr. Jag var in och kollade om den fanns fortfarande och det gjorde den men till ett pris av 549 kr och det tycker jag inte den är värd. Vi hade tur som fick tag på den så billigt. Klicka här för att komma in på en sida där den finns. Klicka här för att se en enklare och billigare mjölkskummare där det även finns en demonstrationsfilm.
Man trycker på en knapp upptill och då sätter den igång och skummar. Det tog lite för lång tid eftersom vi köpt fel mjölk. Det är rätt krävande att hålla ner knappen så länge.
Därför fick vi inte lika mycket skum som vi brukade få. Annars har vi kunnat skopa på ända upp till kanten. Då vet vi det till nästa gång.
En minnesbild från Café Lakatos när vi drack just denna chailatte, och till den en underbar chokladkaka med kvalitetschoklad och vispad grädde... För några år sedan var vi oftare ute och fikade och unnande oss mycket mer än nu, och det har sina naturliga förklaringar med ekonomi och sämre ork.
Klicka här för att se vad jag skivit om Chailatte förut.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | ||||
7 | 8 |
9 |
10 | 11 | 12 | 13 | |||
14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | |||
21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | |||
28 | 29 | 30 | 31 | ||||||
|