Öppen Ridå

Direktlänk till inlägg 26 juni 2011

Långöns fd Lanthandel!

Av Malin wiper - 26 juni 2011 06:48


Sunday comments

Nu verkar värmen och solen vara på väg tillbaka. Då går det äntligen att klippa gräset, nu är det så vildvuxet så man får snart använda en "Lie"....   Om affärerna är öppna i dag så skall vi åka till Elgiganten och få kollat min kamera eftersom jag tror att jag fått ett måndagsexemplar. Är det inget fel och jag inte får byta så får Mr T ta över kameran och jag får köpa ytterligare en ny...  Min man fotar inte lika mycket som mig.


   


När vi var ute och åkte på midsommarafton på småvägar så stötte vi på detta hus där det varit en lanthandel men nu är ett sommarhus.  På ena fönsterrutan stod det: Långö fd Lanthandel. Dom som har huset nu till sommarstuga har låtit skyltfönstren vara kvar och även gamla varor som sålts i lanthandeln. Jag har sökt på google för att läsa om lanthandeln men kan inte hitta nåt.


  


Så här ser det ut i ena fönstret, en massa gamla burkar och en kamera längst fram.


  


  


I detta fönster står en dockservis och lite svagdricksflaskor mm. Det är så härligt när det bevaras på ett fint sätt och jag ger en eloge till sommarstugeägarna som låtit detta vara kvar för allmän beskådan och glädje.


  


Fin emaljerad gryta från 60-talet. Klicka här för att komma på sidan där den och mycket annat finns att se.


  


Här ser man ingången till den fd Lanthandeln.


    


  


En bild på hela huset på lanthandelssidan.


          


  


Nujut nu av att sommaren verkar komma åter. Bara det inte blir över 25 grader och fuktig värme för då flyter jag bort....  


   

 

 
 
Stevie

Stevie

26 juni 2011 08:42

DEnna info är allt jag hittade om Långö tyvärr:

Långö är en ö och stadsdel i Karlskrona kommun. Långö var ett municipalsamhälle i Augerums landskommun mellan den 14 februari 1908 och 31 december 1933 som 1934 överfördes till Karlskrona stad. 31 december 2005 hade Långö 1 109 invånare.

Kommunen inrättades som landskommun i Augerums socken i Östra härad i Blekinge när 1862 års kommunalförordningar trädde i kraft.
År 1888 bröts Tjurkö ut för att bilda egen kommun. År 1934 inkorporerades en del av Augerum inklusive det 1908 bildade municipalsamhället Långö (som då upplöstes) i Karlskrona stad. Vid den landsomfattande kommunreformen 1952 lades Augerum och Lösens landskommun samman till storkommunen Lyckeby, som sedan 1967 uppgick i Karlskrona stad.[1]
Området tillhör sedan 1971 Karlskrona kommun.

