Öppen Ridå

Alla inlägg under december 2009

Av Malin wiper - 28 december 2009 09:44


   


Typiskt att vi vaknat för sent ändå har jag fått en ny väckarklocka av min man i julklapp men det gäller att använda den också... . Magen blir bättre och bättre så i dag skall vi i alla fall gå ut och gå. I år kommer jag att ha ett nyårslöfte och det har jag inte haft på många år. Säger inte vilket förrens jag ser om jag lyckas. Det känns så tomt efter att min son åkt. Tur ändå att han bara bor 35 mil bort. Förut bodde han 67 mil härifrån och det var inte roligt. Sätter in lite vinterbilder som jag fått av honom. Jag tror inte han tagit dom själv än om han är bra på att fotografera. 

 

   

Min man står i duschen och sen är det min tur så det dröjer länge innan vi blir klara i dag. Snön håller på att smälta bort och det duggregnar lite. Vi får antagligen ett snöfritt nyår. Vi har inte bestämt nåt men funderar på att åka till mamma över dan eftersom vi inte kunde träffa henne på juldagarna. Nåt festande blir det ändå inte för jag orkar inte efter denna magsjukan och även nackbesvären jag haft en längre tid.

 

   

Jag var in och kollade nyheterna och nu blir det många i Nynäshamn som får fira nyår utan bostad p.g.a den stora branden. Tänk att bara stå utan allt som fanns i deras hem. Det är många minnen i form av kort och annat som har ett värde än om man får vara glad att överleva en sån gång. Hoppas dom får all hjälp dom behöver och tas om hand på ett bra sätt. 10 hus är i fara just nu och 60 personer är evakuerade. Det stod inget om brandorsaken, det vet dom nog inte än. Sen dessa stackars flyktingar som blivit dumpade i Sävsjö. Jag skulle dö av klaustrofobi om jag blev instängd i en kontainer i 18 timmar. Det var så härligt att se att dom blev så väl omhändertagna. Hoppas nu inte detta slutar i tragedi efter allt som myndigheterna ställt till med dom sista åren.

 

   

Klicka härom ni vill gå in och kolla sidan där denna brevpress finns.  

 

När jag såg denna brevpress på en sida så började jag tänka på min morfar som är borta för länge sen och jag hann inte lära känna honom riktigt. Ser hans stora skrivbord framför mig med en rund fin brevpress stående på sidan. Gillade mönstret inuti som var olika lila tror jag och inuti blomformationer. Stod alltid och kollade på den och lyfte upp den för att se mer. Nu har brevpressarna antagit andra former också än dom runda. Jag har själv en som jag köpt på ett glasbruk när vi varit ute och åkt.

 

    

Så här ser min ut och kommer från "Gusums glasbruk". Jag köpte den när vi bodde i Katrineholm och vi var ute och åkte runtomkring i bygden som vi brukar göra. Paret som hade glashyttan kom ursprungligen från Tjeckoslovakien.

 

Klicka här om ni vill gå in och kolla på deras hemsida.  

 

Har ni andra nån eller några brevpressar?. I så fall kan ni väl lägga ut bild på era bloggar. Jag tycker dom är så fina och det skulle vara kul att få se lite olika sorter.

 

ag önskar er alla en fin måndag...  nu skall jag gå och försöka snygga till mig.    

 

 

Av Malin wiper - 27 december 2009 14:02

      


Tråkigt att författaren Vilhelm Mobergs dåvarande hem brunnit ner. Alltid tråkigt när kulturskatter går upp i rök. Han bodde där i omgångar. Huset kallades Söderäng och låg på Väddö i norra roslagen. Huset brann ner på annandagen och gick inte att rädda.

 

        

 

Smålänningen Vilhelm Moberg flyttade dit på 1950-talet efter att ha spenderat en lång tid i USA.

 

    

Här står Vilhelm Moberg vid sin skrivarstuga på Väddö.

 

Klicka här om ni vill veta mer om branden  

 

Han var ofta med i tv när jag växte upp och mina föräldrar tyckte väldigt bra om honom och hans böcker. Pappa var en bokläsare av rang. När jag tänker på "Utvandrarna" så har nog dom flesta någon i släkten långt tillbaka som har utvandrat till Amerika. Jag har rätt många på min mammas sida.

