Öppen Ridå

Alla inlägg under juni 2010

Av Malin wiper - 17 juni 2010 11:23

                     


Jag har varit ute och cyklat och sen stannade jag en stund ner i samhället. När jag kom hem och skulle försöka komma in här så skrek jag "Hurra" rakt ut...  Dom har fixat felet och det går blixtnabbt mellan varje moment. Jag är verkligen superglad att kunna blogga normalt igen. 

 

 

      


Innan vi var framme hos min väninna ia i lördags så åkte vi förbi Sala silvergruva och eftersom vi hade lite tid på oss så gick vi omkring en stund där. Huset på bilden är ett vandrarhem där vi själva skulle vilja ligga över några nätter för att kolla upp allt och gå på guidade turer.

 

Klicka här för att komma in på Sala Silvergruvas hemsida   


En jättefin byggnad som kan vara nåt slags museum men vi hann inte kolla vidare där.           


         


Detta är ett ekipage som använts nere i gruvan och nu står som skulptur på gården framför souvenirbutiken. 

        

 

  

 

Innanför detta torn så finns en gång ner till gruvan antar jag

 

   

Så här ser luckan ut som är låst.

 

   

Detta fina världshus finns på området. Får testa det nån gång och se om maten är god. Det heter "Världshus konstnärsgården"

 

   

På ett ställe stod en jättesten med ett manshuvud på i brons.

Han som är avbildad heter Berg-Kalle och det kan vara lite svårt att läsa skylten. Han föddes i en gruvarbetarfamilj i Aspenstorp invid Sala Silvergruva. Efter avslutad skolgång så började han arbeta i gruvan.

 

   

  

 

I detta hus finns en souvenirbutik, museum och utställningar.

 

Här följer lite bilder på lite av det man kan köpa där.  

 

    

 

   

   

   

Detta är en selenitlykta som var väldigt stämningsfull när den tändes.

 

Selenit är ett mineral bestående av en transparent form av gips, kalciumsulfat (CaSO4· 2 H2O). Selenit kallas ibland även för "naturens egna fiberoptik", på grund av dess optiska egenskaper

 

  

  

 

Jag träffade på en kille i tidstypiska kläder och han lät sig villigt fotograferas. Det går att köpa hur mycket som helst där men jag kan inte ta med allt.

 

Jag blev så glad när allt funkade igen och vill komma ikapp lite med inläggen som ligger efter därför bloggvandrar jag lite senare.

Av Malin wiper - 17 juni 2010 07:59

                


God morgon på er alla, hoppas natten varit sömnrik. Här har vi sol varje dag men det är ändå lite kyligt. Nu är det 7 dagar sen datakrånglet började. Jag tog tid i morse och nu tar det 1,13 minuter mellan varje moment. Är på väg hela tiden att ge upp och strunta i bloggen men jag hoppas fortfarande att det går att lösa. I morgon ringer vi bredbandsbolaget igen för att kolla hur långt dom kommit. I går satt jag alldeles för länge här för att få in flera inlägg och det tog hårt på nacken och tålamodet... 

 

   

 

Klicka här för att komma in på stället där jag hittade denna bild          

 

Jag ringde till kommunen ang vår park på torget där dom vita fina järnbänkarna var som bortblåsta i går. Jag fick prata med en man som sa att dom nyss haft ett möte i detta ärende. Bänkarna är inte stulna utan dom har tagit bort dom tack vare att vi fått tältförsäljare som kommer nån gång varje vecka och säljer kläder. Det finns egentligen ingen plats på detta lilla torg för mer än grönsakshandel därför har dom den lilla parkplatsen till sitt. Jag sa som jag tyckte att det var som dött på torget i går när ingen kunde sitta på bänkarna och umgås. Dom skall sätta tillbaka bänkarna men klädförsäljningen vet jag inte vad den blir av då.

 

   Denna trädgårdsmöbelgrupp kommer från vårt Byarums Bruk som gör dessa möbler. Bänkarna i vår torgpark kommer därifrån och dom är i vitt gjutjärn. Klicka här för att komma in på sidan där jag hittade denna grupp som är till salu.

 

Klicka här för att komma in på Byarums Bruk

 

BRÖLLOPSEXTRA   

 

 

   


Mitt i all tumult med resa och dataproblem så glömde vi vår bröllopsdag som inföll 14/6...  Vi hade då varit gifta i 19 år... . Vi tänker fira det i helgen istället och gå ut och äta nåt gott och bara vara tillsammans. Det är otroligt hur fort dessa år har gått. Jag träffade verkligen den rätta när vi möttes. Jag skulle gå en fackföreningskurs och kom in genom dörren och han satt där och våra blickar möttes. Sen tog det ett bra tag innan det blev nåt riktigt för jag hade tänkt leva ensam. Vi möttes sent i livet därför är det så härligt att vi fått så många år ihop. 


