Öppen Ridå

Alla inlägg under januari 2010

Av Malin wiper - 29 januari 2010 10:52

     

Jag har sett en jättebra film som heter "Coco before chanel" den handlar om modeskaparen Coco Chanel innan hon blev berömd och i början av hennes karriär. Filmen är från 2009 och är drama/konst. Regissör är Anne Fontaine och i rollerna ser vi Audrey Tautou, Alessandro Nivola, Benoit Poelvoorde.

 

  


Bygger på L’irrégulière, biografin av Edmonde Charles-Roux, och berättar om modedesignerns tidiga liv. Porträttet av Coco Chanel visar en kvinna som kommer från ganska knappa omständigheter, som är självlärd och har en unik och exceptionell personlighet. En kvinna som kommit att bli en symbol för framgång och frihet, en kvinna som skapade den moderna kvinnan efter att först själv ha visat vägen

  

Coco Chanel. 

Filmen är en riktig liten pärla som ger en insyn hur Coco levde i början av sitt liv. Hon sjöng med en väninna på en bar och träffade en massa män och allt var uppsluppet och lite syndigt. Hon blev god vän med en man som hon även älskade med och bodde hos i långa perioder. Hon jobbade på en modeaffär till vardags och var självlärd när det gällde att sy. Hon klädde sig som hon ville och avskydde åtsittande kläder. Hennes väninnor kunde knappt andas under sina snörliv som satt obenörsligt hårt. Coco kom på en metod att lossa allt underifrån på nåt vis så det blev lättare för kvinnor att andas.

  

Bilden ovan hittade jag här        

Hon brydde sig inte om det kvinnofientliga modet utan gick sin egen väg. Filmen är både vacker och gripande, det var en behaglig liten film. Hon skulle nog vända sig i sin grav nu om hon visste att kvinnor börjar snöra sig igen och plåga livet ur sig för att passa in. Folk tittad ut henne när hon kom gående eller var på fest i sina bekväma klänningar eller kostymer. Allt var elegant och vackert. Hon som spelar huvudrollen Audrey Tautou är som klippt och skuren för rollen och en fantastisk skådespelerska. Filmen handlar inte bara om kläder utan människorna under den tidsepoken. Hon träffade en stor kärlek i sitt liv men det slutade tragiskt och jag berättar inget mer om ni vill se filmen.

Jag ger filmen 4 filmklappor av 5 möjliga

          

 

Av Malin wiper - 28 januari 2010 11:50

  


Vi har varit ute och promenerat tillsammans i dag men först gick min man ut och matade våra änder.

 

   

Här har dom det verkligen uppdukat. Dom är så orädda för oss att dom sätter sig tillrätta för att äta. Nu har dom lite svårt att få tag på mat men dom har flera ställen där dom blir serverade...  

 

   

När vi står framför vårt hus så ser man detta upprustade hus på höger sida. Förut var det klätt med eternitplattor. Två bröder äger huset och dom har verkligen arbetat hårt med både insidan och utsidan plus trädgården. Dom har verkligen fått till det snyggt.

 

    

Så här vintrigt är de på torget. När vi promenerat ett tag så drogs vi likt två magneter in till byn och som ni förstår så blev vi kaffesugna...    Det är inte så kallt ute men väldigt rått så man blir lite kymig.

 

   

Vi delade på en tonfiskbagett men kunde inte ens få i oss vår halva, magsäcken börjar krympa ihop för oss efter 11 dagars umbäranden...  Deras tonfiskröra som dom gör själv är den godaste vi någonsin ätit.    


    

Kolla in deras fantastiska smörgåstårta...  den är delad så man kan köpa sig en bit till kaffet om man vill. Den är för mäktig för oss nu när vi har dragit in så mycket. Nu börjar kläderna sitta lite bättre och jag får upp mina jeans till midjan. Förut satt som på höften. Detta blir ingen snabbantning utan vi blir klara till sommaren. Minst 15 kg skall bort. 

ste ändå få njuta genom att kolla på smaskiga tårtor och annat kaffebröd...    

 

  

 

Eftersom dom säljer ut sina fina chokladkakor för 15:-/kaka så passade jag på att köpa ytterligare två men då av en annan sort som har 75% cacaohalt. Den är också jättegod och man blir nöjd med bara en ruta.

