Öppen Ridå

Alla inlägg under oktober 2011

Av Malin wiper - 23 oktober 2011 22:30

    


  


Dom har ökat storleken på bloggarna här på bloggplatsen så våra headers (toppbild) blev för små. Eftersom min var animerad så går den inte att göra större. Får nu ha en tillfällig header tills jag hittar ett bra motiv. Det är för att skärmarna blivit bredare. Det är Vicke som gjort min animerade header och även några av dom jag hade före. Tyvärr har han slutat att blogga och han är verkligen saknad både som person och animerare....  


    


Klicka här för att komma in på deras facebook. Det är inga problem om man bor en bit ifrån Stockaryd för då sätter dom kylning under tårtan så den går att frakta. Bara att få njuta av Caféts orginalinredning är värt ett besök.

Av Malin wiper - 23 oktober 2011 17:00

 


I dag har jag sett  på en fantastisk K special som hette "Mama Africa" på svt (i sängen) . Det handlade om Sångerskan och frihetskämpen Miriam Makeba. Det var ett varmt och fint porträtt av henne. Hennes låt "Pata Pata" som blev hennes mest kända gillade hon inte själv för texten säger inget utan handlar om en dans. Hon ville ha texter med innehåll och ett politiskt budskap. Hon var gift några gånger och fick en dotter Bongi Makeba som tyvärr gick bort endast 35 år gammal 1985. Dottern var ofta med sin mamma på scenen och skrev månag av hennes sånger.


 


Hennes barnbarn var med i filmen och berättade om både sin mormor och mamma. Man fick även träffa hennes musiker genom åren som berättade så varmt om henne. Jag var helt hänförd av denna välgjorda dokumentär om hennes liv som man inte kunde slita sig ifrån. Hon verkade vara en sån varm person och så mån om sin omgivning. Hon blev tvingad att leva i exil i 27 år.


 


Klicka här för att komma in på Miriam Makebas hemsida. Klicka här för att komma in på en inofficial hemsida. Hon föddes 1932 och gick ur tiden 2008. Hon fick smeknamnet Mama Africa. Hon var Grammy Award vinnande sydafrikans sångerska och medborgarrättskämpe. Hon har turnerat med många populära artister som  Harry Belafonte, Paul Simon och Hugh Masekela. Hon var även gift med Hugh Masekela under en period.


  Klicka här för att fördjupa er lite mer


Klicka här för att se dokumentären från K special på svt play


 


  Här ett härligt liveframträdande av Miriam Makeba med både sång och tal. 

Av Malin wiper - 23 oktober 2011 10:00


Här sjunger Sandie Shaw låten "Lemon Tree"

Klicka här för att komma in på Sandie Shaws hemsida. Hon föddes 1947 och är en engelsk pop sångerska som var en av de mest framgångsrika brittiska kvinnliga sångerskorna på 1960-talet. År 1967 var hon den första brittiska som vann Eurovision Song Contest. Hon sjöng barfota på scenen och kallades för barfota prinsessan. 


 

 

 

Vi skulle ha åkt till mamma i dag för att lämna en sak men jag är inte i form och det känns som en förkylning som inte vill bryta ut. Har nyss gått upp ur sängen och nu har jag nyst som en galning och halsen känns inte bra. Jag går nog tillbaka till sängen efter frukost igen. 

 

 

 

Synd för solen skiner och det ser rätt härligt ut ute. Sköt om er och ha det så bra i dag.


Av Malin wiper - 23 oktober 2011 09:45

 

  Detta är den andra filmen jag lånade på vårt Bibliotek häromdan. Det är en film som heter "Citronlunden"  från 2008. Jag har tänkt se den länge men det har inte blivit av. Fast när jag började titta på filmen så blev jag lite osäker om jag inte sett den förut.,..  man blir lite förvirrad när man inte kommer ihåg. Jag har sett ofantliga mängder film i mitt liv så det är väl inte undra på. Det kan ju vara så också att jag sett presentation av filmen när den var aktuell. För regin står Eran Riklis och i rollerna ser vi: Hiram Abbass, Doron Tavory, Ali Suliman mfl.


Klicka här för att komma in på Vaggeryds bibliotek

 

  Om Citronlunden:

En palestinsk änka får en ny granne, och det är inte vem som helst utan Israels försvarsminister. Av säkerhetsskäl beslutas att citronlunden hon ärvt av sin far måste huggas ner för att inte prickskyttar ska kunna gömma sig bland buskagen. Striden om att få behålla citronlunden utvecklas till storpolitik och blir en viktig symbolfråga i mellanösternkonflikten.


