Direktlänk till inlägg 27 januari 2010
GÄSTINLÄGG FRÅN MR T
Mr T:s kycklingsoppa
2 st bröstfiléer kyckling
250 gr hela avrunna champinjoner på burk
2 msk smör
250 gr Potatis
250 gr Rotselleri
200 gr Kålrot
200 gr Palsternacka
2 st morötter
1 st kycklingbuljongtärning
1 st grönsaksbuljongtärning
1 tsk torkade soppkryddor (Svensk Ekoört ek.för.) (Libbsticka, selleriblad, isop, gräslök, brännässla, och dragon www.ekoort.se/)
1 msk svartvinbärsgelé (outspädd svartvinbärssaft går också bra)
Svartpeppar
½ tsk SambalOlek
1,5 dl vispgrädde (ej vispad)
½ tsk Timjan
Gör så här:
Skär kycklingfiléerna i fingertoppsstora bitar.
Torka av dem och bryn dem kraftigt, lägg dem i skål och håll varm.
Fräs de hela champinjonerna i samma smör och häll över kycklingen.
Vispa ur stekpannan med en msk vatten och häll detta över champinjonerna.
Skala rotfrukterna. Skär upp dessa i ca: 5 mm tjocka skivor.
Ta en 4 liters rostfri kastrull och lägg i buljongtärningarna och 9 dl vatten.
Koka upp och lägg i kålrotskivorna. Ställ tiduret på 11 minuter. Starta uret när det kokar igen.
Lägg i potatis och morötter när det är 9 min kvar. Stoppa uret tills det kokar igen.
Selleriskivorna läggs i när det är 6 min. kvar.
Palsternacksskivorna läggs i när det är 4 min kvar.
Köttet och champinjonerna (som är varma) läggs i när det är 2 min kvar.
Rör då också i soppkryddor, Sambalolek, svartpeppar och svartvinbärsgelén.
När tiden är ute, rör i vispgrädden och smula över timjan och servera.
Goda tillbehör: bröd, ost klick creme fraiche.
Den här soppkryddan använde jag i soppan. Vi köpte den på bondens marknad i Jönköping i höstas.
Soppan är inte redd så den passar bra till glutenkänsliga. Vill man reda så går det bra.
Den här ekologiska buljongen använde jag i soppan.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | |||||||
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | |||
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | |||
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | |||
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | |||
|