 

Klicka här för att gå in på hemsidan för chokladen Tarakan 

 

 

Av Malin wiper - 27 januari 2010 19:02


GÄSTINLÄGG FRÅN MR T


  Mr T:s kycklingsoppa


2 st bröstfiléer kyckling

250 gr hela avrunna champinjoner på burk

2 msk smör


250 gr Potatis

250 gr Rotselleri

200 gr Kålrot

200 gr Palsternacka

2 st morötter


1 st kycklingbuljongtärning

1 st grönsaksbuljongtärning


1 tsk torkade soppkryddor (Svensk Ekoört ek.för.) (Libbsticka, selleriblad, isop, gräslök, brännässla, och dragon www.ekoort.se/)

1 msk svartvinbärsgelé (outspädd svartvinbärssaft går också bra)

Svartpeppar

½ tsk SambalOlek


1,5 dl vispgrädde (ej vispad)

½ tsk Timjan


Gör så här:

Skär kycklingfiléerna i fingertoppsstora bitar.

Torka av dem och bryn dem kraftigt, lägg dem i skål och håll varm.

Fräs de hela champinjonerna i samma smör och häll över kycklingen.

Vispa ur stekpannan med en msk vatten och häll detta över champinjonerna.


  


Skala rotfrukterna. Skär upp dessa i ca: 5 mm tjocka skivor.

Ta en 4 liters rostfri kastrull och lägg i buljongtärningarna och 9 dl vatten.

Koka upp och lägg i kålrotskivorna. Ställ tiduret på 11 minuter. Starta uret när det kokar igen.

 

Lägg i potatis och morötter när det är 9 min kvar. Stoppa uret tills det kokar igen.

Selleriskivorna läggs i när det är 6 min. kvar.

Palsternacksskivorna läggs i när det är 4 min kvar.

Köttet och champinjonerna (som är varma) läggs i när det är 2 min kvar.

Rör då också i soppkryddor, Sambalolek, svartpeppar och svartvinbärsgelén.


När tiden är ute, rör i vispgrädden och smula över timjan och servera.

Goda tillbehör: bröd, ost klick creme fraiche.


  


Den här soppkryddan använde jag i soppan. Vi köpte den på bondens marknad i Jönköping i höstas.


Soppan är inte redd så den passar bra till glutenkänsliga. Vill man reda så går det bra.

 

  

 

Den här ekologiska buljongen använde jag i soppan.

Av Malin wiper - 27 januari 2010 12:17

  


Här ser ni ytterligare en tändare jag köpte till min samling när vi var till Borås i går. Den är i form av en badsko.


 

  

 

För att tända så trycker man ner fotremmen. Ganska kul tändare...  Affären som har dom roliga tändarna ligger på Torggatan i Borås.


   

 

Av Malin wiper - 27 januari 2010 11:51

           


Nu är jag hemma från frissan och är nöjd som vanligt. Hon gjorde lite bredare ljusa slingor den här gången. Håret är ljusare än på bilden. När jag gick från frissan så blev jag stoppad av en kvinna som frågade om jag kom direkt från friseringen, ja sa jag... då sa hon att hon tyckte jag hade jättesnygga slingor och fint hår och ville veta vem min frisörska var...  jag blev jätteglad, min frissa är en ung tjej på drygt 20 år och otroligt duktig och säker på att allt hon gör. Jag känner mig trygg med henne och hon är dessutom jättetrevlig.  

 

        

 

Håret är ljusare i verkligheten. Det går inte att få fram på bild riktigt. Hon plattångade håret rejält. Sen har jag urtunnat och uppklippt i många etapper för mitt hår är tjockt.

 

  

 

  

 

Jag fick ett blomskott "svärmors tunga" av en bloggvän som heter Berith för ett tag sen och det var jättelitet. nu har det börjat röra på sig och växa upp. Jag satt det i en kruka i köksfönstret och tror att blomman gillar att stå ljust. Det är en kaktusväxt så den skall inte vattnas så ofta. Jag skall fråga henne om den nu behöver lite näring i vattnet. Nu skall vi göra en kycklingsoppa och njuta av. När det är så kallt ute så passar soppa ypperligt. Alla är less på snön utom jag...  det är fantastiskt och jag skulle kunna fira jul igen  

     


 

 

Av Malin wiper - 27 januari 2010 07:36

  


I dag har jag sorg. Läste att Pernell Roberts (Adam) från Bröderna Cartwright gått ur tiden och han var den siste med sina 81 år. Ovan ser ni dom som var huvudpersoner i den kultförklarade serien som jag och många i min generation satt bänkade till framför tv:n. Michael Landon i grön jacka var den tidens stora tjejmagnet och jag själv var ohjälpligt förälskad. Han var i Sverige ett antal gånger och sjöng hellre än bra men vad gjorde det när han var så otroligt charmig och snygg. Det känns konstigt att ingen finns kvar längre och två av dom dog alldeles för tidigt i sjukdomar. Jag var ett litet barn när jag började titta på serien som sen gick i repris några gånger.

  

 

Det känns väldigt sorgligt men så är ju livet. Det känns nu som man vill se om serien som var en långkörare.