 


Min recension:

 

Jag gillade verkligen denna lågmälda men så talande film om vad som kan hända den vanliga lilla människan när makten kommer för nära. Hon som spelade huvudrollen gjorde det så bra med små medel och ett spelande levande ansikte. Jag gillar slutet på filmen som visar att det blir både den lilla och makten som förlorar i slutändan. Den visar även på mod och stolthet när en kvinna håller på att bli berövad sitt arv och leverbröd. Hennes kamp för rättvisa driver hon långt genom en advokat som tar sig an fallet.


 


Av mig får filmen 4 citroner av 5 möjliga i betyg


          


Det var svårt att hitta en trailer till denna film. Det finns ingen som är textad på varken Svenska eller Engelska.  Tidsinställt inägg i går

Av Malin wiper - 22 oktober 2011 17:00


Njut och låt er hänföras av klippet

 

 

 

Klicka här för att läsa om en film som heter "Chokolat" Har ni inte sett den, så se den. Den är en njutning för både öga och gom. Dessutom har den en bra handling och ett häftigt skådespeleri


  


  Detta gamla hus hette "Helmershuset" Det rivdes 1967 och där finns nu huset som bl.a Café Lakatos har som sin bas. Konstigt att dom rivde ett sånt fint hus istället för att rusta upp och behålla dess charm.  Klicka här för att läsa om husets historia. Ni får scrolla en bit ner på sidan där det står "Spritbolaget i Helmershus". Det var Maria Lakatos som berättade detta för oss.


  


Klicka här för att komma in på en sida där jag hittade denna bild plus mycket annat


  


Så här ser det ut i dag. Det gula huset och på nedre botten där det är grå färg ligger Café Lakatos.


  

Sångerskan Jeanette med sitt band. Fattar inte att tiden gått så fort.


    Café Lakatos har funnits i över 4 år nu och vi har varit stammisar ända från början. Klicka här för att se ett fint minne därifrån när hon hade en musikduo som spelade lite då och då. Dom hette Odd Couple (bilden ovanför). Tyvärr så finns dom inte i den konstellationen längre för sångerskan har flyttat till en annan del av landet. Vi var där så ofta vi kunde för att lyssna till dom och njuta av både fika och härlig stämning.


    


Av Malin wiper - 22 oktober 2011 14:01

 


Eftersom jag inte är i form i dag så bestämde jag mig för att ha en sk morgonrocksdag...  Det medför ju att man inte kan visa sig själv vid dörren om det ringer på men då finns ju Mr T där som alltid klär på sig...   Naturligtvis så ringde det på dörren och min man gick och öppnade.


  


När min man stängde dörren så kom han emot mig med en bukett blommor som var otroligt vacker. Jag fattade ingenting men Mr T sa att det var ägaren av Akleja Blomsterhandel som kom med buketten...  


Klicka här för att komma in på Akleja blomsterhandels hemsida


  


Så här stod det på det medföljande kortet...   Jag blev så glatt överraskad så jag fick kortslutning i hjärnan...   När jag började blogga så hade jag inte en tanke på att skriva så mycket om våra butiker i samhället men sen har det bara blivit per automatik  för vi har sån tur som har såna fina och väl fungerande butiker med dess fantastiska utbud. Dessutom är ägarna och dom som jobbar på våra butiker så trevliga och serviceminded. Jag och min man köper det mesta här i samhället för vad är det för idé att handla allt i storstan när vi har det så väl förspänt här?.  Klicka här för att se det senaste inlägget från Akleja. Då visade jag mest bilder som fick tala för sig själv  


Buketten var så färgstark så jag bad min man gå ut på gården och ta några kort på blommorna i ett bättre ljus. Buketten är mycket större än man kan få fram på bild.


        


Klicka på bilderna så blir dom större.


  

 

Tusen tack för blommorna som gladde mig enormt.... Det är en sån fantastisk bukett så den skulle kunna användas till bröllop. Vad snälla och gulliga ni är. Jag är dessutom så glad att jag får gå omkring och fota i era butiker för då har jag nåt bra att skriva om eftersom jag vill ha en varierande blogg med lite av varje. Ha en fin lördag...    

Av Malin wiper - 22 oktober 2011 10:55

 


Det blev mycket frosserier i går för vi var till Café Lakatos också för att förlusta oss. Klicka här för att komma in på Café Lakatos facebook


  


Maria Lakatos (ägare av Café Lakatos) har deltagit i en tävling där man gör ett bakverk med bara Fairtrade ingredienser. Hon kom på delad andra plats. Jag är så ledsen att jag missat detta för hon har haft det på sin facebook och man har fått gått in och röstat. Får skylla på att jag haft så mycket omkring mig på sista tiden med både huset och annat som tagit upp min tid och mina tankar.


Klicka här för att läsa om Fairtrade (Rättvisemärkt).