 

   


Av Malin wiper - 27 december 2009 10:42

  

 

 

Denna musiker lyssnar Babben Larsson på just nu för hans bra texter. Jag tycker inte att han har så bra röst så jag lessnar efter ett tag. För mig är röst och melodi lika viktig som text.

 I går hade mannen köpt Aftonbladet med extra bilagan "Härligt hemma" Där har Babben Larsson en krönika på slutet av tidningen. Henne såg jag uppträda tillsammans med Lasse Karlsson på Chokladfestivalen i Linköping för två år sedan. Det var ett konferanscentrum med en stor teaterlokal. Vi visste inte att hon och han skulle vara där så det blev en överraskning. Dom hade några föreställningar på dan och vi gick på den sista så vi inte missade nåt på festivalen.

 

 

  

 

Babben och Lasse karlsson fyllde verkligen upp scenen med sin roliga stå uppkomik. Han var lika bra som henne i denna föreställning. Dom hade ingen rekvisita utan stog där helt ensam på en stor tom scen och ändå kunde det bli så bra och kul. Dom hade med sig ett nytt ungt stjärnskott som dom ville presentera men vi tyckte inte att han höll hela vägen men han hade inte så stor erfarenhet än. Trots att dom haft två föreställningar före på dan så var det nästan fullsatt. Hur i hela friden kunde jag låta bli att ta autografen även denna gång...    jag hade fått för mig att det var lite fånigt och barnsligt. Man har sina knäppa stunder.

 

   Så här ser komikern Lasse Karlsson ut.

Av Malin wiper - 27 december 2009 09:44

  Jag tittade på "Stjärnorna på slottet" i går och det var Siv Malmkvist som höll i rodret denna dag. Hon har gjort mer än man tror och slagit stort i Tyskland. Jag hade velat ha tag på en låt hon sjöng i en pjäs för länge sen och den hette "Nine" där sjunger hon så man ryser och på ett helt nytt sätt för henne. Hon är kul, enkel och naturlig. Jag såg henne för ett tag sen tillsammans med Ann-Louise Hansson på Skene Järn i Skene där dom uppträrdde för en hänförd publik i lite blandade åldrar. Hon har till och med gjort en skiva med nu bortgångna Lee Hazlewood. Både hon och Ann-Louise skötte ljudet själva och hade lika bra röster i verkligheten. Dom gjorde ett toppenbra uppträdande och bjöd på sig själva. Tyvärr tog jag inte autograferna för jag hade dumt nog lagt detta på hyllan ett tag.

 

       


Siw "Siwan" Gunnel Margareta Malmkvist, född 31 december 1936 i Landskrona i Skåne, Sverige, är en svensk sångerska och skådespelerska. Gift 1963 med finländske musikern Lasse Mårtenson. Tillsammans har de dottern Tove Mårtenson. Malmkvist är sedan 1971 sambo med skådespelaren Fredrik Ohlsson. De har gemensamt sonen Henrik Ohlsson född 1973.

 

Av Malin wiper - 26 december 2009 22:45

  

 

Här kommer receptet på den goda pannacottan som jag fått av min svägerska Mrs M uppe i övre norrland. Vi åt den som efterrätt på julafton. Detta är ett säkert kort som det inte går att misslyckas med. Jag hällde upp direkt i dom koppar vi serverade efterrätten i men skall man frysa in så är små burkar med lock bra. Då vänder man ur pannacottan på ett fat.

 

    

 

God efterätt (6st småburkar)

Pannacotta:


3 Gelatinblad
3 dl vispgrädde
2 dl mjölk grädde
4 msk socker
1tsk vanillinsocker


Blötlägg gelatinbladen i 5 min. Koka upp grädde, mjölk och socker. Ta kastrullen från värmen. Rör i
vanillinsockret.
Krama ur bladen, lägg ner de i kastrullen och låt svalna,rör om då och då.
 


 

Häll upp blandningen i små burkar när den har svalnat. Låt stå i kylen 1 4 timmar. Går bra att frysa.

  
  

SÅS

 

3 dl Hjortron
1/2 dl vatten
1/2-1 dl socker
1 dl cider (fläderblom)

 

Koka allt i en kastrull. Rör sönder bären. Koka några mimuter.
Häll såsen genom en sil. Svalna, ställ i kylen.

 

Kan även ätas med andra bär och utan sås.

  


Jag köpte färdig ekolokgisk hjortronsylt som jag bara värmde upp lite.