 

     


Pernell Elvin Roberts, född 18 maj1928 i Waycross, Georgia, död 24 januari2010 i Malibu, Kalifornien, var en amerikanskskådespelare. Han blev mest känd som äldste brodern Adam i TV-serien Bröderna Cartwright (originaltitel: Bonanza) åren 1959 till 1965.

Roberts var gift vid fyra tillfällen. Han gifte sig med Vera Mowry1950, med henne han fick sitt enda barn (Jonathan Christopher Roberts, som dog i en motorcykelolycka 1989), Judith Anna Roberts1962, de skilde sig 1971, Kara Knack1972, de skilde sig 1996. När han avled var han gift med Eleanor Criswell.

Pernell Roberts avled den 24 januari 2010 efter sviterna av cancer i bukspottskörteln. Han var den siste överlevande huvudrollsinnehavaren från TV-serien Bonanza

 

  

 

Pernell Roberts   

 

     

Av Malin wiper - 26 januari 2010 18:59

              


Sen åt vi vår sedvanliga Sushi på "Futomaki" den var god som vanligt och deras gröna te är jättegott.

 

   

Så här ser det ut på min mans tallrik.

 

Klicka härom ni vill besöka Futomakis hemsida.

 

   

Vi gick förbi en häftig och uppseendeväckande skulptur som är gjord av Olle Brandqvist. Den står så öppet mitt i folkvimlet att den inte går att missa.

 

Klicka härom ni vill gå in på konstnärens hemsida.

 

Av Malin wiper - 26 januari 2010 18:28

  


Vi gick omkring och njöt i Borås och rätt som det var dök denna spelbutik upp. Det blev rena julafton för mig när jag såg att det var smockfullt med roliga tändare i skyltfönstret. Jag var tvungen att gå in och fråga om priser. Ägaren var jättetrevlig och visade villigt sina roliga och intressanta tändare.

 

  

 

Den här tändaren i form av en bergsprängare fick jag för halva priset eftersom han sa att den inte fungerade när det gällde ljudet som skall komma ur den när man tänder, men när vi kom hem så upptäckte vi att det fattades ett batteri och efter att vi satt i ett så kom musiken igång som var nåt slags hårdrock...  Den blinkar också när man tänder.

  

www.homiesonfire.com

 

  

 

Den har en illgrön stormlåga.

 


 

  

 

Jag köpte även denna i form av en bensindunk.

 


 

  

 

Sen visade han mig en tändare i plast som var rätt rolig. Det finns en knapp på mitten av tändaren som man trycker ner och riktar underdelen mot en vägg och då projeceras tjejbilden på väggen.

 


 

  

 

Det blir jätteskarpt men gick inget vidare att fota, detta blev bästa bilden.

Tändaren kostade 55:- men ägaren gav mig den helt plötsligt gratis...  och jag blev både glad och förvånad. Jag sa sen att jag samlade på tändare och då sa han att jag skulle komma tillbaka för då skulle han visa mig fler som han har. Det var tändare där som jag aldrig sett förut. Jag kommer absolut att gå tillbaka dit.

 

 

 

Presentation

Vaggerydstorget

   

Hallstahems elbilspool

 

friday for future

 

Klappafton Hallstahammar 19/12 17.00

 

Strömsholms Kanals Historiska förening

     

Haga Vintage Bernshammar

 

Arkiv

Hallstaparkens höstprogram 2019

 

Vinylcafeét Västerås Saluhallen Slakteriet

 

Juegopadel.se

 

Supernova Sightseeing (sonens video)

 

Mitt bildspel 3/9 2019

 

Hallstas Café & Restaurang Hallstahammar

 

Mitt bildspel Hallsta Café & Restaurang

 

Thore Skogmans Museum Hallstahammar

 

Konstnär Kerstin Wiklund

 

Mel's Garage Enköping bildspel

 

Bildspel Hallsta Cruising del 3

 

Filmklipp Hallsta Cruising Malin

 

Hallstaparken Hallstahammar

     

Sagabiografen i Hallstahammar

   

Hammarteatern Hallstahammar

   

Gunnar Höglund JP skrev om oss

 

Vaggerydstorget intervjuade mig

                     

Onedotzero promo

 

Moliden nostalgimack

 

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
<<< Januari 2010 >>>

Mitt inlägg om Vaggerydstorget.se

 

Fråga mig

107 besvarade frågor

Nostalgi

Kultursajter

Jag rekommenderar

Hälsobloggar

Inredningssajter

Frisering

Medialänkar

Second hand

Café & Restaurang

Animeringar och bakgrunder

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Länkar

RSS

Wipers Gästbok

Följ bloggen

Följ Öppen Ridå med Blogkeen
Följ Öppen Ridå med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se