Den ö som Karlskrona kom att byggas på, Trossö, ägdes under 1600-talet av bonden Vittus Andersson. På fastlandet ett par kilometer därifrån fanns under den danska tiden en annan, äldre stad med namnet Lyckå och ett par mil därifrån hade danskarna börjat att bygga Kristianopel innan Blekinge blev svenskt 1658. Fram till 1679 ägdes ön liksom de närmaste holmarna av bonden Vittus Andersson, som nu tvingades sälja sina egendomar till svenska Kronan och samma år påbörjades planerna att förlägga större delen av rikets flotta på Trossö. Den nya staden, Karlskrona stad, uppkallades efter sin grundare Karl XI och blev därmed Karlskrona. Dess läge var strategiskt med kontrollerade förbindelser mot fastlandet och på havssidans inramande arkipelag uppfördes 1681 militära befästningar för att skydda flottbasen. Att Sverige ville förlägga sin örlogsflotta just här, berodde givetvis på att man ville manifestera en maktposition nära Danmark och europeiska kontinenten. Dessutom är hamnen isfri större delen av året.
Den 10 augusti 1680 erhöll Karlskrona sina stadsprivilegier, medan Ronneby som tidigare förlorat sina då Kristianopel byggdes, medförde att Karlskronas handel och tillväxt ökade då många av dess invånare tvingades flytta dit. Även folk från Kristianopel strömmade till efter att deras danska stad förstörts av svenskarna. Karlskrona gynnades också av flera års tullfrihet under dess uppbyggande. Skeppsbyggare till den nya flottbasen med skeppsvarv hämtades från Österbotten och Stockholm.
År 1682 byggdes broar som förenade stadskärnan med fastlandet. Vid Amiralitetskyrkans grundande 1685 omtalades Marinens musikkår via sina föregångare Amiralitetsmusikanterna för första gången. Detta gör orkestern till landets näst äldsta kulturinstitution, endast Kungliga Hovkapellet är äldre. Karlskrona blev snart rikets tredje största stad, näst efter Riga i dagens Lettland och Stockholm. När Karlskrona som en militärt sluten hamnstaden sakta vittrade bort i takt med den svenska stormakten, avtog tillväxten varmed staden förlorade mycket av sin forna glans, men den har dock bevarat sin position som en stark flottbas. Att Karlskrona var tänkt som en framtida huvudstad i en stormakt märks främst i dess centrala delar där Stortorget följer dåtidens ideal för hur Europas stormaktsstäder skulle se ut. Med sin stora öppna piazza där kyrka, rådhus och statsförvaltning ligger i torgets ytterkanter följer den barockens mönsterbild. Antalet kyrkor och statsförvaltningsborgar visar också på stadens tänkta uppgift. Det stora militärområdet och varvet påvisar att Karlskrona som rikets södra port länge ansågs vara en mycket viktig stad att försvara. Än idag bedrivs verksamhet på Karlskronavarvet. Karlskrona var alltså tänkt att överta Stockholms plats som rikets huvudstad men dessa planer realiserades aldrig. Karlskrona var också en av de fyra städer i Sverige som judar fick tillstånd att verka i under slutet av 1700-talet[2].
Under åren 1910–49 fanns elektrisk spårvägstrafik från Amiralitetsgatan i söder till Bergåsa i norr.[3] Idag har tätorten Karlskrona 35 212 invånare, jämfört med 1700 då 10 000 invånare bodde i staden och det bodde 1,3 miljoner i hela Sverige. Kommunen har 64 178 invånare (mar 2011) och är därmed nr 32 i storleksordning av Sveriges kommuner.

Centrala delarna av staden (Skärgårdsstaden) ligger på Trossö och några omkringliggande holmar såsom Saltö, Dragsö, Björkholmen, Ekholmen, Pantarholmen och Stumholmen m fl. Till tätorten hör vidare den norrut ganska stora ön Vämö och dess intilligande öar (Mellanstaden). I detta området finns flera stora bostadsområden som Hästö, Gräsvik, Pantarholmen, Annebo, Galgamarken, Kungsmarken, Marieberg, Långö och Bergåsa. Mariedal är en stadsdel med villabebyggelse.
Den ursprungliga stadsplanen, det vill säga Trossö, upptar ca 185 hektar mark och är ganska kuperad. Mitt på Trossö finns stortorget vars yta inkl rådhuset och fredrikskyrkan är 28 000 m², utan de båda byggnader är torget 25 000 m². I Svenska kyrkans Karlskrona stadsförsamling finns idag tre kyrkor: Fredrikskyrkan, Trefaldighetskyrkan (även kallad Tyska kyrkan) och Kungsmarkskyrkan. I Karlskrona finns också Sveriges största träkyrka, Amiralitetskyrkan (även kallad Ulrica Pia), som tillhör Karlskrona Amiralitetsförsamling.
Norrut på fastlandet ligger den i tätorten inkorporerade orten Lyckeby samt där intilliggande stadsdelar (Fastlandsstaden). Spandelstorp är en bostadsområde utanför staden, uppfört på det som förr i tiden var Spandelstorps gård.
Vid Bergåsa och bostadsområdet Annebo finns länssjukhuset, Blekingesjukhuset/Karlskrona, som är större än Blekingesjukhuset/Karlshamn.

Köpcentrum/gallerior [redigera]
Kronan
Wachtmeister Galleria
Amiralen
Slottsbacken
Nya Amiralen
Stormarknader [redigera]
Coop Forum finns på Amiralen i Lyckeby.
ICA Maxi finns på Amiralen i Lyckeby.
Willys finns på Pantarholmen och på Slottsbacken i Lyckeby.
Lidl finns på Pantarholmen
CityGross finns där Arla Mejeri, Karlskrona en gång låg i Karlskrona

Kram
Atevie

http://esthonianangel.blogspot.com

Malin wiper

26 juni 2011 16:31

Tack för allt besvär du gjort med informationen men det finns flera Långö och detta ligger vid sjön Rusken. Men nu fick jag ju toppeninformation om ett annat ställe man kan åka till så det tackar jag för

Ha en fin kväll
kram

 
Cattis

Cattis

26 juni 2011 09:10

Jag tycker dina bilder ser jättefina ut och kan inte tänka mig att du fått ett måndagsexemplar.

sv: Du undrade om jag hade systemkamera. Ja.
Köpte en förra veckan och börjar lära mig den så smått. Lite mer krångel med inställningar med en sådan men det finns även en autoknapp om man vill slippa det.