   


Till vänster är min förlovningsring och till höger vigselringen. Båda är vi minst 30 kg tjockare nu så jag kan inte ha ringarna på ringfingret utan dom sitter på lillfingret. Vi tänker köpa oss en ny ring och bara en var som inte behöver se ut exakt som en vigselring. Jag själv är mer förtjust i silver än guld. Min man kan inte alls ha på sig ringarna men jag har rätt smala fingrar. Mina ringar är bara 16mm i diam.                


Min man bodde i Trollhättan i 17 år och jag själv i Göteborg men vi båda hamnade i Hällefors som sökte arbetskraft på Ovako Steel. Båda två var vi fackligt engagerade och åkte på många kurser. 

 

           

 

Sån här tårta var det inte frågan om utan jag hade gjort en egen och vi gifte oss borgerligt på kommunhuset och kommunalrådet vigde oss. Min mans bror var best man. Vi hade sen två par till med oss.

 

  

 

Innan jag gifte mig så var jag till frissan och hon fick både fixa håret och sminka mig. Här ser ni min naturliga hårfärg och jag hade superblankt hår. Hon satt upp halva håret med ett spänne.

 

           

Kolla in vad smal min man var då men vilka konstiga byxor...  Han har ljust hår men det ser mörkt ut på kortet. Han vägde nog bara 80 kg till sina 1.86 Jag själv vägde under 60 kg. Nu vill jag gå ner åtminstone till  65 kg då skulle jag vara nöjd.  


     

Efter att vi hade intagit bröllopsmiddagen så satt vi här i vårt vardagsrum och drack kaffe. Vi hade helt andra möbler och möblering på den tiden. Hur mycket prydnadssaker som helst och jag samlade på porslinsskrin. Vi åkte dan efter på bröllopsresa till Stockholm och resten är historia.

 

 

Häftigt att få gå på ett sånt bröllop med överraskningsdans. Har haft detta inne i min förra blogg.

Av Malin wiper - 16 juni 2010 16:49

  

Vi hann med rätt mycket på hemvägen eftersom vi åker små vägar för det mesta så kan vad som helst dyka upp. I Blacksta dök denna skylt upp i det natursköna landskapet. Det satt folk ute på gården och fikade och det andades idyll.

 

Klicka här för att komma in på Flens kommun som Blacksta lyder under

 

   

I det här fina gamla huset höll loppisen till. Hon som bor där kom fram till oss och vi frågade lite om huset som hon tagit över efter sina föräldrar. Kvinnan var hur trevlig som helst så vi fick ett långt samtal med henne och hon berättade om bygden. Hon sa att "Rasmus på luffen" filmen från 1981 spelats in där i bygden. Filmen regisserades av Olle Hellbom och för manus stod Astrid Lindgren. I rollerna Allan Edvall, Erik Lindgren, jarl Kulle mfl.

 

          

Här ser vi Allan Edvall och Erik Lindgren.

 

    

Hon pekade på detta hus och berättade att det var en av inspelningsplatserna som skulle föreställa barnhemmet.

 

    

Det var en fantastisk utsikt överallt i bygden ner mot sjön.

 

  

 

I det här huset utspelade sig scener från filmen och nere vid stranden sågade dom ved.

 

    

En bit därifrån låg denna fina lilla brandstation.          

 

    

Såna här vackert slitna byggnader tronar upp sig efter vägen.

 

   

Här en liten del av loppisen som bestod av två våningar och även en del i ett uthus mitt emot. Det luktade fräscht och rent inne i huset och inte det minsta mögel. Jag känner sånt direkt så vi kunde gå omkring där en stund.   

 

Nu går det inte att blogga nåt mer i dag för min nacke är så uppspänd och jag är så less på att det tar sån tid. Jag har i alla fall svarat på alla era kommentarer och även besökt dom bloggar jag kommer in på.         


Ha en fin kväll...   

  

Av Malin wiper - 16 juni 2010 13:02

  

Vi cyklade ner till Ritz konditori för att äta lunch och såg då att dom gjort en egen bröllopsbakelse...  

 

   

När vi kom ner på torget så gapade parken tom och dom fina vita byarumsbänkarna var borta. Vi trodde att dom blivit stulna så vi frågade på fiket men det var kommunen som tagit bort dom och hon visste inte varför. Här brukar det sitta lite folk och det ger känsla åt torget. Jag skall ringa dit och höra vad det är frågan om.

