Direktlänk till inlägg 15 juni 2012
Här kommer nu receptet på min mans currysås:
Ingredienser:
Vispgrädde 2 dl
Hönsbuljong 2 dl Gärna
Knorrs
Purjolök ½ styck
Vetemjöl 3 msk
Curry 2 tsk Kockens eller
annan med mycket smak
Timjan 2 krm Torkad
Smör (olja) 2-3
msk Blanda gärna
Häll i den kalla grädden
och ställ åt sidan.
Tag en riktigt god, stor
morot och skala den. Skär den sedan i små (3x3 mm) tärningar.
Skölj noga en liten purjo
eller en halv stor sådan. Dela den längs efter och strimla den
fint.
Mät upp curryn,
vetemjölet och torkad timjan och lägg det var för sig.
Tag en aluminium kastrull
med tjock botten och låt hetta upp.
Lägg i 2 msk smör och
låt det fräsa till vattnet är borta och smöret tystnar.
Häll i morotstärningarna.
Sänk temperaturen till hälvten ock låt det puttra tills det
tystnar och en doft av nötter kan anas. Öka värmen och lägg i
purjon, rör om och fräs en minut.
Strö över curryn och
fräs i 15 sekunder innan vetemjölet också strös över.
Rör om så att fettet
sugs upp av mjölet. Blir det för torrt häll i en msk olja och rör
om. Smula över timjan.
Låt det fräsa lite innan
blandningen av buljong och grädde hälls över. Ta bara c:a 1 dl
först så att det går att vispa ut lite av klumparna med en visp
innan resten hälls i. Låt koka upp och sedan koka på låg värme i
4-5 min, rör om varje 30 sek. häll upp i ett uppvärmt såskärl
och strö en nypa socker på ytan.
Vid serveringen rörs
sockret ned i såsen.
Beräkna minst 2 dl sås
per person. Serveras till kyckling och ris.
Gör gärna en sats per
person och frys in resten, om det blir något över.
OBS! avsmakas med svartpeppar och citron
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | |||||||
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | |||
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | |||
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | |||
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | ||||
|