Lycka till på elgiganten och många kramar i värmen. För idag är det kanonvarmt här. Redan. Phu. Men som tur är finns det ju skugga :))))

http://www.jagmenjag.se

Malin wiper

26 juni 2011 16:30

Kul att du tycker det men det går inte att ta närbilder så jag har nu samma kamera igen som förut men en nyare och ännu bättre. Nu är jag nöjd ;)

Det är verkligen kanonväder nu. Tur att det finns skugga att sätta sig i. Jag vill också ha en systemkamera men ändå ha en liten också.

Ha en fin kväll
kram

 
Cattis

Cattis

26 juni 2011 22:57

Kul att läsa Stevies kommentar.
Det han skriver om är ju min stad. :)))
Och så om Lyckeby där jag bor.

Kram

http://www.jagmenjag.se

Malin wiper

27 juni 2011 06:22

Jag tänkte faktiskt på dig när jag läste. Vi har varit till Kalskrona men då kände jag inte dig, det var nog för -8-9 år sedan. Det är ca: 25 mil från oss.

Ha en fin dag
kram

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Malin wiper - Torsdag 12 dec 13:15

      Vi kommer bara att skicka julkort till dom närmaste i år och istället skicka julhälsning över nätet. Har sett att många gör så numera. Skulle nog ha meddelat detta tidigare men allt har gått så fort. Jag har nu skickat ut julhälsningar till...

Av Malin wiper - Torsdag 12 dec 08:15

    Då är det torsdag och snart helg igen!!!!!!!!!!. Stoppa världen jag vill stiga av, det är namnet på en musical och den blev Jan Malmsjös stora genombrott 1963. Klicka här för att läsa lite mer          En av låtarna i musicalen är denna s...

Av Malin wiper - Onsdag 11 dec 14:45

  Efter lunchen tog jag fram symaskinen för att lägga upp ett par stretschjeans som jag köpte på Shop Esmeralda för nåt halvår sedan. Dom hade kostat 600 kr men var nedsatta till 199 kr. Symaskinen är nu 22 år gammal men funkar perfekt och den kos...

Av Malin wiper - Onsdag 11 dec 08:48

  God morgon! hoppas ni har sovit gott. Jag kände mig lite däckad i morse så det blev ytterligare en sovmorgon. Bilden ovan tog jag när vi var ute och åkte med elbilen sist. Nu är jag däremot på banan igen och skall åstakomma lite hemma för nu när...

Av Malin wiper - Tisdag 10 dec 16:00


     Jag gick in på Aftonbladet och såg att Marie Fredriksson dött. Jag som tänkte på henne häromdan och funderade på varför hon inte synts till på länge. Hon blev bara 61 år gammal, så sorgligt. Jag tänker på hennes familj i denna svåra stund.. ...

Presentation

Vaggerydstorget

   

Hallstahems elbilspool

 

friday for future

 

Klappafton Hallstahammar 19/12 17.00

 

Strömsholms Kanals Historiska förening

     

Haga Vintage Bernshammar

 

Arkiv

Hallstaparkens höstprogram 2019

 

Vinylcafeét Västerås Saluhallen Slakteriet

 

Juegopadel.se

 

Supernova Sightseeing (sonens video)

 

Mitt bildspel 3/9 2019

 

Hallstas Café & Restaurang Hallstahammar

 

Mitt bildspel Hallsta Café & Restaurang

 

Thore Skogmans Museum Hallstahammar

 

Konstnär Kerstin Wiklund

 

Mel's Garage Enköping bildspel

 

Bildspel Hallsta Cruising del 3

 

Filmklipp Hallsta Cruising Malin

 

Hallstaparken Hallstahammar

     

Sagabiografen i Hallstahammar

   

Hammarteatern Hallstahammar

   

Gunnar Höglund JP skrev om oss

 

Vaggerydstorget intervjuade mig

                     

Onedotzero promo

 

Moliden nostalgimack

 

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3 4 5
6 7 8 9
10
11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30
<<< Juni 2011 >>>

Mitt inlägg om Vaggerydstorget.se

 

Fråga mig

107 besvarade frågor

Nostalgi

Kultursajter

Jag rekommenderar

Hälsobloggar

Inredningssajter

Frisering

Medialänkar

Second hand

Café & Restaurang

Animeringar och bakgrunder

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Länkar

RSS

Wipers Gästbok

Följ bloggen

Följ Öppen Ridå med Blogkeen
Följ Öppen Ridå med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se