 

   

Vi var in på konfekthörnan för att köpa en tidning och då såg jag dessa läckra godisar som har melonsmak. Dom är förbjudna för mig tyvärr...  

 

 

När vi åkte hem i söndags så fikade vi i Kisa på ett ställe som heter Café Columbia.

 

Klicka här för att komma in på Café Columbias hemsida.

 

   

Det var lite kallt så vi satt inne och där hade dom ett hopplock av möbler från olika tidsepoker.

 

  

 

Från denna gamla radio strömmade gammal musik ut i rummet. När vi var där så sjöng Zara Leander.   

 

Zarah Stina Leander (född Hedberg), född 15 mars 1907 i Karlstad, död 23 juni 1981 i Danderyd, var en svensk sångerska och skådespelerska. Hon begravdes på Häradshammars kyrkogård på Vikbolandet.

 

   

På den öppna spisen stod ett foto föreställande skådespelerskan Greta Garbo.

 

Greta Lovisa Garbo, född Gustafsson 18 september 1905 i Stockholm, död 15 april 1990 i New York City i USA, var en svensk skådespelerska. Hon är rankad som den femte bästa skådespelerskan genom tiderna av Amerikanska filminstitutet

 

   

Här sitter min man och njuter av en god smörgås medans jag fotar.       

 

   

I det här rummet hade dom en liten butik med lite roliga saker att köpa men det var svindyrt.

 

  

Här lite tvålar med bilder av folk från förr.            

 

   

Dom hade jättefina gamla burkar som jag inte vet om dom var nytillverkade. Priset var ca 120:-/st   

 

   

Dom sålde gamla rakblad och massor av värmeljus mm.  

 

  

 

I det rummet fanns också en gammal fungerande radioapparat som öste ut dåtidens musik.

 

   

 

Det satt lite folk på uteplatsen så det var inte så lätt att fota. Jag tog en bild mellan syrenbuskarna. Det var verkligen fint där och det vi åt var till full belåtenhet. Huset är från 1600-talet.

 

          

 

När jag hör namnet Kisa då tänker jag på sångerskan Kisa Magnusson som är född på orten.


Kisa Magnusson heter egentligen Anna-karin Magnusson född 1949. Hon slog igenom 1968 i musikalen hair och deltog under 70-talet i musikaler, melodifestivalen och turnerade även runt i folkparkerna. Hon sjöng vanligen blues och soul och har kallats "Sveriges svar på Janis Joplin". Tyvärr avled hon endast 53 år gammal i ett astmaanfall.

 

Klicka här för att komma in på en sida för att läsa mer om henne och se bilder

   


Det var inte lätt att hitta nåt med henne på Youtube så jag fick ta det som fanns.

        


Av Malin wiper - 16 juni 2010 01:23

  

Jag har sån bloggabstinens så jag sitter här och bloggar mitt i natten...  Jag skall i alla fall försöka få in 2 inlägg/dag trots det långsamma tempot. Nu är kl. 08.25 och jag sitter och skriver på detta inlägg som jag började med i natt...  glömde en bild och då måste jag börja om igen och när det tar 1 minut mellan varje moment så blir man nästan galen och jag borde inte blogga förrens detta är fixat. 


  

Det finns 2 reklamservrar som inte mitt bredbandsbolag får kontakt med och vi är inte ensamma för min man har varit ute på nätet och kollat och många har samma problem och är jättearga. Aftonbladet har tydligen dom två reklamservrarna också för där tar det 3 minuter att komma in. Servrarna heter: adsby.webtrafic.se och adserver.adtech.de Nu kommer inte min man in på Stay friends som han är med i. Det tar 3 minuter så fixas inte detta innan helgen så ringer vi bredbandsbolaget igen. 


 

VARNING FÖR KÄNSLIGA PERSONER

 

EKIVOK TÄNDARPRESENT...    

 

Jag har fått denna tändare av en vän till min son. Hon/han har i sin tur fått den men är ingen samlare så jag fick den istället...  Har inte sett dess like och kan inte låta bli att visa upp den.

 

        

 

    

För att tända denna så trycker man ner mannens ben och akten fullbordas och stormlågan tänds framtill som syns lite svagt på bilden...  Törs man komma in här igen tro?....    Nu har jag inte gått in med närbild så det syns inte hur fräck den är egentligen.

 

            


Nu skiner solen här och jag skall ta mig en cykeltur. Sen skall jag testa om jag kan kommentera på era bloggar. Ha en fin dag.. 