 

  Till pannacottan  drack vi lite av portvinet vi köpt som både passar till choklad och efterrätter (se kategorier. Vin, choklad och annat gott).  

 

Av Malin wiper - 26 december 2009 20:07

  

Den här bilden tog jag i Enköping när vi var ett år och hälsade på min son. Balkongen var verkligen uppseendeväckande och stack ut...  Vi nästan tvärbromsade in bilen och vi var inte ensamma...  Det var verkligen häftigt. 


Så är står det på wikipedia om Mahalia Jackson:

 


Mahalia Jackson, amerikansk gospelsångerska, född 26 oktober1911[1], i New Orleans, Louisiana, död 27 januari1972 i Chicago.

Mahalia Jackson omnämns ibland som "gospelns drottning". Hon vägrade sjunga några icke-religiösa sånger, och sade själv: "When you sing gospel, you have a feeling there is a cure for what's wrong".


Av Malin wiper - 26 december 2009 19:46

     


Min feber har gått ner och magen har lugnat ner sig men jag kan inte äta annat än välling än så länge. Hoppas ni haft en jättebra och skön jul allihopa. Jag vill tacka er alla för era gulliga och fina kommentarer. Jag har sån tur att ha såna fina bloggvänner och även övriga bloggläsare.

 

  

 

Min man har vinkat av min son vid tåget. Han börjar jobba på måndag igen så det blev lite kort tid med honom tyvärr men vi skall åka till honom inom en rimlig framtid. Vi har haft det toppen tills nu på slutet då jag blev dålig. Vi kunde ändå umgås och prata. Jag har en normal temp på 35.9 och nu var den uppe i 38.1 och det är mycket för att var mig. Jag var ganska omtöcknad i går. Ser att många av er andra också haft magsjuka eller era anhöriga.

 

   

 

Här står han vid bilen för att bli skjutsad till tåget. Jättetråkigt att jag inte kunde följa med. Jag bad Mr T ta lite kort istället. Jag brukar spexa och vinka vid tåg med en vit näsduk...  nu slapp min son bli utskämd... .

 

  

 

Här är han på väg in i tåget som först gick till Jönköping och där måste han byta. Nu är han hemma och allt har gått bra utan förseningar. Vi har fått mer snö i dag och det ser helt fantastiskt vackert ut. Jag längtar att få ta en härlig promenad.

 

  

 

Det var när vi tog den här promenaden som jag kände att nåt var galet i magen och orken räckte inte till. Vi fick vända om och gå hem efter halva vägen. Här regnade det för fullt.

 

  

 

Ha en skön kväll...   

Av Malin wiper - 25 december 2009 18:59

  

Mr T hälsar från Wiper som ligger i sängen med magsjuka och 38 graders feber. Hon kommer igen när hon frisknat till...      

Presentation

Vaggerydstorget

   

Hallstahems elbilspool

 

friday for future

 

Klappafton Hallstahammar 19/12 17.00

 

Strömsholms Kanals Historiska förening

     

Haga Vintage Bernshammar

 

Arkiv

Hallstaparkens höstprogram 2019

 

Vinylcafeét Västerås Saluhallen Slakteriet

 

Juegopadel.se

 

Supernova Sightseeing (sonens video)

 

Mitt bildspel 3/9 2019

 

Hallstas Café & Restaurang Hallstahammar

 

Mitt bildspel Hallsta Café & Restaurang

 

Thore Skogmans Museum Hallstahammar

 

Konstnär Kerstin Wiklund

 

Mel's Garage Enköping bildspel

 

Bildspel Hallsta Cruising del 3

 

Filmklipp Hallsta Cruising Malin

 

Hallstaparken Hallstahammar

     

Sagabiografen i Hallstahammar

   

Hammarteatern Hallstahammar

   

Gunnar Höglund JP skrev om oss

 

Vaggerydstorget intervjuade mig

                     

Onedotzero promo

 

Moliden nostalgimack

 

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
<<< December 2009 >>>

Mitt inlägg om Vaggerydstorget.se

 

Fråga mig

107 besvarade frågor

Nostalgi

Kultursajter

Jag rekommenderar

Hälsobloggar

Inredningssajter

Frisering

Medialänkar

Second hand

Café & Restaurang

Animeringar och bakgrunder

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Länkar

RSS

Wipers Gästbok

Följ bloggen

Följ Öppen Ridå med Blogkeen
Följ Öppen Ridå med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se