 

  


En av ingredienserna i hennes bakverk är denna choklad. Klicka här för att komma in på en sida där denna choklad finns


  


Vi måste ju naturligtvis testa detta bakverk som gjorde att hon kom på delad andra plats. Hennes bakverk är inte så söta som vanliga utan håller en otroligt hög kvalitet och framkallar inget sötsug. Denna var så ljuvligt god så jag tycker den skulle ha fått första pris. Det var så många smaker som kom fram och retade smakökarna. Ingefäran gav en häftig krydda som gjorde bakelsen ännu mer smakrik och njutbar.


   


Så här ser den ut i genomskärning när jag ätit en tugga. Vi fick bakelsen serverad på ett avlångt vitt fat och under bakelsen ett tjockt guldpapper. Den går inte att beskriva utan måste upplevas.     


  

Klicka här för att komma in på en sida där man kan köpa tröjor med kaffekoppstryck


Marias  "Schyssta" Bakelses  innehåller Fair Trade: Choklad, vanilj, råsocker. Ekologiskt: ägg. mjöl, vanilj, choklad, äpple, grädde och ingefära.


Stort Grattis till dig Maria för din delade andraplats


 

  

Av Malin wiper - 22 oktober 2011 10:15

    


Vi åkte in till Jönköping i går istället för i dag. Det var så länge sen vi var där nu och man hade nästan lite storstadsabstinens...  .  Vi var så sugna på sushi så vi åkte till "Sushi Latino" som vi varit på en gång tidigare. Sushin är sanslöst god och lite annorlunda än den vanliga japanska sushin.  Fast vi tycker väldigt mycket om den också men omväxling förnöjer alltid.  Vi har åkt dit förut ett antal gånger under lunchtid men då har det varit fullsatt så denna gång väntade vi tills 13.30 och då fanns det några platser lediga


  

Detta är personalen på sushi Latino. Klicka här för att se fler bilder


 


Klicka här för att komma in på deras hemsida. Klicka här för att se vad dom fått för betyg på sushikartan.se


  


Dom som äger stället är jättetrevliga och det är en fin stämning. Här blir vi först serverade vårt gröna te


  Klicka här för att se vart dessa ätpinnar finns


  


Vi fick även en förrätt i form av en tomatsoppa med lite creme fraiche ovanpå. Den var helt underbar i både smak och konsistens.


  


  Vi tog dagens rätt och i dom runda till höger är det kokt lax i mitten och strösslet runtom är supergott. dom i mitten bestod av crabsticks och philadelphiaost. Den runda var en räka och en röra ovanpå. Sen fick vi en vanlig med lax ovanpå. Deras ingefära är rosa. Till detta olika kålsorter strimlat. I vissa rätter så har dom även kycklingsushi.


  

Klicka här för att se fler sushi USB


Klicka här för att läsa vad jag skrev förra gången vi var dit


  


Detta är badtvålar i form av sushi. Klicka här för att se en massa kul med sushimotiv och annat


Vi steg upp ur sängen mycket senare i dag än vi brukar så vi har nyss ätit frukost och skall nu fortsätta med packning och rensning. Jag har fått bort rätt mycket nu och det känns lättande. Vi är rätt trötta och jag skulle själv kunna krypa ner i sängen igen men då blir inget gjort. Det kommer lite efter sen vi sålde huset och all oro som följde med detta.


Nu önskar jag er alla en härlig lördag. Sköt om er

 

Sushi CakesPresentation

Vaggerydstorget

   

Hallstahems elbilspool

 

friday for future

 

Klappafton Hallstahammar 19/12 17.00

 

Strömsholms Kanals Historiska förening

     

Haga Vintage Bernshammar

 

Arkiv

Hallstaparkens höstprogram 2019

 

Vinylcafeét Västerås Saluhallen Slakteriet

 

Juegopadel.se

 

Supernova Sightseeing (sonens video)

 

Mitt bildspel 3/9 2019

 

Hallstas Café & Restaurang Hallstahammar

 

Mitt bildspel Hallsta Café & Restaurang

 

Thore Skogmans Museum Hallstahammar

 

Konstnär Kerstin Wiklund

 

Mel's Garage Enköping bildspel

 

Bildspel Hallsta Cruising del 3

 

Filmklipp Hallsta Cruising Malin

 

Hallstaparken Hallstahammar

     

Sagabiografen i Hallstahammar

   

Hammarteatern Hallstahammar

   

Gunnar Höglund JP skrev om oss

 

Vaggerydstorget intervjuade mig

                     

Onedotzero promo

 

Moliden nostalgimack

 

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24
25 26 27 28 29 30
31
<<< Oktober 2011 >>>

Mitt inlägg om Vaggerydstorget.se

 

Fråga mig

107 besvarade frågor

Nostalgi

Kultursajter

Jag rekommenderar

Hälsobloggar

Inredningssajter

Frisering

Medialänkar

Second hand

Café & Restaurang

Animeringar och bakgrunder

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Länkar

RSS

Wipers Gästbok

Följ bloggen

Följ Öppen Ridå med Blogkeen
Följ Öppen Ridå med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se