Av Malin wiper - 16 juni 2010 00:42

              


Jag har lite svårt att sova så jag lägger in ett inlägg med mycket möda och stort besvär. Detta är det värsta som kan hända en med dåligt tålamod. Jag avskyr när saker tar tid så nu sätts jag verkligen på prov...  

 

  

 

Den här tändaren i form av en häst köpte min son till mig när han var till Stockholm sist för att träffa en kompis.

 

  

 

För att tända den så trycker man ner svansen och det kommer en låga uppepå huvudet.          

 


Klicka här för att komma in på Duffys hemsida

  


  


Bernard Butler, född 1 maj 1970, är en brittisk musiker, gitarrist, pianist, multiinstrumentalist, musikproducent och sångare

Av Malin wiper - 15 juni 2010 19:15

           


Jag är så frustrerad nu så jag blir nästan galen av att inte kunna blogga som vanligt. Min man har letat efter alternativa lösningar till mig i dag och skickat efter ett kontantmodem hos telenor, tyvärr så kommer inte det förrens om 3-5 dagar så jag hoppas att detta funkar innan dess...  . Det kan jag använda när sånt här krångel inträffar. Bredbandsbolaget har inte fått ordning på detta än och jag har inte fått nåt svar från bloggplatsen. Fixar dom inte detta denna veckan så kan jag inte fortsätta att ha navnet men min man säger att det är problem för andra bolag också. Före torsdagen så funkade allt än om inte perfekt för det har det inte gjort på ett tag. Jag har i alla fall kunnat blogga utan att det tagit så lång tid. Nu är min man på ett möte så jag har suttit och laddat in bilder och medans jag väntat så har jag fixat annat på datan. Tack för era kommentarer som jag svarar på när allt detta krångel förhoppningsvis är över.  

 

   

I lördags åkte vi till min väninna ia och hennes man Mr K och hälsade på. Dom bor jättefint ute på landet vid vatten. Det känns som rena paradiset att vara där så jag förstår att dom trivs. Så här prunkande var det på deras veranda på framsidan där man går in i huset.               


   

Här en en vy över trädgården på framsidan. Det är så kuperat och fint.


   

Den här urgröpta stocken för blommor har hennes man gjort.

 

   

Här är deras utomhusveranda på baksidan av huset. Dom har även en inbyggd som jag glömde att fota.

 

   

Så här vacker utsikt har dom från verandorna.

   På huset satt denna roliga fågelholk. Skulle inte förvåna mig om hennes Mr K tillverkat den.


   En hackspett som man drar i snöret under så hackar den och det låter rätt mycket så ingen ringklocka behövs.


   


Kolla in vilka orchideer dom har i fönstret...  


   

Ia hade dukat jättefint i deras matsal så vi fick både förrätt, varmrätt och efterrätt. Ingen ville vara med på bild så det ser lite folktomt ut...  


   

Så här ser förrätten ut. Den innehåller både räkor, kräftskärtar, rom och en egen räkröra som var otroligt god. Till detta ett hårt bröd från orten.


   

Till efterrätt hade hon gjort en rabarberpaj från egen odling och det var den godaste jag någonsin ätit. Hon hade en massa nyttigheter i också som jag inte kom ihåg. Till detta en härlig marsansås. Vi hade så trevligt att jag glömde fota varmrätten som bestod av rådjursgryta som var så otroligt god. På sidan serverades underbara gröna sparrisar, kantarellsvamp, vinbärsgelé och potatis. Vi nöjt verkligen och hade det toppen. ia och hennes man är jättefina personer och vi trivs verkligen att umgås med dom. Tack för senast kära vänner...  


 


Dom har en jättefin kakelugn i rummet som hon satt värmeljus i och det gav sån fin effekt och känsla.


  

Dom har så många både roliga och fina saker. Man nästan ångrar att vi gjort oss av med så mycket. Kolla denna älg i halm...  


    


En snidad älgpistol. Älghuvudet är handtaget. Man sätter nåt i klädnyporna upptill och skjuter iväg på kul...  

 

 

 

Så här ser den ut från andra hållet.   


   

Deras hus är ia:s mans föräldrarhem och dom har mycket fina orginalgrejer som prydnad. En hel serie i porslinsförvaring på en hylla som Mr K tillverkat.        


   Här ser ni ia:s kontrabas som är jättefin.   


   Lite mer instrument som stod i ett hörn. Dom har även ett stort svart piano.


   

Den här julbocken har hennes väninna  gjort och hon är med i Could Mountain Band som var med i Talang 2010 och dom spelade Bluegrassmusik. Jag har haft dom inne här när det var aktuellt. Hon för en familjetradition vidare.

 

Klicka här för att komma in på Halmbocken

 

     

 

Nu hoppas jag att detta problem skall lösas så snabbt så jag kan blogga som vanligt. Ha en fin kväll...  Det har tagit mig nästan 2 timmar att slutföra detta inlägg... 

 


       

Av Malin wiper - 15 juni 2010 08:40

             

Nu får jag snart kontakta min "Ulla-Bella" min sekreterare igen som var så humoristisk när hon hjälpte mig få in ett inlägg Pisan....    

 

Det har tagit mig 45 minuter att få in detta inlägg. Min man har pratat med vårt bredbandsbolag och dom har stora problem med annonsservrar och det blir så här till och från men aldrig så här länge. Dom jobbar hela veckan med detta problem och vi har fiberkabel så det är inte så lätt att byta bolag för det kommer då att kosta minst 500:-/månad. Dom tror att det är en bug i programmet för dom får inte nån kontakt med annonsservrarna när det skall ladda in så det står bara och rullar. Det tar 3 minuter att komma in på Aftonbladet men på Expressen kommer jag in direkt. Vi har nu skrivit till bloggplatsen för att fråga om vi kan få bort all reklam tillfälligt tills detta är löst. Nu har det tagit 45 minuter till eftersom jag tog in lite mer bilder.

    


Ulla-Bella är en rollfigur i en serie barnprogram skapade av Ola Ström och Per Dunsö. Ola Ström spelar själv rollen som den hispiga sekreteraren.

Figuren dök upp för första gången sommaren 1985 i TV-programmetSolstollarna

 

 

Klicka här för att komma in på Solstollarnas hemsida.  


Klicka här för att läsa om Solstollarna och deras Ulla-Bella

 

   

När vi åkte hem från min son så åt vi lunch i Nyköping. Bästa maten fanns på två av hamnkrogarna enligt en person vi frågade inne i samhället. Här står jag framför en av hamnrestaurangerna för att ta ett kort på fina båtar som låg på andra sidan. Här en fin gammal träbåt.

 

  

Dessa sjölejonsskulpturer prydde vägen framför hamnkrogarna.

 

  

Så här heter restaurangen vi åt på i Nyköpings hamn.

 

Klicka här för att komma in på Hamnmagasinets restaurang

 

      

Så här ser den ut på nära håll

 

   

   

   

Min man åt isterband med stuvad potatis och det var tydligen jättegott.

 

   

Jag åt gravad lax med dillstuvad potatis och deras egen hovmästarsås. Allt smakade underbart gott. 

  

Istället för dom vanliga tråkiga betongblocken hade dom format alla som en nycklar.  

 

    

Detta känns inte alls roligt och jag kommer efter med allt på bloggen. Känner mig helt urkopplad och saknar er alla...  Hoppas ni får en fin dag och att vi hörs snart igen. Jag orkar inte sitta här igen för att få in ett inlägg när det tar sån tid för då hinner jag inget annat.

 

 

 

Presentation

Vaggerydstorget

   

Hallstahems elbilspool

 

Jonathan Hammarteatern 8/11 premiär

 

Shop Esmeralda firar 25 år

 

Mitt senaste bildspel djurliv 12/10

 

Arkiv

Hallstaparkens höstprogram 2019

 

Vinylcafeét Västerås Saluhallen Slakteriet

 

Supernova Sightseeing (sonens video)

 

Juegopadel.se

 

Mitt senaste bildspel 3/9 2019

 

Hallstas Café & Restaurang Hallstahammar

 

Mitt bildspel Hallsta Café & Restaurang

 

Thore Skogmans Museum Hallstahammar

 

Konstnär Kerstin Wiklund

 

Mel's Garage Enköping bildspel

 

Bildspel Hallsta Cruising del 3

 

Filmklipp Hallsta Cruising Malin

 

Hallstaparken Hallstahammar

     

Sagabiografen i Hallstahammar

   

Hammarteatern Hallstahammar

   

Gunnar Höglund JP skrev om oss

 

Vaggerydstorget intervjuade mig

                     

Onedotzero promo

 

Moliden nostalgimack

 

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10
11
12
13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30
<<< Juni 2010 >>>

Mitt inlägg om Vaggerydstorget.se

 

Fråga mig

107 besvarade frågor

Nostalgi

Kultursajter

Jag rekommenderar

Hälsobloggar

Inredningssajter

Frisering

Medialänkar

Second hand

Café & Restaurang

Animeringar och bakgrunder

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Länkar

RSS

Wipers Gästbok

Följ bloggen

Följ Öppen Ridå med Blogkeen
Följ Öppen Ridå med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se